Ο δρόμος της επιτυχίας είναι σπαρμένος με…οργάνωση
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
Το προηγούμενο διάστημα είχαμε παρουσιάσει από το “Θάρρος” τις εντυπώσεις του χημικού – ελαιολόγου, μέλους της Ομάδας Γευσιγνωσίας Καλαμάτας, Κώστα Τσορώνη, τις εντυπώσεις του από την παραμονή του στην πόλη Χαέν της Ισπανίας, κύρια ελαιοαπαραγωγός περιοχή της συγκεκριμένης χώρας. Το κείμενο έτυχε θερμής ανταπόκρισης από τους αναγνώστες μας, αναδημοσιεύτηκε σε αθηναϊκές ιστοσελίδες, και, μάλιστα, μία από αυτές θέλησε να προχωρήσει σε εκτενέστερο ρεπορτάζ, πέρα από την αναδημοσίευση των απόψεών του.
Υπενθυμίζουμε ότι η επίσκεψη του κ. Τσορώνη στο Χαέν, ήταν μία από τις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει η Ομάδα Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου, προκειμένου να στείλει ένα μέλος της με υποτροφία από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου στην Ισπανία, προκειμένου να αποκτήσει επιπλέον εμπειρία γύρω από το λάδι και τα γευσιγνωστικά του χαρακτηριστικά. Και ήταν το πρώτο ίδρυμα στην Ελλάδα που κατάφερε να υλοποιήσει το σχέδιό του.
Στο κείμενο που ακολουθεί, ο κ. Τσορώνης συνεχίζει να αποτυπώνει τις εντυπώσεις του από την επίσκεψή του στο Χαέν, διαλύοντας πολλούς μύθους και εντυπώσεις που έχουμε κατασκευάσει στην Ελλάδα, γύρω από την ποιότητα του δικού μας ελαιόλαδου.
Από το χωράφι στο ελαιοτριβείο
«Γυμνές, ξανθές, ακατοίκητες οι λοφοσειρές μετά από το Τολέδο. Χάρη αττική κι αραβίτικη ερημιά…” έτσι ξεκινάει την περιγραφή του για το τοπίο της Ανδαλουσίας ο Νίκος Καζαντζάκης.
Η αλήθεια είναι ότι το τοπίο της Ανδαλουσίας παρουσιάζει τέτοια ποικιλία, που συχνά αναφέρεται και ως μια μίνι-ήπειρος. Περιοχές ορεινές, ημι-ορεινές, πεδινές, ακόμα και έρημος-η μοναδική της Ευρώπης. Η έκτασή της είναι ελαφρώς μικρότερη από αυτή της Πορτογαλίας και αντιπροσωπεύει το 17% της έκτασης της Ισπανίας. Το κλίμα εναλλάσσεται μεταξύ μεσογειακού και αφρικάνικου.
Στις περιοχές που έχουν επιλεγεί για να φυτευτούν ελιές, οι ελαιώνες είναι απέραντοι. Οι ελιές φύονται σε πεδιάδες, ημιορεινές περιοχές, απόκρημνες πλαγιές, ακόμα και οροσειρές. Το μάτι σου “χορταίνει” από τις ατελείωτες μονοκαλλιέργειες, ενώ η έλλειψη βιοποικιλότητας γίνεται βαρετή.
Η απορία που υποσυνείδητα σου δημιουργείται είναι πώς από ένα τέτοιο μονότονο τοπίο μπορεί να παράγονται ελαιόλαδα εξαιρετικής ποιότητας, με έντονο και πολυδιάστατο αρωματικό προφίλ.
Η απορία αυτή έρχεται να ενισχυθεί τόσο από το έδαφος των ελαιώνων, όσο και από τα ίδια τα ελαιόδεντρα. Το έδαφος είναι ξηρό, άνυδρο, αργιλώδες μερικές φορές, με απουσία χορταριού, χαμηλής βλάστησης ή θάμνων. Άλλωστε με κλιματολογικές συνθήκες: ηλιοφάνειας 320 ημερών το χρόνο, πολύ υψηλών θερμοκρασιών και βροχοπτώσεων με μικρή συχνότητα αλλά μεγάλη ένταση, συνήθως δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό. Τα ελαιόδεντρα από την άλλη είναι κοντά, χαμηλού μεγέθους και ανάπτυξης (σχεδόν νάνοι αν συγκριθούν με τα δικά μας) , φυτεμένα με στρατιωτικού βαθμού πειθαρχία.
Μύθος νο. 2. Στην Ανδαλουσία κυριαρχεί το υπερεντατικό σύστημα φύτευσης
Εδώ θεωρώ σκόπιμο να παραθέσω τις διάφορες τυπολογίες του ελαιώνα. Αυτές είναι: α) παραδοσιακός με 80-120 δέντρα/ εκτάριο, β) εντατικός με 200-600 δέντρα/ εκτάριο και γ) υπερεντατικός με 1,000-2,000 δέντρα/ εκτάριο. Ένα εκτάριο ισούται με 10 στρέμματα και για να το οπτικοποιήσω: ο αγωνιστικός χώρος γηπέδων ποδοσφαίρου για διεθνείς αγώνες κυμαίνεται από 0,6-0,8 εκτάρια.
Η τυπολογία λοιπόν του ελαιώνα στην Ανδαλουσία είναι κυρίως εντατική, όπου το επιτρέπει η μορφολογία και σε μικρότερη κλίμακα παραδοσιακή. Οι Ισπανοί, αν και πειραματίζονται με το υπερεντατικό μοντέλο εκμετάλλευσης στα ερευνητικά κέντρα, κυρίως το εξάγουν σε τρίτες χώρες, όπως τις ελαιοπαραγωγικές χώρες της Νοτίου Αμερικής και σε πολύ μικρό βαθμό το εφαρμόζουν στη χώρα τους. Ένας από τους λόγους που δεν το προτιμούν είναι, γιατί θεωρούν ότι τους απομακρύνει και τους αποξενώνει από την παράδοσή τους στην ελαιοτεχνία.
Για τον ίδιο λόγο επιμένουν στην καλλιέργεια των τοπικών ποικιλιών. Οι τυπικές ποικιλίες της Ανδαλουσίας είναι οι: Picual, Hojiblanca, Lechín, Manzanilla, Picudo. Έτσι οι ντόπιοι, αντί να αντικαταστήσουν τις ποικιλίες τους με άλλες που είναι πιο αρεστές και γευσιγνωστικά πλησιέστερες στα γούστα των καταναλωτών, όπως η Arbequina της Καταλονίας ή η δικιά μας Κορωνέικη, προσπάθησαν με τη βοήθεια των επιστημόνων ερευνητών και βελτιώνοντας την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και την επεξεργασία τους, να βελτιώσουν και τα ποιοτικά και οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά. Έτσι, να τις κάνουν πιο αρεστές στον καταναλωτή και σε μεγάλο βαθμό το έχουν επιτύχει.
Σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να παραλείψω και τα δικά μας παραδείγματα των ψαγμένων παραγωγών των ποικιλιών: Μανάκι στην Αργολίδα –Βορειοανατολική Πελοπόννησο, Μάκρης στην Αλεξανδρούπολη και Κολοβής στη Μυτιλήνη, που ακολούθησαν τη δύσκολη οδό, έκαναν θεαματικά βήματα βελτίωσης και παρουσιάζουν εκπληκτικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα.
Συμπέρασμα νο. 2.
Η αλυσίδα των ορθών πρακτικών που ακολουθούν οι Ισπανοί στον αγρό είναι: υγιή δέντρα, συλλογή ελιάς σε πολύ πρώιμο στάδιο, μάζεμα και μεταφορά στο ελαιοτριβείο με μεθόδους που επιφέρουν τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία και τραυματισμό στο φρούτο της ελιάς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα πρώιμης συγκομιδής είναι η ελιά Picual, που ονομάζεται και Μαρτένια, επειδή την μάζευαν μέχρι το Μάρτη. Οι Ανδαλουσιανοί έχουν μεταφέρει τώρα τη συλλογή της στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και ως επίτευγμα έχουν την παραγωγή ενός ιδιαίτερα έντονου σε γεύση, αλλά και διαιτητική αξία ελαιολάδου. Η πρώιμη συλλογή ελιάς συνεισφέρει και στη μείωση του κινδύνου προσβολής από το δάκο.
