Η ΠΑΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΑΠΑΘΑΝΑΤΙΣΕ Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΦΑΚΟΣ
Συνεχίζει και σήμερα ο ξεναγός φωτογραφικός φακός μας την περιοδεία στα παλιά και νεότερα σπίτια της πόλης μας, καθώς και στις ιστορικές οικογένειες που άφησαν στο πέρασμά τους τ’ αποτυπώματα μιας ζωής.
Αυτοί που αναφέρονται σ’ αυτά τα οδοιπορικά, υπήρξαν οι άνθρωποι που με τους αγώνες και τα έργα τους συνετέλεσαν στην ανόρθωση και την ανάπτυξη της ωραίας πόλης μας.
Για την ιστορία της πόλης
Βασίλης Ι. Μανιάτης
Μια ιστορική φωτογραφία που τραβήχτηκε πριν 40 χρόνια και δείχνει τη δυτική πλευρά της πλατείας Βασιλέως Γεωργίου.
Πρώτο από αριστερά, το σπίτι που έχτισε ο μεγαλοεργολάβος Γεώργιος Παπαθεοδώρου, ο οποίος είχε παντρευτεί την Μαρία Καρέλια, αδελφή των καπνοβιομηχάνων της πόλης μας. Κάτω το καφενείο του Παπουλάκου. Δίπλα το κτήριο του Βασίλη Αντωνόπουλου και κάτω το καφενείο «Παλλάς» του Βασίλη Χάτζου. Τελευταίο δεξιά το σπίτι του καπνεμπόρου Γεωργίου Λυκ. Σκιά και κάτω το παραδοσιακό καφενείο «Μούστου» των Καζανά και Τουρλόπουλου.
Ο εικονιζόμενος είναι ο Παναγιώτης ή μπέμπης Παπαθεοδώρου. Γιος του Γιώργου Παπαθεοδώρου (μεγαλοεργολάβου) και της Μαρίας Καρέλια.
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1914 και πέθανε το 1995.
Στην πόλη μας τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του και στη συνέχεια σπούδασε στη Νομική Σχολή της Αθήνας.
Άσκησε στην Καλαμάτα το επάγγελμα της δικηγορίας περίπου μισό αιώνα, θεωρούμενος εκ των καλυτέρων στα εργατικά θέματα.
Διετέλεσε νομικός σύμβουλος μεγάλων εταιρειών και βιομηχανιών της Μεσσηνίας.
Παντρεύτηκε τη Φούλα Χατζόκου, κόρη του διευθυντή (τότε) της Τράπεζας της Ελλάδος.
Υπήρξε ένας ωραίος τύπος «αριστοκρατικός» της πόλης μας, που άφησε τις πιο ωραίες αναμνήσεις.
(Αρχείο Β. Μανιάτη)
Μία ακόμη φωτογραφία, που δείχνει πριν 40 χρόνια τη λεωφόρο Υπαπαντής και τον ιστορικό Πλάτανο στο καφενείο του Ταβουλαρέα.
Πριν μερικά χρόνια, στο μέσον του δρόμου μπροστά, υπήρχε ένα απ’ τα μεγαλύτερα πηγάδια της πόλης, το οποίο σκεπάστηκε για να περάσει το τραμ.
(Αρχείο Β. Μανιάτη)
Αυτή η φωτογραφία δείχνει τη συμβολή των οδών Φαρών και Ναυαρίνου, όπως ήταν πριν 40 χρόνια.
Στη δεξιά πλευρά το καφενείο των Αφών Μαυροειδή, πλάι το καφενείο Παυλίταινα και η πολυκατοικία που υψώνεται είναι του Σερελέα.
Στην αριστερή γωνία, ήταν το οικόπεδο ιδιοκτησίας Φουρναράκη και μετέπειτα το καθαριστήριο του Τάσου Μωρακέα. Πλάι το κουρείο Θεοδ. Φραγγέα, μετέπειτα Νίκου Μπουζάκλα. Εν συνεχεία το παντοπωλείο του Τσιτσίρη, των Αφών Χελά, του Θ. Κροντήρη μετέπειτα κρεοπωλείο Κυπραίου. Στη συνέχεια η οδός Σανταρόζα και στη γωνία το παντοπωλείο του Ορφανού.
(Αρχείο Β. Μανιάτη)
Η πλατεία Αγίων Αποστόλων. Διακρίνονται δεξιά παλιά τούρκικα ουρητήρια. Φωτό 1921.
(Αρχείο Β. Μανιάτη)