Φτηνές πολιτικές με το λογότυπο Καλαμάτα: 21


Χωρίς διάλογο και έμπνευση προχωρά η υποψηφιότητα
 
Μανώλης Μάκαρης: Με αποκλεισμούς και χωρίς συνεργασία δεν υπάρχει δυναμική στο εγχείρημα
Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνέντευξης Τύπου, τόσο ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Μπασακίδης, όσο και ο εκτελεστικός διευθυντής της υποψηφιότητας της Καλαμάτας για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, παρουσίασαν το λογότυπο – σφραγίδα της πόλης.
Υποστήριξαν, δε, ότι ήδη έγινε καθολικά αποδεκτό, είναι ευφάνταστο και δημιουργικό και σχεδιάστηκε από μια εταιρεία, τη μοναδική που είχε υποβάλει ενδιαφέρον στο σχετικό διαγωνισμό.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, «ο λογότυπος του Καλαμάτα 21 είναι επηρεασμένος από τη μουσική, το χορό, το θέατρο, την τέχνη καθολικά – στοιχεία που αποτελούν μέρος του πολιτισμού μιας πόλης.
Η Καλαμάτα, μέσα από την υποψηφιότητά της, θέλει να γίνει η πρώτη πόλη που διεκδικεί πολιτιστική αναγνώριση ισάξια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Για το λόγο αυτό σχεδιάζουμε μια σύγχρονη ταυτότητα που μέσα από την κίνηση και την πολυχρωμία της, αποπνέει αισιοδοξία και δυναμική για το μέλλον. Το λογότυπο δημιουργήθηκε από μια πολυσυλλεκτική δημιουργική ομάδα με εμπνευστή τον Οδυσσέα Γαληνό-Παπαρούνη και έδρα την Αθήνα».
Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε κι ένα πλήθος ανθρώπων οι οποίοι μόνο ικανοποιημένοι δε φάνηκαν από το συγκεκριμένο λογότυπο και το αποτέλεσμα που είδαν. Θα πει κάποιος ότι συμβαίνει ένα σχέδιο να έχει φίλους και μη.
Για εμάς, όμως, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Θεωρούμε ότι η Δημοτική Αρχή – το έχουμε ξαναγράψει- έχει περιορίσει τη Δημοκρατία στο Δήμο στο ελάχιστο. Οι εκλογές και η πλειοψηφία που της δίνουν σκεπάζει οτιδήποτε άλλο. Δεν την ενδιαφέρει να συνθέσει απόψεις.
Στο θέμα με το λογότυπο θα μπορούσε να εμπλακεί η πόλη της Καλαμάτας. Δημότες και ειδικοί – και έχουμε αρκετούς ταλαντούχους γραφίστες- να καταθέσουν την άποψή τους και μετά η εταιρεία του διαγωνισμού να προχωρήσει σε μια σύνθεση. Αυτό, όμως προϋποθέτει σοβαρό προγραμματισμό και αληθινή διάθεση για συνεργασία. Με «ξερολιές» δεν μπορούμε να πάμε πουθενά.
Σχολιάζαμε το θέμα με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλη Μάκαρη, ο οποίος μάς τόνισε ότι ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τους πολίτες – ιδιαίτερα τους νέους – να μπουν στο παιχνίδι της υποψηφιότητας, την οποία η Δημοτική Αρχή απεμπόλησε χωρίς κανένα σοβαρό λόγο. «Έτσι, όμως», συμπλήρωσε, «δεν μπορεί η διαδικασία της υποψηφιότητας να έχει επιτυχία, να γίνει άμεσα κτήμα της πόλης. Κι έπειτα, μας κάλεσε σε μια συζήτηση, κάπου τον Ιανουάριο, έχοντας μέχρι τότε δημιουργήσει ένα σωρό τετελεσμένα. Πώς μπορούμε να κάτσουμε σ’ ένα τραπέζι, όπου άλλος έχει ήδη παραγγείλει το μενού;
Εν ολίγοις, η Δημοτική Αρχή λειτουργεί προσκολλημένη στο πολιτικό παρελθόν, χωρίς να θέλει και να μπορεί να εμπνεύσει. Η Καλαμάτα παραμένει μια κουρασμένη κόρη, χωρίς τη φρεσκάδα που απαιτούν οι καιροί μας…  

Του Αντώνη Πετρόγιαννη