Το στάδιο ωριμότητας του φρούτου της ελιάς δεν προσδιορίζεται από την ημερομηνία συγκομιδής, αλλά από το δείκτη ωριμότητας. Η ημερομηνία συγκομιδής παρουσιάζει πολλά προβλήματα σα σημείο αναφοράς, γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως: η πρώιμη ή όψιμη ανθοφορία, ο βαθμός καρποφορίας, οι κλιματολογικές συνθήκες. κ.ά. Ο δείκτης ωριμότητας βασίζεται στη σύγκριση των φρούτων της ελιάς με ένα χρωματικό χάρτη και είναι πολύ πιο χρήσιμος σαν σημείο αναφοράς.
Ένα άλλο πολύ χρήσιμο εργαλείο στην υπηρεσία των ισπανικών εργαστηρίων και ερευνητικών κέντρων είναι το σύστημα Άμπενκορ (Abencor system). Πρόκειται για ένα “ελαιοτριβείο τσέπης” που αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Ελαίων της Σεβίλλης. Επιτρέπει την εξαγωγή ελαιολάδου από πολύ μικρά δείγματα ελιών, ακόμα και ένα κιλό.
Αυτό το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιοριστεί η ελαιοπεριεκτικότητα στο φρούτο της ελιάς, η ευκολία εξαγωγής του ελαιολάδου από το φρούτο(extractability), ακόμα και για μια πρώτη οργανοληπτική αξιολόγηση. Έτσι, μπορεί να αξιολογηθεί αν η εποχή συγκομιδής είναι η κατάλληλη. Τα εργαστήρια στην Ανδαλουσία επεξεργάζονται χιλιάδες δείγματα παραγωγών με αυτό το σύστημα κατά την ελαιοκομική περίοδο (για μια γρήγορη παρουσίαση του συστήματος, μπορείτε να αναζητήσετε τον όρο abencor eng στο youtube).
Η συγκομιδή των ελιών γίνεται με τρόπους ώστε να εξασφαλίζουν όσο το δυνατόν καλύτερα την ακεραιότητα του φρούτου της ελιάς. Κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνται μηχανήματα δόνησης ελιάς. Η δόνηση γίνεται στον κορμό της ελιάς και είναι πολλαπλών κατευθύνσεων. Η συγκομιδή με ράβδισμα είναι πολύ περιορισμένη και κυρίως σε συμπληρωματικό ρόλο. Το ράβδισμα τραυματίζει ένα ποσοστό φρούτων, καθώς και το δέντρο. Οι κακώσεις του φρούτου αυξάνουν τις πιθανότητες μόλυνσής του (βακτήρια, μύκητες) και μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της οξύτητας και υποβάθμιση της ποιότητάς του. Ο τραυματισμός του δέντρου προκαλεί βλάβες στους οφθαλμούς και είναι μια από τις αιτίες μείωσης της παραγωγής την επόμενη χρονιά.
Το κλάδεμα δε γίνεται ταυτόχρονα με το μάζεμα της ελιάς, αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο.
Τέλος, η μεταφορά του ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο γίνεται κυρίως σε ρυμούλκες χωρητικότητας 5 τόνων περίπου. Σε αυτό το στάδιο γίνεται προσπάθεια να μην υπάρχει μεγάλη πίεση στον ελαιόκαρπο, ώστε να διασφαλίζεται η αναπνοή και η ακεραιότητά του.
Επίσης, τα μέσα μεταφοράς ελέγχονται για την καθαριότητα και απολύμανσή τους. Οι ελιές μαζεύονται και μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο την ίδια μέρα. Εναλλακτικά, η μεταφορά τους μπορεί να γίνει σε πλαστικά τελάρα ή κιβώτια. Τα τσουβάλια έχουν πλέον καταργηθεί και αντικατασταθεί, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα όπως: συμπίεση, τραυματισμός, πολτοποίηση και “άναμμα” του φρούτου με επιτάχυνση των ενζυμικών αντιδράσεων και της υποβάθμισής του.
Σαν επίλογο και σαν απάντηση σε κριτική αναγνώστη στο προηγούμενο άρθρο μου, θέλω να αναφέρω ένα απόφθεγμα του ποιητή Σοφοκλή: “Η επιτυχία εξαρτάται από την προσπάθεια”.