«Ανάδελφοι» και υπό… βροχή τελεσιγράφων οδεύουν Γιάνης Βαρουφάκης και Αλέξης Τσίπρας στο έκτακτο Eurogroup και τη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας – μιας εβδομάδας, που αποκτά πλέον διαστάσεις εθνικού θρίλερ.
Στο «παρά πέντε» των προγραμματικών δηλώσεων, εταίροι, αντίπαλοι αλλά και «συμπαθούντες» επιλέγουν να βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο της ελληνικής κυβέρνησης, απορρίπτοντας όλες τις έως τώρα προτάσεις της Αθήνας.
Κυβερνητικοί παράγοντες περιέγραφαν ως «ασφυκτικές» τις πιέσεις που ασκήθηκαν στο EuroWorkingGroup τη νύχτα της Πέμπτης, ενώ το πρώτο πεδίο αναμέτρησης οριοθετείται σαφώς πλέον στην άμεση χρηματοδότηση της χώρας: «Συμφωνία-γέφυρα» είναι η πάγια θέση της Αθήνας – «απορρίπτεται, ζητήστε παράταση του Μνημονίου» απαντούν Βερολίνο και Ντάισελμπλουμ.
Αυτό ακριβώς το μπρα ντε φερ αναμένει ο Γιάνης Βαρουφάκης πως θα κορυφωθεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup που συγκαλείται την επόμενη Τετάρτη, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να διαμηνύει ήδη πως «εμείς δε δίνουμε δάνεια-γέφυρα».
Πηγή του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να δήλωσε στο Reuters πως ο κ. Βαρουφάκης αναμένει «σκληρή αντιμετώπιση» στο έκτακτο Eurogroup και ακόμη μεγαλύτερη πίεση προκειμένου να υποβάλει αίτημα παράτασης του Μνημονίου – προοπτική, βεβαίως, που απορρίπτει κατηγορηματικά από την ελληνική πλευρά και διαμηνύει ότι θα έχει εγκαίρως έτοιμη νέα, ολοκληρωμένη πρόταση που θα υποβληθεί στο Eurogroup.
Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, δε, αυτή η πρόταση – όπως αποτυπώθηκε και σε χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο – θα βασίζεται στους εξής άξονες: Συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα δώσει χρόνο στη διαπραγμάτευση. Βασικός όρος αυτού του προγράμματος θα είναι ότι δε θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες. Η Ελλάδα δε θα ζητήσει τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος – πέραν των 1,9 δισ. που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών από τα κέρδη επί των ομολόγων. Πρόκειται για αμοιβαία επωφελές πρόγραμμα, αφού δε δημιουργεί κόστος στους εταίρους.
Μετά τη συμφωνία-γέφυρα θα κατατεθούν οι οριστικές προτάσεις για νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής και εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Σαφής τήρηση της λαϊκής εντολής που ορίζει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή επέκταση του καταστροφικού και αδιέξοδου Μνημονίου.
Το πώς τώρα μπορεί να γίνει αποδεκτή αυτή η λύση ή μέρος της θα το κρίνουν, εν κατακλείδι, οι συμμαχίες και τα στρατόπεδα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη – και όχι μόνον -, καίτοι σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον ακόμη και οι πιο ήπιες φωνές δε δείχνουν να συγκρούονται απολύτως με το «γερμανικό δόγμα».
Από τους πλέον σκληρούς εμφανίζεται – όπως ανέμενε άλλωστε η ελληνική πλευρά – ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Όχι δάνεια-γέφυρες», δήλωσε χθες, προσθέτοντας: «Το έκτακτο Eurogroup θα είναι ένα πρώτο βήμα για το πώς θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες, μήνες. Υποθέτω ότι πρέπει να γεφυρωθούν πολλές διαφορές».
Από την πλευρά της Κομισιόν και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ οι τόνοι είναι πιο ήπιοι μέχρι στιγμής, ωστόσο και από εκεί το μήνυμα ήρθε με σαφήνεια: «Ζητήστε παράταση», είπε ουσιαστικά και η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, δείχνοντας παράλληλα και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα 10 ημερών: «Ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν οι συζητήσεις είναι η παράταση του υπάρχοντος χρηματοδοτικού προγράμματος. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ανάλογο αίτημα από την Ελλάδα εντός των επόμενων ημερών και απόφαση από το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, το αργότερο».
Το Βερολίνο, από την πλευρά του, εξακολουθεί να λέει «όχι» σε όλα και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ζήτησε με επίταση από την Αθήνα να παρουσιάσει το σχέδιό της στο Eurogroup. Καταλυτικός, σε κάθε περίπτωση, θα είναι ο ρόλος των Αμερικανών, εν όψει και της συνάντησης Ομπάμα – Μέρκελ αύριο.
Προχθές, σε νέα παρέμβασή του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζον Μπάιντεν κάλεσε αμφότερες τις πλευρές να συμφωνήσουν σε σχέδιο μεταρρυθμίσεων και σταθεροποίησης της ανάκαμψης.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr
Κατασχέσεις στις περιουσίες
των φοροφυγάδων
Σκληρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, που θα φτάνουν ακόμα και στη δέσμευση ή και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που δε θα δηλώνονται στο περιουσιολόγιο, αναμένεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση με στόχο την αύξηση των εσόδων του κράτους και τον περιορισμό της παραοικονομίας.
Η υστέρηση εσόδων, η οποία ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ τον πρώτο μήνα του χρόνου, έχει κινητοποιήσει τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να υπερκαλυφθούν οι απώλειες στις εισπράξεις. Το βάρος πλέον πέφτει στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, η οποία και λόγω της προεκλογικής περιόδου έχει θεριέψει, με τις αποδείξεις να αποτελούν σε αρκετές περιπτώσεις «δυσεύρετο είδος».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», ένα από τα σχέδια που πρόκειται να βρεθούν στο τραπέζι της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για άμεση αύξηση των εσόδων είναι να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις περιουσίες τους να προσέλθουν οικειοθελώς στις εφορίες να τις δηλώσουν και να πληρώσουν το σύνολο των φόρων που τους αναλογούν, αλλά με πολύ μικρότερο πρόστιμο, ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ενταχθεί και μια γενικότερη ρύθμιση για να έρθουν καταθέσεις από το εξωτερικό ή να δηλωθούν όσες είναι στο εξωτερικό.
Όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», τα δύο αγκάθια που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα είναι, πρώτον, η στάση αναμονής την οποία τηρούν οι πολίτες για να ενταχθούν σε νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και, δεύτερον, η πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ.