Βαρουφάκης: Συνδυάσαμε σεβασμό σε κανόνες με σεβασμό στη δημοκρατία


Για αλλαγή σελίδας «ως Ελλάδα και ως Ευρώπη», μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά το πέρας του Eurogroup.
Σήμερα δείξαμε ότι η προσπάθεια εγκλωβισμού στις ασφυκτικές προθεσμίες που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, απέτυχε.
«Συνδυάσαμε σεβασμό σε κανόνες με σεβασμό στη δημοκρατία. Συνδυάσαμε τη λογική με την ιδεολογία» σημείωσε χαρακτηριστικά, αλλά ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία είναι ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι αποτράπηκαν νέα υφεσιακά μέτρα (μειώσεις σε συντάξεις, αύξηση ΦΠΑ στα νησιά κλπ) και αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%.
Το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνάδει απόλυτα με τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, εξήγησε.
Για τις δεσμεύσεις περί αποφυγής μονομερών κινήσεων, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήθελε αυτές τις δεσμεύσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση («κόκκινα» δάνεια, 100 δόσεις, εργασιακά κλπ) δεν έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.
Σε ερώτηση για το αν θα προχωρήσουν τα νομοσχέδια που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ο υπουργός είπε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι για τέσσερα χρόνια, η συμφωνία για τέσσερις μήνες.
Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως για τα «κόκκινα» δάνεια) δεν έχουν στόχο να δημιουργήσουν νέα ελλείμματα, αλλά να συμβάλουν στην ανάπτυξη. Έφερε μάλιστα το παράδειγμα του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος -όπως είπε- ήταν ένας φόρος άδικος και αναποτελεσματικός.
Διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις το επόμενο τετράμηνο. «Δεν μπορώ να το πω πιο καθαρά» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στην επιστολή που έστειλε η ελληνική πλευρά και της απόφασης που ελήφθη απόψε.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τη ρευστότητα των τραπεζών, επικαλούμενος και τη σαφή αναφορά στην απόφαση του Eurogroup για τη διάθεση των 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Για τα βασικά σημεία που θα περιλαμβάνει η λίστα που θα παραδώσει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα να έρθουν σε επαφή με την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις που μπορούν να μπουν σε αυτή τη λίστα.
«Θα πάρουμε και τις απόψεις των θεσμών, γιατί και εκείνοι έχουν ιδέες. Αλλά εμείς θα γράψουμε τη λίστα. Και μετά -εκεί είναι η μεγάλη μας αγωνία- να υλοποιήσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε.
Σε ερώτηση για το ποια είναι η διαφορά με τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης, είπε: «εμείς δεν έχουμε δεσμευθεί να μειώσουμε τις συντάξεις, να αυξήσουμε το ΦΠΑ και εμείς θα είμαστε οι ‘συν-συγγραφείς’ των μεταρρυθμίσεων. Το ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι εμείς δεν έχουμε υπογράψει το παλιό πρόγραμμα».
Σε ερώτηση γερμανού δημοσιογράφου, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως προσηλωμένη και αποφασισμένη να πατάξει τη φοροδιαφυγή, απέφυγε όμως να πει συγκεκριμένο νούμερο για το ύψος της φοροδιαφυγής.
Ο υπουργός διευκρίνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν είναι γενικώς αντίθετη στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.
Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, είπε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της, ενώ σχολίασε και τις αναφορές που του έκαναν συνάδελφοί του από φτωχότερες της Ελλάδας χώρες (πχ Σλοβακία). «Εσείς έχετε χαμηλότερο μισθό, αλλά εσείς έχετε και χαμηλότερες τιμές».
Για τις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων (με έμφαση στις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ), διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν χωρίς δημοσιονομικό αντίκτυπο.
Για τη στάση που τήρησαν οι συνάδελφοί του από την Ισπανία και την Πορτογαλία, είπε ότι κατανοεί ότι έχουν τα δικά τους πολιτικά προτάγματα.
Μάλιστα, υπενθύμισε ότι και ο ίδιος διαφώνησε με τα μνημόνια του 2010 και τα χρήματα που οι πορτογάλοι και οι ισπανοί φορολογούμενοι έδωσαν στην Ελλάδα.
Newsroom ΔΟΛ