Ο κόσμος έχει ήδη βάλει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών στη Βουλή, ανεξαρτήτως του τι λένε οι δημοσκοπήσεις, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο «Θάρρος» ο υποψήφιος βουλευτής στη Μεσσηνία, Άρης Αλεξόπουλος, ενώ προτρέπει τον κόσμο να ψηφίσει το κόμμα του Γ. Παπανδρέου, «γιατί προκαλεί μια δημιουργική ρήξη με το κομματικό κατεστημένο και τα συμφέροντα. Γιατί δίνει διέξοδο σε όσους δεν εκφράζονται από τις πολιτικές των κομμάτων της συγκυβέρνησης».
Όσα ενδιαφέροντα είπε ο κ. Αλεξόπουλος, ακολουθούν:
-Γιατί κάποιος να ψηφίσει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου;
Για τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύουμε για μια Ελλάδα Αξιών, Δικαιοσύνης και Δημιουργίας.
Γιατί το Κίνημα προκαλεί μια δημιουργική ρήξη με το κομματικό κατεστημένο και τα συμφέροντα.
Γιατί δίνει διέξοδο σε όσους δεν εκφράζονται από τις πολιτικές των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Γιατί απελευθερώνει κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που θα εργαστούν για την ανασυγκρότηση της χώρας βάσει ενός Ελληνικού Σχεδίου, που θα περιλαμβάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις για ένα κράτος κοινωνικό, δίκαιο, νοικοκυρεμένο, με επίκεντρο τον Άνθρωπο και προτεραιότητα τον Πολίτη.
Γιατί πιστεύουμε στη διεύρυνση της συμμετοχικής δημοκρατίας και της ενίσχυσης της φωνής των πολιτών μέσω δημοψηφισμάτων.
Γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου, ένας άνθρωπος βαθιά δημοκράτης και πολίτης του κόσμου, έχει τη δυνατότητα να σηκώσει το τηλέφωνο και να επικοινωνήσει με όλους τους ηγέτες του πλανήτη προς όφελος της πατρίδας.
Γιατί η επόμενη ημέρα των εκλογών πρέπει να γεννήσει μια κυβερνητική συμμαχία πολιτικών δυνάμεων με έντονο προοδευτικό πρόσημο.
-Για ποιους λόγους, κατά τη γνώμη σας, η οικονομία της χώρας έφτασε σε αυτή την κατάσταση;
Η δυσχερής οικονομική κατάσταση που όλοι οι Έλληνες πολίτες βιώσαμε και βιώνουμε, ακόμα και σήμερα, είναι αποτέλεσμα μιας αλόγιστης πολιτικής υπερδανεισμού, πελατειακής κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης των δημοσίων πόρων, με αποκορύφωμα την περίοδο 2004-2009 της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., που μας έφερε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της εθνικής καταστροφής.
Θυμίζω ότι το 2009 το έλλειμμα εκτοξεύτηκε σχεδόν στο 16% του ΑΕΠ. Και σαν να μην έφτανε το δημοσιονομικό έλλειμμα, οι κυβερνήσεις του κ. Καραμανλή απέκρυψαν την αλήθεια και παραπλάνησαν το λαό και τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατασκευάζοντας επίπλαστα στοιχεία, που αποτύπωναν μια κατάσταση μακριά από την πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός τεραστίου ελλείμματος αξιοπιστίας της χώρας, το οποίο εν τέλει όλοι πληρώσαμε πολύ ακριβά.
Όλα αυτά δημιούργησαν μια χώρα βαθιά χρεωμένη και εγκλωβισμένη στη δυσκολότερη ίσως οικονομική συγκυρία της οικονομικής ιστορίας.
-Ο Γιώργος Παπανδρέου το 2011 πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος, το οποίο όμως δεν πραγματοποιήθηκε. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Το Κίνημα και όσοι συμμετέχουμε σε αυτό πρεσβεύουμε αξίες όπως αυτή της συμμετοχικής Δημοκρατίας. Πιστεύουμε και στην πράξη ότι η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Το δημοψήφισμα ως ύψιστος δημοκρατικός θεσμός έκφρασης της λαϊκής βούλησης δεν μπορεί να κατακρίνεται.
Ευθέως η άποψή μου είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα έπρεπε να έχει προχωρήσει σε δημοψήφισμα για να ακουστεί η φωνή του λαού. Δυστυχώς και το επαναλαμβάνω δυστυχώς, προσωπικές μικροπολιτικές επιλογές της σημερινής ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προς ίδιον όφελος, δεν επέτρεψαν στους πολίτες να εκφραστούν, ανατρέποντας τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του 44% του Γιώργου Παπανδρέου. Ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί οι κύριοι Μπαρόζο, Σαμαράς και Βενιζέλος.
Αυτά, όμως, ανήκουν στην ιστορία, η οποία γράφεται και καταγράφεται. Σημασία έχει το σήμερα.
-Σας κατηγορούν ότι η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου για την ίδρυση νέου κόμματος διέσπασε το ΠΑΣΟΚ. Τι απαντάτε σε αυτό;
Ένας νέος πολιτικός φορέας δε δημιουργείται για να διασπάσει, αλλά για να εκφράσει ανθρώπους και αξίες που είτε είχαν εγκλωβιστεί είτε είχαν εγκαταλειφθεί. Αυτό συμβαίνει και με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
Το ΠΑΣΟΚ διασπάστηκε μόνο του, κάτι που καταγράφεται και στα συνεχώς μειούμενα εκλογικά του ποσοστά από το 2012 και μετά. Ο κ. Βενιζέλος ας μην ψάχνει άλλοθι για τη μαζική φυγή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, όταν ο ίδιος αγνόησε τον Γιώργο Παπανδρέου και 4.000 και πλέον μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ για διεξαγωγή συνεδρίου, όταν ο ίδιος απεμπόλησε την περίοδο της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. τις ιδεολογικές μας αρχές και αξίες. Όλοι μας συζητούσαμε μεταξύ μας ότι το ΠΑΣΟΚ, αντί να συμμετέχει στην κυβέρνηση, προσδίδοντας ένα προοδευτικό πρόσημο υπερασπιζόμενο ένα κοινωνικό κράτος δικαίου, ταυτίστηκε πλήρως με τη Δεξιά και τα συμφέροντα, έγινε συνιστώσα αυτής και κατέληξε παρακολούθημά της, επικυρώνοντας άνευ όρων τις νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές πολιτικές της Ν.Δ. του κύριου Σαμαρά. Και όλα αυτά τη στιγμή που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το μόνο που την ενδιέφερε ήταν η παραμονή στην εξουσία και η φίμωση της φωνής της βάσης του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς ποιος είναι ο διασπαστής; Αυτός που εγκαταλείπει αρχές και αξίες ή αυτός που δίνει διέξοδο στηριζόμενος σε αρχές και αξίες;
-Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις σάς φέρνουν εκτός Βουλής. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
Δε θα ήθελα να ασχοληθώ ιδιαίτερα με τις δημοσκοπήσεις, γιατί είμαι σίγουρος ότι μέχρι και την τελευταία μέρα θα μας δείχνουν εκτός Βουλής, γιατί τα βάζουν με τον Παπανδρέου, το μοναδικό πρωθυπουργό που ήρθε απέναντι στα οικονομικά, τραπεζικά, αλλά, κυρίως, εκδοτικά συμφέροντα. Έχω γυρίσει όλο το νομό αυτές τις ημέρες. Μιλάω με τον κόσμο και ο κόσμος έχει ήδη βάλει το Κίνημα στη Βουλή.
Επιτρέψτε μου, όμως, ένα σύντομο σχόλιο για τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Στην πλειοψηφία τους δίνουν στο Κίνημα από 2,5 – 3%. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η απόκλιση μίας μονάδας λογίζεται ως αποδεκτό στατιστικό λάθος. Άρα πώς προεξοφλούν κάποιοι ότι το Κίνημα δε θα είναι στη Βουλή όταν οι διαφορές είναι τόσο μικρές;
Απόδειξη αυτών που λέω αποτελεί η δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του MEGA, η οποία κατέγραφε την είσοδο του Κινήματος στη Βουλή με 3%. Δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας πριν από 3 ημέρες μάς έδινε ποσοστό 2,5%.
Και μην ξεχνάτε ότι είμαστε ένα κόμμα που ιδρύθηκε μόλις πριν από 20 ημέρες, στις 3 του Γενάρη.
-Ποιο το όραμά σας για τη Μεσσηνία;
Πιστεύω πολύ στους ανθρώπους της Μεσσηνίας και στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τα οποία είναι πολλά.
Οραματίζομαι τη Μεσσηνία ως παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, ως έναν τόπο που παράγει και εξάγει αρίστης ποιότητας προϊόντα που ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, κάνοντας τον τόπο μας γνωστό.
Πρέπει να επιλέξουμε μια εξωστρεφή και εμπροσθοβαρή πολιτική για τον τόπο μας, επενδύοντας στον αγροτουρισμό, την έρευνα, την τεχνολογία, τις καθαρές μορφές ενέργειας, για να δημιουργηθούν δουλειές για τους νέους ανθρώπους, επιτυγχάνοντας μια βιώσιμη ανάπτυξη για τη Μεσσηνία.
-Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους ψηφοφόρους για τις εκλογές της Κυριακής;
Η ψήφος στις 25 του Γενάρη είναι μια κρίσιμη ψήφος. Ουσιαστικά, οι εκλογές αυτές κλείνουν τον κύκλο της μεταπολίτευσης, αλλάζοντας ιστορικά σελίδα. Όμως, από την επόμενη κιόλας ημέρα σημαντικές και δύσκολες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν, όποιος κι αν κληθεί να κυβερνήσει.
Πρέπει, λοιπόν, να χτίσουμε μια προοδευτική συμμαχία πολιτικών δυνάμεων, η οποία θα διαπραγματευτεί και θα λάβει αποφάσεις, δίνοντας λύσεις στα προβλήματα της χώρας.
Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών είναι μια τέτοια προοδευτική δύναμη. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους πολίτες την Κυριακή στην κάλπη.