15 αιώνες φυλάκισης σε 2 Τούρκους για μεταφορά λαθρομεταναστών


Εντοπίσθηκαν 103 μετανάστες σε κλεμμένη θαλαμηγό το 2013 στη Μεθώνη
Σε 730 χρόνια κάθειρξης συνολικά ο καθένας καταδικάσθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας οι δύο 36χρονοι Τούρκοι που τον Οκτώβριο του 2013 συνελήφθησαν στη Μεθώνη για τη μεταφορά 103 λαθρομεταναστών με πολυτελέστατο σκάφος που είχε κλαπεί από την Τουρκία.
Το δικαστήριο επέβαλε στους δύο Τούρκους 15 χρόνια κάθειρξης και χρηματική ποινή 200.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, όπως και 3 χρόνια για τη συμμετοχή τους σε συμμορία. Έπειτα από συγχώνευση επιβλήθηκαν σε καθέναν συνολικά 730 χρόνια κάθειρξης (εκτιτέα είναι τα 25 χρόνια) και χρηματική ποινή περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο τρίτος κατηγορούμενος, ο Κούρδος, που δικάσθηκε για απλή συνέργεια στη συμμορία, καθώς φαίνεται ότι διέθεσε το αυτοκίνητό του για να διαφύγει ο καπετάνιος του δουλεμπορικού, καταδικάσθηκε σε 2 χρόνια φυλάκισης.
Παράλληλα, το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αλλοδαπής εταιρείας να της αποδοθεί το σκάφος που είχε κατασχεθεί τότε και διέταξε τη δήμευσή του.
 
Κλεμμένο σκάφος
Στις 21 Οκτωβρίου του 2013 το πλωτό περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Πύλου εντόπισε αργά το μεσημέρι αγκυροβολημένη σε απόσταση από την προβλήτα στο λιμάνι της Μεθώνης μια πολυτελή θαλαμηγό με το όνομα «Miami Beach», με σημαία Αγγλίας. Στο κατάστρωμα είδαν να βρίσκονται 6 άτομα. Δύο άντρες (οι δύο Τούρκοι κατηγορούμενοι), δύο γυναίκες και δύο παιδιά. Σε έλεγχο που τους έκαναν, ο ένας άντρας είπε στους λιμενικούς ότι είναι Φινλανδός τουρίστας που κάνει διακοπές μαζί με την οικογένειά του, ενώ ο δεύτερος ισχυρίσθηκε ότι είναι Σέρβος και εργάζεται για τον προηγούμενο.
Ο προσποιούμενος τον Φινλανδό είπε στους Λιμενικούς ότι είχε αποπλεύσει από την Τουρκία με προορισμό της Ισπανία και σταμάτησε στην περιοχή για ανεφοδιασμό καυσίμων. Όσο για τα έγγραφα του πλοίου που τους ζήτησαν, αμφότεροι ισχυρίσθηκαν ότι τα είχαν ξεχάσει σε ξενοδοχείο της Τουρκίας. Καθώς αυτό προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους λιμενικούς ερεύνησαν τη θαλαμηγό και βρήκαν στους εσωτερικούς χώρους του σκάφους (κάποιοι κλειδωμένοι μέσα στις καμπίνες) 51 ενήλικες και 52 παιδιά. Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, προέρχονταν από τη Συρία και Αφγανιστάν και ο καθένας είχε καταβάλει στους δουλέμπορους από 2.000 έως 6.000 δολάρια. Μάλιστα, προορισμός τους ήταν η Ιταλία.
 
Το δις εξαμαρτείν…
Από την έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι το σκάφος είχε κλαπεί δύο ημέρες νωρίτερα από το λιμάνι Τεκιρντάκ της Τουρκίας. Στο λιμάνι της Μεθώνης έφτασε στις 20 Οκτωβρίου, αναζητώντας καύσιμα για να συνεχίσει το ταξίδι του. Επειδή, όμως, δεν κατάφερε να ανεφοδιασθεί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο καπετάνιος το εγκατέλειψε. Αυτοκίνητο με ελληνικές πινακίδες τον παρέλαβε από τη στεριά και τον φυγάδευσε, λίγο πριν τους εντοπίσει το περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Πύλου. Κάτοικοι, όμως, της περιοχής σημείωσαν τις πινακίδες του αυτοκινήτου, που ανήκει στον τρίτο κατηγορούμενο, τον Κούρδο, ο οποίος και στο παρελθόν είχε απασχολήσει τις αρχές με παράνομη διακίνηση μεταναστών στην Αμφιλοχία. Επίσης, είχε διαπιστωθεί ότι συμμετείχε σε κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είχε συλληφθεί το επίμαχο διάστημα για συμμετοχή σε υπόθεση μεταφοράς λαθρομεταναστών με αυτοκίνητο από Ελλάδα προς Ιταλία, όπου του έχει αποδοθεί ο ρόλος του «προπομπού».
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, πως, αν και ήταν κρατούμενος, είχε διαθέσει το αυτοκίνητό του σε άλλο άτομο της οργάνωσης, το οποίο πήγε στη Μεθώνη και φυγάδευσε τον καπετάνιο. 

Της Βίκυς Βετουλάκη