Θέλει προσοχή η σημερινή ημέρα, θα σκεφθούν οι προληπτικοί. Άλλωστε, η Τρίτη και 13 έχει περάσει ως η πιο γρουσούζικη ημέρα για εκείνους φυσικά που πιστεύουν στη γρουσουζιά…
Ας δούμε όμως γιατί οι Έλληνες θεωρούν την Τρίτη και 13 ημέρα της γκαντεμιάς.
Αρχικά, σημαντικό είναι να ξεκαθαριστεί πως άλλο πράγμα η Τρίτη και άλλο η Παρασκευή και 13.
Η ελληνική λαϊκή θυμοσοφία, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αμερικανόφερτη ημέρα. Για την ακρίβεια για να μην λαϊκίζουμε, η Παρασκευή και 13 είναι μία ημερομηνία με αρνητικό υπόβαθρο γενικότερα στην Δύση από τις αρχές του 19ου αιώνα ενώ στους Έλληνες πέρασε κυρίως μέσα από τις ταινίες τρόμου.
Η Τρίτη και 13 για εμάς τους Έλληνες είναι η πιο γρουσούζικη μέρα. Κι αυτό γιατί η χώρα μας και η Ισπανία έχουν τη σημερινή ημέρα ακατάλληλη για πολλά πράγματα. Ακατάλληλη να αρχίσετε κάτι νέο, ακατάλληλη να ταξιδέψετε, και για τους ακραία προληπτικούς, ακατάλληλη μέχρι και να βγει κάποιος από το σπίτι του.
Η αρχή έγινε με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, την Τρίτη 29 Μαΐου 1453. Η ημέρα ήταν Τρίτη και εάν προστεθεί το 1453, το άθροισμα είναι 13. Έτσι λοιπόν, ξεκίνησε το… γρουσούζικο της υπόθεσης…
Προτού πιάσουμε όμως το 13, ας δούμε την ημέρα Τρίτη. Και αυτή έχει μία αρνητική χροιά, και αυτό επειδή όταν θέλουμε να πούμε πως μία σειρά από κακά τελειώνει, την τερματίζουμε στα τρία γεγονότα. Τρίτωσε λέμε το κακό, δεν γίνεται να πάει παραπέρα δηλαδή…
Το 13 λοιπόν, έχει την ατυχία και αυτό, να ακολουθεί το 12. Τι σχέση έχει το 12; Δώδεκα οι θεοί του Ολύμπου, δώδεκα οι άθλοι του Ηρακλή, δώδεκα οι μήνες, δύο δωδεκάωρα έχει η ημέρα, δώδεκα μαθητές είχε ο Χριστός, δώδεκα και τα Ευαγγέλια που διαβάζονται την Μεγάλη Πέμπτη. Όπως καταλαβαίνουμε το 12 έχει μία έννοια ολοκλήρωσης, τελειότητας. Έτσι το 13 ως ο πρώτος αριθμός της επόμενης 12άδας, είναι ουσιαστικά αυτός που διαλύει την υπάρχουσα αρμονία.
Πολλοί αριθμοί. Όμως ακόμη και μία δεισιδαιμονία, δεν είναι εύκολη να αναλυθεί. Οπότε, καλή μας τύχη και σήμερα και προσοχή…
newsbeast.gr