Τεράστιες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή (φωτογραφίες)


«Δεν μπορούσαμε να βγούμε από το σπίτι και όχι μόνο αυτό, δεν μπορούσαμε να σταθούμε καν όρθιοι, καθώς ο αέρας μάς παρέσυρε. Ακουγόταν έντονο βουητό και σε μια πόρτα που “κοιτούσε” στο βορρά, αναγκαστήκαμε να σπρώξουμε ένα κρεβάτι και να την “σφηνώσουμε” με αυτό, για να μην ανοιγοκλείνει και μας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα.
Τέτοια κακοκαιρία δεν έχουμε ξαναζήσει και, σύμφωνα με τα όσα μας έλεγαν ηλικιωμένοι, ούτε αυτοί θυμούνται να έχει συμβεί κάτι τέτοιο και να έχουμε αυτές τις καταστροφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο άνεμος ξερίζωσε ακόμη και μεγάλες σε ηλικία και διάμετρο κορμού ελιές, που δύσκολα θα μπορούσαν να αγκαλιάσουν δύο άντρες».
Με τα λόγια αυτά μας σχολίασαν αναγνώστες από τη Σκάλα τις μαρτυρικές στιγμές που πέρασαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από τους ισχυρούς βοριάδες που έπληξαν την περιοχή και άφησαν πίσω σωρεία καταστροφών και ζημιών στη φυτική βλάστηση και την ελαιοκαλλιέργεια.
Η περιοχή του κάμπου της Άνω Μεσσηνίας βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα». Εκατοντάδες ελιές ξεριζώθηκαν και όσες δεν ξεριζώθηκαν, έμειναν χωρίς καρπό, αφού οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες συνέπεσαν με την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής. Ο καρπός που παρέμενε στα δέντρα απλώς… εξαφανίστηκε από το πέρασμα του αέρα, βυθίζοντας στην απελπισία και την απόγνωση τους παραγωγούς, οι οποίοι προσδοκούσαν στην αύξηση του εισοδήματός τους λόγω της αναμενόμενης μεγάλης παραγωγής.
 
Βιβλική καταστροφή
Για βιβλική καταστροφή έκανε λόγο, μιλώντας στο «Θάρρος», ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστ. Σταθόπουλος, ο οποίος έσπευσε να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής, κάνοντας αυτοψία στους ελαιώνες. Ανέφερε, επίσης, πως ήδη είχε ξεκινήσει ενημέρωση των κατοίκων και των προέδρων των Κοινοτήτων που επλήγησαν από τους θυελλώδεις ανέμους, προκειμένου να κάνουν αναγγελία της ζημιάς που έπαθαν οι καλλιέργειές τους, και σημείωσε ότι οι ζημιές εκτείνονται στις Κοινότητες Σκάλα, Κατσαρού, Φίλια, Τσουκαλέικα, Καλύβια, Λουτρό, Μερόπη, Σιάμου και Κατσαρού.    
 
Έλεγχος των ζημιών
Κλιμάκιο γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας έκανε αυτοψία σε περιοχές με ελαιοκαλλιέργειες του Δήμου Καλαμάτας και του Δήμου Οιχαλίας που επλήγησαν από την ανεμοθύελλα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, διαπιστώθηκαν τα εξής:
Τ.Κ. Θουρίας και Τ.Κ. Άνθειας:  καρπόπτωση άνω του 20%.
Τ.Κ. Αρφαρών: αυξημένο ποσοστό καρπόπτωσης που φτάνει το 35% και σπάσιμο βραχιόνων ελαιοδένδρων.
Στην Τ.Κ. Σκάλας παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα με εκρίζωση εκατοντάδων ελαιοδένδρων και καρπόπτωση που φτάνει έως και 70% (το ύψος της ζημιάς μεταβάλλεται κατά τόπους αναλόγως της έκθεσης των ελαιοδένδρων στον άνεμο).
Στις Τ.Κ. Κατσαρού και Σιάμου και στη Δ.Ε. Ανδανίας παρατηρούνται μεγάλα ποσοστά καρπόπτωσης.
Καρπόπτωση παρατηρείται και στη Βαλύρα, καθώς και περιορισμένος αριθμός εκριζομένων δένδρων.
Ζημιές υπέστησαν και σταβλικές εγκαταστάσεις (σκεπές), καθώς και περιορισμένος αριθμός θερμοκηπίων (όσον αφορά στο υλικό καλύψεως – πλαστικό).
Δόθηκαν εντολές, όπου δεν έχουν γίνει αναγγελίες στον ΕΛΓΑ, να γίνουν, για ν’ ακολουθήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των παραγωγών.
Περιοχές του Δήμου Οιχαλίας επισκέφθηκε χθες και η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη – Καραθανάση και διαπίστωσε το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί η ελαιοπαραγωγή. Η αντιπεριφερειάρχης διαβεβαίωσε τους παραγωγούς που έχουν πληγεί ότι η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να προχωρήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ.
Όσον αφορά στην περιοχή της Τριφυλίας, δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα, παρά την ένταση των φαινομένων.
 
Αναγγελίες ζημιών στο Δήμο Οιχαλίας
Από την πλευρά του, ο Δήμος Οιχαλίας, ενημερώνει τους παραγωγούς που τα αγροτεμάχιά τους βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του και έχουν υποστεί ζημιές στην αγροτική παραγωγή από την ανεμοθύελλα της 31ης/12/2014, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% της συνολικής παραγωγής που  περίμεναν να συγκομίσουν, καθώς και όσους έχουν υποστεί ζημιές σε σταβλικές εγκαταστάσεις, θερμοκήπια, γεωργικές αποθήκες και τους έχουν εκριζωθεί δένδρα, πως μπορούν να υποβάλουν δήλωση ζημιάς στους ανταποκριτές ΕΛΓΑ του Δήμου Οιχαλίας, στο Δημοτικό Κατάστημα Μελιγαλά (Πλατεία Αγίου Ιωάννου) μέχρι τις  17 Ιανουαρίου. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αντίγραφο της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής έτους 2014, ο αριθμός δελτίου ταυτότητας, ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και ο αριθμός του τραπεζικού τους λογαριασμού.
 
Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας
Στο διάστημα της κακοκαιρίας, από την Τρίτη, οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας ήταν σε ετοιμότητα, προκειμένου να παρέμβουν και να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προκύπτουν.
Εκχιονιστικά μισθωμένα μηχανήματα ιδιωτών, καθώς και μηχανήματα της Π.Ε. Μεσσηνίας (grader και αλατιέρα για τη ρίψη αλατιού) επιχειρούσαν στην εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης στον Ταΰγετο, προκειμένου να διατηρήσουν το δρόμο ανοικτό.
Μηχάνημα της Π.Ε. Μεσσηνίας προχώρησε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε καθαρισμό του δρόμου από χιόνια στην επαρχιακή οδό Πολιανή – Δυρράχι, ενώ στην περιοχή της Είρας (στην 7η επαρχιακή οδό), όπου παρουσιάστηκε χιονόπτωση,  τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν με μισθωμένα μηχανήματα ιδιωτών.
 
Αποκατάσταση της κυκλοφορίας στον Ταΰγετο
Εξάλλου, χθες το απόγευμα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, η κυκλοφορία των οχημάτων στον Ταΰγετο και συγκεκριμένα στο τμήμα από το 28ο έως και το 50ό χιλιόμετρο, είχε αποκατασταθεί και διεξαγόταν χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.     
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας

Σημαντικές ζημιές σε ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή στις δημοτικές κοινότητες 
Αίτημα προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, με κοινοποίηση στο υποκατάστημα του Οργανισμού στην Τρίπολη, απέστειλε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παν. Νίκας, ζητώντας να πραγματοποιηθούν άμεσα επισκοπήσεις και εξατομικεύσεις ζημιών στην αγροτική παραγωγή από θυελλώδεις ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο.
Ο κ. Νίκας επισημαίνει τα εξής: «Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνευσαν σε όλη την περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας, από το απόγευμα της 30ής Δεκεμβρίου 2014 μέχρι το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου 2015, προκάλεσαν ζημιές λόγω πτώσεως του ελαιοκάρπου και των καρπών δένδρων εσπεριδοειδών, σε συνδυασμό με την επικράτηση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.
Οι ζημιές είναι σημαντικές και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 70%, μειώνοντας δραματικά το εισόδημα των παραγωγών, τη στιγμή μάλιστα της συγκομιδής και στο μέσον μιας περιόδου με αυξημένες, σε σχέση με το παρελθόν, τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο. Επίσης, ζημιώθηκε το φυτικό κεφάλαιο εξαιτίας θραύσεως κλάδων και εκριζώσεων ελαιοδένδρων.
Παρακαλούμε για την άμεση αποστολή γεωπόνων του Οργανισμού σας για επισκοπήσεις και για εξατομίκευση των εκτιμήσεων, ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί το συντομότερο όπως προβλέπεται. Σημειώνεται πως ο Δήμος Καλαμάτας έχει ήδη προβεί σε αναγγελία ζημιών».
Όσοι παραγωγοί έχουν υποστεί ζημιά σε πορτοκάλια, ελιές και άλλες καλλιέργειες, καθώς και σε πάγιες εγκαταστάσεις στο Δήμο Καλαμάτας, θα πρέπει να απευθυνθούν στους αρμόδιους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και να υποβάλουν δήλωση ζημιάς μέχρι τη 15η Ιανουαρίου 2015.
 
ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών του Δήμου Καλαμάτας, «στην αγροτική περιοχή  καταγράφονται ζημιές, μετά την αναγγελία στον ΕΛΓΑ, στην ελαιοπαραγωγή με πτώση του καρπού, ξερίζωμα των ελαιοδένδρων και σπάσιμο βραχιόνων κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Αρφαρών και Θουρίας. Η εκτίμηση της ζημιάς από την πτώση ελαιοκάρπου είναι 60% – 80% της αναμενόμενης παραγωγής. Στις Τοπικές Κοινότητες και τη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας της Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας καταγράφονται ζημιές και στα πορτοκάλια (πτώση καρπού).
Η εκτίμηση της ζημιάς από την πτώση πορτοκαλιών είναι 70% της αναμενόμενης παραγωγής (σωρευτικά η ζημιά από τον ισχυρό άνεμο της 31ης Δεκεμβρίου 2014 και το χαλάζι των προηγούμενων ημερών).
 
ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την Πέμπτη 1η Ιανουαρίου 2015, συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας μαζί με την Πυροσβεστική και δημότες (σημαντική η βοήθειά τους) προέβησαν σε απομάκρυνση πεσμένων δένδρων και σπασμένων κλάδων στην πόλη της Καλαμάτας.
Από το πρωί της 2ας Ιανουαρίου 2015, 4 συνεργεία του Δήμου με φορτηγά, αρπάγη, φορτωτή, JCB, Bobcat και κλαδευτικά μηχανήματα και εργαλεία, επιχειρούν για την κοπή των πεσμένων δένδρων και κλάδων, κυρίως των αείφυλλων πεύκων και ευκαλύπτων (λόγω αντίστασης της κόμης στον άνεμο), αλλά και αργυρόφυλλων λευκών, στα πάρκα της πόλης και στις παρόχθιες ζώνες του Νέδοντα.
Οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών, μετά την αυτοψία στην αστική περιοχή της Καλαμάτας, κατέγραψαν τις παρακάτω ζημιές:
1. Ευκάλυπτοι επλήγησαν σε: Ανατολικό Κέντρο, Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, Κοιμητήριο, Αβραμόγιαννη, Ανθέων, Ευαγγελιστρίας, Ψαρών, Αθηνών (Μαρινόπουλος), αλσύλλιο Αλμυρού, Μακεδονίας, με αποτέλεσμα 7 πεσμένα δένδρα και 35 με σπασμένους κλάδους.
2. Πεύκα επλήγησαν στη Φραγκόλιμνα, Βασ. Γεωργίου, Νηπιαγωγείο Σπερχογείας, Μ. Αλεξάνδρου, παρόχθια ζώνη Νέδοντα (ΚΤΕΛ), Ειδικό Σχολείο & 18ο Δ.Σ., με αποτέλεσμα 9 πεσμένα και 11 γερμένα δένδρα.
3. Λεύκες επλήγησαν στο Ανατολικό Κέντρο, στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, στην ΚΑΚ, με αποτέλεσμα 5 πεσμένα δένδρα.
4. Διάφορα δένδρα (φίκοι, κυπαρίσσια, κυανόφυλλες, ψευδακακίες, ψευδομέλιες, πορτοκαλιά) σε μεμονωμένα σημεία ξεριζώθηκαν και άλλα έχουν επικινδυνότητα πτώσης και χρήζουν κλαδεύματος άρσης επικινδυνότητας.
5. Μικρές ζημιές έχουν υποστεί πολλά δένδρα κυρίως μικρής ηλικίας και χρήζουν υποστύλωσης, στα πάρκα, στις δενδροστοιχίες και πλατείες της πόλης. Σημαντικές ζημιές καταγράφονται στο Ανατολικό Κέντρο, στο Κοιμητήριο και στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων.
Τα συνεργεία του Δήμου θα επιχειρούν και σήμερα για την ολοκλήρωση της απομάκρυνσης των πεσμένων κλάδων και για την άρση επικινδυνότητας σε όσα δένδρα υπάρχει κίνδυνος πτώσης».