Αγεφύρωτο πλέον το χάσμα μεταξύ Σαμαρά και Νίκα


Κλυδωνισμοί και στη δημοτική ομάδα 
Επίθεση του προέδρου της Ν.Δ. από την Καλαμάτα και στην κυβέρνηση 
Η πρώτη έξοδος του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Ηρώδου Αττικού και η κάθοδός του στην Καλαμάτα συνοδεύτηκε από την καθολική αποδοχή του τοπικού πολιτικού προσωπικού.
Σε αντίθεση, η πρώτη κάθοδος του Αντώνη Σαμαρά μετά τις εθνικές εκλογές στην Καλαμάτα ήταν επεισοδιακή, αποδεικνύοντας ότι σοβεί κλίμα αμφισβήτησης προς το πρόσωπό του, στον τόπο που τον ανέδειξε στην πολιτική.
Η σοβαρή σύγκρουση ήταν με το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα. Ο δεύτερος αρνήθηκε την πρόσκληση για συνάντηση το απόγευμα της Κυριακής στο ξενοδοχείο Elite, προφασιζόμενος κάποια δικαιολογία, παραβρέθηκε αργότερα στη συνάντηση στο δείπνο που παρέθεσε ο κ. Σαμαράς σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία, αλλά ήταν φανερό, από τις πιο απλές κινήσεις μέχρι τις ανεπίσημες δηλώσεις, ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα έδαφος συνεννόησης μεταξύ των δύο ανδρών. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς, σχολιάζοντας τη στάση του κ. Νίκα, του είπε ότι προκαλεί αρνητικά δημοσιεύματα, γεγονός που δεν κάνει καλό στο κόμμα.
Ενδεικτικό του όλου κλίματος είναι ότι, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρέστη με τη σύζυγό του, Γεωργία, στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καλαμάτας, δεν πήγε στο Δημαρχείο στην εκδήλωση για την ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας ως επίτιμου δημότη της Καλαμάτας.
Στο ναδίρ βρίσκονται οι σχέσεις του κ. Σαμαρά και με τους τέως βουλευτές Γιάννη Λαμπρόπουλο και Δημήτρη Σαμπαζιώτη, καθώς για ένα διήμερο δεν αντάλλαξαν… ματιά.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ήθελε να συναντηθεί με τον πρόεδρο του κόμματος στο Δημαρχείο, τόσο για εθιμοτυπικούς όσο και για ουσιαστικούς λόγους, ενώ πλέον έχει περάσει στο στρατόπεδο όσων υποστηρίζουν ότι το καλύτερο για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή ηγεσίας.
Η κατάσταση που επικρατεί μετά το αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου μεταξύ των δύο ανδρών έχει επιφέρει τριβές και τριγμούς στις σχέσεις των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, οι οποίοι δημόσια δε θέλουν να μιλήσουν, αλλά σε ιδιωτικές συζητήσεις παίρνουν καθαρή θέση. Μάλιστα, η όλη κατάσταση θα έχει αντανάκλαση και στις επιλογές που θα γίνουν, μετά τη λήξη της θητείας της σημερινής ηγεσίας. Σίγουρο είναι ότι η πρώτη που θα πληρώσει το… μάρμαρο είναι η Μαρία Οικονομάκου, η θέση της οποίας φαίνεται να έχει ήδη παραχωρηθεί στο δημοτικό σύμβουλο και πρώην πρόεδρο του Σώματος, Παναγιώτη Καρατζέα.
Από την άλλη πλευρά, εκτός από τις «ενδοοικογενεικές τους κόντρες», το 48ωρο του κ. Σαμαρά στην Καλαμάτα περιλάμβανε και σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης. Σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «γκρεμίζει» όσα «χτίστηκαν» τα τελευταία χρόνια και ότι «δεν είναι υπερήφανη διαπραγμάτευση το να κλαίγεσαι στους ξένους ηγέτες».
Σχολιάζοντας τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ στο Βερολίνο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε ο πρωθυπουργός να την αντιμετωπίσει «πρακτικά και ρεαλιστικά έχοντας ως κριτήριο τις ανάγκες της χώρας και της οικονομίας», σημειώνοντας ότι δε θα πρέπει να υπάρξουν «λόγια για εσωτερική κατανάλωση».
