Η Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας χαρακτηρίζονται, κυρίως, από δύο πράγματα: τις ελιές και το ελαιόλαδο, προϊόντα που ακόμη και σήμερα λειτουργούν στο εξωτερικό ως κρίκος σύνδεσης με τον τόπο μας. Κι όμως, μέχρι σήμερα καμία τοπική εξουσία (παλιότερα η Νομαρχία, οι Δήμοι) δεν έκρινε ως αναγκαία τη λειτουργία ενός τέτοιου ειδικού μουσείου ως μέσου προβολής της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
Το κενό αυτό πρότεινε να καλυφθεί ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες”, Σταμάτης Μπεχράκης, στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας. Πρότεινε, μάλιστα, αυτό να δημιουργηθεί στο κτήριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας, δίπλα από την κεντρική σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου.
Η αξία της συγκεκριμένης πρότασης είναι αδιαμφισβήτητη, εν όψει και του φακέλου υποψηφιότητας της Καλαμάτας για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.
Μέσα από τη δημιουργία εντός τέτοιου μουσείου, επιτυγχάνεται, αν μη τι άλλο, η ενημέρωση των πολιτών και η ευαισθητοποίηση – ιδίως των νέων – για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου τους. Ταυτόχρονα, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό έναυσμα για την ανάπτυξη της κοινωνικής και επιστημονικής έρευνας.
Τέλος, η πραγματοποίηση σεμιναρίων, ημερίδων, η έκδοση εντύπων, περιοδικών εκδόσεων, βιβλίων και οπτικοακουστικών μέσων (dvd-rom), σε άμεση σύνδεση με το θεματικό άξονα του Μουσείου, μπορούν να αποτελέσουν μέσα προβολής και ανάδειξης του τόπου.
Εύλογα, λοιπόν, εξάγεται το συμπέρασμα ότι είναι πολύ σημαντική για την πολιτιστική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Καλαμάτας η ύπαρξη και η ανάδειξη μιας ταυτότητας που χαρακτηρίζει την πολιτιστική της κληρονομιά. Και το συγκεκριμένο μουσείο μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο αρωγό σε μια τέτοια προσπάθεια.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη