Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης
Συνεχίζεται η ξενάγηση των φίλων αναγνωστών, μέσα στα ιστορικά μονοπάτια της παλιάς μας πόλης. Έχει, δε, σταθεί και σήμερα στα παλιά αρχοντικά σπίτια των οικογενειών που βοήθησαν στην οικοδόμηση και την οικονομική ανόρθωση της Καλαμάτας.
Αυτή είναι η θερινή κατοικία της οικογένειας Κοτταροπούλου. Κτίστηκε το 1900 και βρίσκεται κοντά στην παραλία, γωνία Φαρών 223 και Μεθώνης. Σήμερα έχει αγοραστεί από το Δήμο Καλαμάτας
(Αρχείο Β. Μανιάτη)
Μία άλλη άποψη της οικίας Κοτταροπούλου (Δημακοπούλου 32), όταν το 1950 στέγαζε το Α΄ Αστυνομικό Τμήμα. Τα χρόνια εκείνα υπήρχαν πέντε αστυνομικά τμήματα. Τρία στην Καλαμάτα και δύο στην παραλία, στην οδό Κορώνης και στην Ανάληψη.
Ακόμη γίνονταν περιπολίες – ημερήσιες και νυκτερινές – από δύο χωροφύλακες
Αυτό το οίκημα ήταν της οικογένειας Γ. Κοτταροπούλου. Κτίστηκε το 1899 και βρίσκεται στην οδό Δημακοπούλου 32, πλησίον του παλαιού Γυμνασίου Θηλέων. Ο Γ. Κοτταρόπουλος είχε χοντρομπακάλικο και έκανε εισαγωγές αλίπαστων ειδών. Διετέλεσε πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου για 10 χρόνια. Το 1903 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος, επί δημαρχίας Πέτρου Καπετανάκη (1900- 1903)
(Αρχείο Β. Μανιάτη)
Αυτό το κτήριο βρισκόταν μέχρι το 1980 στην οδό Μαντίκλου 17. Η οδός Μαντίλκου βρίσκεται στη δεύτερη μεσαία πάροδο της κεντρικής οδού Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Κτίστηκε το 1875 και εκεί στεγαζόταν η χειρουργική κλινική του γιατρού Αναστασιάδη.
Ο Γεώργιος Αναστασιάδης (1871 – 1942) γεννήθηκε στη Λάμπαινα Μεσσηνίας και ειδικεύθηκε στην Ιατρική Χειρουργική σε Παρίσι, Βιέννη και Βερολίνο.
Από το 1910 άσκησε το επάγγελμα αυτό στην Καλαμάτα
(Αρχείο Β. Μανιάτη)