Αναφερόμενος στην επιστολή Τσίπρα προς Μέρκελ και Ευρωπαίους ηγέτες, χαρακτήρισε «θέατρο της υπερήφανης διαπραγμάτευσης»  το να ενημερώνει τους ξένους ηγέτες ότι η κατάσταση της χώρας είναι απελπιστική, την ώρα που διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ούτε με τη ρευστότητα, ούτε με τα δάνεια, ούτε με τις συντάξεις, όπως είπε.
«Υπερηφάνεια είναι να βγάζεις τη χώρα από την κρίση, να μην έχεις ανάγκη από άλλα δανεικά και να μην κλαίγεσαι στους ξένους ηγέτες. Ελπίζω και προτρέπω τον κ. Τσίπρα, πρακτικά, ρεαλιστικά να αντιμετωπίσει τη συνάντησή του με την καγκελάριο και να έχει κριτήριο τις ανάγκες της χώρας και της οικονομίας και όχι τα γνωστά λόγια για εσωτερική κατανάλωση» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.
Προχθές, ειδικότερα, από το λιμάνι της Καλαμάτας, όπου βρέθηκε, ο επικεφαλής της Ν.Δ. επιτέθηκε, επίσης, στην κυβέρνηση για το «Ποτέ την Κυριακή», λέγοντας πως «τώρα που ήρθανε τα κρουαζιερόπλοια, κλείσανε τα μαγαζιά και δύο χιλιάδες κόσμος που θα μπορούσε να ψωνίσει εδώ στην Καλαμάτα, σε κάθε περιοχή της χώρας, δεν μπορεί να το κάνει. Αυτό είναι μεγάλο λάθος». Ευχήθηκε, δε, ο τουρισμός να παραμείνει στα «επίπεδα-ρεκόρ που είχε τα τελευταία χρόνια» – όπως είπε- καθώς «είναι η μόνη ελπίδα για ανάπτυξη στην οικονομία».
Επιπλέον, χθες το πρωί ο κ. Σαμαρά επισκέφθηκε το εργοτάξιο της περιμετρικής οδού Καλαμάτας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μετά την ενημέρωση που του έγινε, δήλωσε: «Δυστυχώς, όπως σταμάτησε η περιμετρική γέφυρα στην Καλαμάτα, έτσι σταμάτησαν και τα έργα στην Ιονία, στην Εγνατία, στην Ολυμπία Οδό, στην Ε65, στο Μετρό, στον αεροδιάδρομο της Θεσσαλονίκης, στο δρόμο της Σπάρτης, στη δημοπράτηση του αεροδρομίου του Καστελίου. Όλα αυτά τα ξαναπηγαίνουν, φαίνεται, σε νέα διαπραγμάτευση. Και ας έχουν ήδη κυρωθεί από τη Βουλή».
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως το υπουργείο Δημοσίων Έργων είναι «σε απόλυτη παράλυση, με έναν υπουργό που μόλις προχθές ορκίστηκε» και επισημαίνει ότι η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε ασφυξία τα μεγάλα έργα».
 
Πετράκος: Η δημαγωγία έχει και όρια
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Θανάσης Πετράκος, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά, τόνισε: «Καλωσορίζουμε τον κ. Σαμαρά ως βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. Θέλουμε, όμως, να του υπενθυμίσουμε ότι έχει ασθενική μνήμη. Τα έργα του Περιφερειακού Δακτυλίου της Καλαμάτας έχουν σχεδόν σταματήσει για πάνω από 1 χρόνο, όταν ο κ. Σαμαράς ήταν πρωθυπουργός της χώρας και βουλευτής της Μεσσηνίας.
Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού της νέας Κυβέρνησης, ο κ. Γιώργος Σταθάκης, ζήτησε λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από το Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο εκκρεμεί η έγκριση της αναθεώρησης της σύμβασης, να επιταχύνει την έκδοση της απόφασης για να επανεκκινηθούν τα έργα.
Αν ο κ. Σαμαράς είχε ενδιαφερθεί για το Περιφερειακό Δακτύλιο της Καλαμάτας, όταν ήταν πρωθυπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας, είναι προφανές ότι το έργο θα είχε επανεκκινήσει. Αυτά γιατί η δημαγωγία έχει και όρια».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη