Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με το ντοκιμαντέρ


Έγινε την περασμένη Τετάρτη η έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στην πόλη της Καλαμάτας, στο πλαίσιο του οποίου προβλήθηκαν κατά τις πρωινές ώρες ταινίες εκπαιδευτικού περιεχομένου.
Τις προβολές αυτές παρακολούθησαν μαθητές από σχολεία της Καλαμάτας, των Αρφανών και του Αριστομένη. Συγκεκριμένα, πεντακόσιοι περίπου μαθητές απόλαυσαν τις ακόλουθες ταινίες:
-«Κνωσσός, ο λαβύρινθος των μύθων», σε σκηνοθεσία του Νίκου Νταγιατά. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει κρυφές πτυχές της ιστορίας της Κνωσσού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, θέτοντας ερωτήματα για τη φύση της αρχαιολογικής ερμηνείας. Επιπλέον, προβάλλονται για πρώτη φορά έγγραφα και χάρτες που άλλαξαν την ιστορία της ανακάλυψης της Κνωσσού.
-«Ηλιόσποροι», σε σκηνοθεσία του Αντώνη Τολάκη. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μια παρέα ανήλικων προσφύγων από το Αφγανιστάν που ζουν στο δρόμο, στα όρια της απόλυτης φτώχειας. Ανάμεσά τους ο δωδεκάχρονος Σάιντ εγκλωβισμένος στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας, της ξενοφοβίας και της ρατσιστικής βίας δίνει συνεχή αγώνα για να επιβιώσει στη χαοτική Αθήνα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μαζί με τους φίλους του δεν παύει να απολαμβάνει την ελευθερία που του προσφέρει ο δρόμος και να συνεχίζει να ονειρεύεται για ένα καλύτερο μέλλον.
-“SOS Animals in danger”, σε σκηνοθεσία του Άγγελου Κοβότσου. Πρόκειται για το ελληνικό επεισόδιο της ευρωπαϊκής σειράς «SOS Ζώα σε κίνδυνο», το οποίο αναφέρεται στην Οχιά της Μήλου, στη θαλάσσια χελώνα Καρέτα-Καρέτα και στην Καφέ Αρκούδα, ως παράδειγμα άγριων ζώων της ελληνικής φύσης που οι πληθυσμοί τους κινδυνεύουν και γι’ αυτό το λόγο προστατεύονται.
Η ταινία έχει ως στόχο να παρασύρει τους μικρούς θεατές να γνωρίσουν καλύτερα τον πλούτο της ελληνικής φύσης.
-“Ες αύριον τα σπουδαία: Αφροδίτη, μια χαρισματική προσωπικότητα”, σε σκηνοθεσία της Μαγδαληνής Ρεμούνδου. Η Αφροδίτη Παπαδοπούλου είναι μαθήτρια στη Β΄ Λυκείου και έχει ήδη δημιουργήσει τρεις ταινίες μικρού μήκους, κινουμένων σχεδίων και αντικειμένων (animation). H τελευταία της, με τίτλο Young and Crazy, βραβεύτηκε στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους με το 1ο βραβείο στην κατηγορία animation.
Οι μαθητικές προβολές του Διεθνούς Φεστιβάλ θα συνεχιστούν στις 3, 4 και 5 Φλεβάρη, από τις 9.00 το πρωί μέχρι τη 1.00 μετά το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο Καλαμάτας «Αλ. Κουμουνδούρος».

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου


Ένα πολιτιστικό στοίχημα που αναμένεται να κερδηθεί 
Ένα πανόραμα ντοκιμαντέρ της τελευταίας πενταετίας – τα περισσότερα βραβευμένα -, σεμινάρια από Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, έκθεση κόμικ και επίσημους προσκεκλημένους από τη Γαλλία και την Αυστρία περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που θα διεξαχθεί σε λίγες μέρες.
«Η προσπάθεια του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με επίκεντρο την προβολή και διάδοση του ντοκιμαντέρ) για τη διοργάνωση ενός Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, έχει ήδη αγκαλιαστεί από πολιτιστικούς φορείς όλης της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.
Η επιδίωξη του Κέντρου και όλων όσοι συμμετέχουν στη διοργάνωση είναι να εδραιωθεί ένας νέος πολιτιστικός θεσμός που να αγκαλιάζει την Πελοπόννησο, αποτελώντας σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για όλη τη γεωγραφική περιφέρεια» σημειώνουν οι διοργανωτές.
Το Φεστιβάλ του 2015 θα διεξαχθεί από 28 Ιανουαρίου έως 7 Φεβρουαρίου στην Καλαμάτα, την Τρίπολη, τη Σπάρτη, τη Μεγαλόπολη και την Αμαλιάδα, ενώ βασικά χαρακτηριστικά του είναι: ο διεθνής χαρακτήρας, η έμφαση στην εκπαιδευτική ζώνη για τους μαθητές και η διεξαγωγή σεμιναρίων για το ευρύ κοινό.
Ειδικότερα, περιλαμβάνει 77 ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και 14 ακόμη χώρες. Σε αυτά περιλαμβάνονται 20 ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ – αρχαιολογικού, οικολογικού και επιστημονικού χαρακτήρα – για την εκπαιδευτική ζώνη, 7 διαφορετικά σεμινάρια από Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, έκθεση κόμικ και επίσημοι προσκεκλημένοι, όπως οι σκηνοθέτες Simone Bitton από τη Γαλλία, Christian Rathner και Lukas Maurer από την Αυστρία, ενώ θα υπάρξει και συζήτηση μέσω skype με το σκηνοθέτη της πολυβραβευμένης ταινίας The Act of Killing, Joshua Oppenheimer.
Τους σκοπούς, όπως και το πρόγραμμά του, παρουσίασαν χθες το πρωί, στο ξενοδοχείο της Καλαμάτας Rex, οι πρωτεργάτες, η σκηνοθέτις Τζίνα Πετροπούλου, η επίσης σκηνοθέτις Κλεώνη Φλέσσα και ο σύμβουλος επιχειρήσεων Θανάσης Κυριαζόπουλος.
Στην Καλαμάτα το Φεστιβάλ, που αποτελεί συνέχεια και αναβάθμιση του περσινού Πανοράματος Ντοκιμαντέρ, θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος». Θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 7 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Τρίπολη από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου, στη Μεγαλόπολη από τις 30 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου, στην Αμαλιάδα από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου και στη Σπάρτη στις 6 και 7 Φεβρουαρίου.
Παίρνοντας το λόγο ο Θανάσης Κυριαζόπουλος σημείωσε ότι, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, με μεγάλη προσπάθεια κατέστη δυνατό να διοργανωθεί αυτή η οραματική εκδήλωση. Επισήμανε δε ότι πρόκειται για όραμα της Τζίνας Πετροπούλου, η οποία το μεταλαμπάδευσε στους υπόλοιπους συνεργάτες του Φεστιβάλ.
Στην έναρξη του Φεστιβάλ αναμένεται να παρευρεθεί ο πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα, δεδομένου ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιέρωμα σε Αυστριακούς δημιουργούς, ενώ έχει διοργανωθεί και σχετικό σεμινάριο.
Η Τζίνα Πετροπούλου εξέφρασε από την πλευρά της τη χαρά της για το γεγονός ότι όλα είναι έτοιμα για την πραγματοποίηση της διεθνούς αυτής διοργάνωσης.
Πρόσθεσε ότι τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν αναφέρονται ως επί το πλείστον σε κοινωνικά ζητήματα, ενώ τόνισε ότι θα γίνουν πολλές και καλές παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερώματα, σεμινάρια κ.λπ.
Τέλος, τόνισε ότι δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην εκπαιδευτική ζώνη, ενώ ευχαρίστησε θερμά τους συνεργάτες της, που δουλεύουν εθελοντικά.
Με τη σειρά της η Κλεώνη Φλέσσα αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δημιουργοί να φτιάξουν ντοκιμαντέρ, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ που στήριζε αυτή τη δημιουργία, όπως τόνισε ότι τη στηρίζουν όλοι οι μεγάλοι δημόσιοι σταθμοί στην Ευρώπη.
Επιπλέον, σημείωσε ότι «κάθε ντοκιμαντέρ είναι ένα τριαντάφυλλο που ανθίζει. Το άρωμά τους θα το αισθανθείτε σε αυτό το Φεστιβάλ».