Ακόμα μία βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης των Φιλιατρών σημειώθηκε χθες, με συνέπεια να μείνει ολόκληρη η πόλη από το πρωί μέχρι το μεσημέρι χωρίς νερό.
Το «φαινόμενο» των διακοπών της υδροδότησης στα Φιλιατρά δεν είναι καινούργιο. Ωστόσο, οι κάτοικοι δεν αντέχουν και δεν ανέχονται άλλο αυτή την κατάντια με διακοπές στην ύδρευση, εξαιτίας βλαβών του δικτύου, κάθε λίγο και λιγάκι. Βρίσκονται σε απόγνωση, και δεν είναι, πλέον, διατεθειμένοι να παραμείνουν απλοί και σιωπηλοί θεατές της κατάντιας των διακοπών στην ύδρευση.
«Λόγω έκτακτης βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης θα γίνει διακοπή υδροδότησης στην πόλη των Φιλιατρών σήμερα, ημέρα Πέμπτη 08/01/2015 και ώρα 9:00 π.μ. έως 14:00. Το συνεργείο θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκατασταθεί η υδροδότηση νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα. Από τη Δημοτική Ενότητα», ήταν η ανακοίνωση που εξεδόθη και εστάλη στα τοπικά blogs των Φιλιατρών για την ενημέρωση των κατοίκων. Βεβαίως, είναι γνωστό σε όλους – και έχει σχολιαστεί και σε sites – πως θεσμικό όργανο «Δημοτική Ενότητα» δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει συμβούλιο Δημοτικής Ενότητας.
Η Δημοτική Ενότητα είναι η εκλογική περιφέρεια Δήμου. Προσδιορίζει γεωγραφικά τα όρια του κάθε ενός πρώην Δήμου (ολόκληρου του πρώην Δήμου) που συνενώθηκε με άλλους και συγκροτήθηκαν οι Δήμοι με τον «Καλλικράτη», οι οποίοι ως θεσμικές οντότητες και όργανα έχουν τις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες, όπως δηλαδή τη Δημοτική Κοινότητα Φιλιατρών.
Αλλά, ακόμα και έτσι, όπως υπογράφουν στα Φιλιατρά τις ανακοινώσεις του Δήμου για τη διακοπή στην ύδρευση, κάτοικοι και επαγγελματίες των Φιλιατρών, σε επικοινωνία τους με το «Θ», μας μετέφεραν την απόγνωση, την οργή και την αγανάκτησή τους, επαναλαμβάνοντας ότι οι διακοπές του νερού αποτελούν «άλλο μαρτύριο της σταγόνας»!
Οι ίδιοι επισήμαναν ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο το “βιολί” με τις διακοπές του νερού», προσθέτοντας πως ανέμεναν ότι με την αντικατάσταση του παλιού και με καρκινογόνες αμιαντοσωλήνες δικτύου ύδρευσης, θα λυνόταν το πρόβλημα, που οφείλεται, όπως λένε από το Δήμο, κυρίως σε βλάβες που παρουσιάζονται, αλλά προς απογοήτευσή τους εξακολουθεί να υφίσταται.
Σημείωναν, δε, ότι «έχουν πέσει εκατομμύρια ευρώ για το δίκτυο, αλλά χωρίς τις συνδέσεις. Ποιος ήταν εκείνος που είχε τη φαεινή ιδέα για δίκτυο ύδρευσης χωρίς συνδέσεις; Ποιοι δώσανε εγκρίσεις για ένα έργο που ουσιαστικά δεν έλυνε το πρόβλημα αφού ήταν μισό; Δεν ευθύνεται, πολιτικά, κανένας γι’ αυτό;».
Κάτοικοι και επαγγελματίες, όπως έλεγαν στο «Θ», δεν ξέρουν τι να κάνουν και πώς να αντιδράσουν, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη συλλογή υπογραφών για αναφορά στην Εισαγγελία, καθώς το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πληρώνουν στο Δήμο Τριφυλίας τέλη ύδρευσης, τα οποία είναι ανταποδοτικά. Την ίδια στιγμή, από το Δήμο, ανταποδοτικότητα δεν τους παρέχεται. Επίσης, ενώ έχει γίνει νέο δίκτυο, δεν έχουν γίνει συνδέσεις και συνεχίζουν να πίνουν νερό – όταν δε σημειώνονται διακοπές υδροδότησης – από καρκινογόνους αμιαντοσωλήνες! Ο Δήμος, όμως, λένε, είναι υποχρεωμένος να τους παρέχει νερό, το οποίο πληρώνουν, και νερό αρίστης ποιότητας, όχι από καρκινογόνους αμιαντοσωλήνες!
Αναρωτιούνται, δε, όπως έχει κατ’ επανάληψη επισημανθεί, τι άλλο πρέπει να γίνει και πόσα χρόνια θα περάσουν ώστε να λυθεί το πρόβλημα, να γίνουν οι συνδέσεις με το καινούργιο δίκτυο και να εκλείψει το πρόβλημα. Αναπάντητο, επίσης, παραμένει για τους ίδιους το ερώτημα, το οποίο πολλές φορές έχουν θέσει μέσα από το «Θ», γιατί όταν παρουσιάζεται μια βλάβη σε κάποιο σημείο του δικτύου, για να αποκατασταθεί αυτή γίνεται διακοπή της υδροδότησης σε ολόκληρη τη γύρω περιοχή, και την πόλη ακόμα, και όχι σε τμήμα του αγωγού του συγκεκριμένου δικτύου;
Τέλος, αναρωτιούνται αν υπάρχουν, ακόμη και στο καινούργιο δίκτυο, ανά αγωγούς, δίκτυα και διαδρομές, βάνες ή βαλβίδες ρύθμισης και διακοπής της υδροδότησης.
του Ηλία Γιαννόπουλου