Δράση του Δήμου Τριφυλίας για τα αδέσποτα


Απόφαση για σχέδιο δράσης για τα αδέσποτα ζώα ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, με το δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα να σημειώνει πως ο Δήμος δεν έχει οικονομική δυνατότητα για δημιουργία και λειτουργία καταφυγίου περίθαλψης και προσωρινής φιλοξενίας και «στρατηγική του είναι να βγάλει τα σκυλιά από τα κέντρα της πόλης»!
Όπως ήδη έχουμε παρουσιάσει στο «Θ», το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Τριφυλίας έχει ως βασικούς άξονες την περισυλλογή, την καταγραφή, τη σήμανση, τον εμβολιασμό, τη στείρωση, την αποπαρασίτωση, την περίθαλψη και, τέλος την υιοθεσία ή επανατοποθέτησή τους στο φυσικό τους χώρο, ενώ η υλοποίησή του θα γίνει με ανάθεση στο Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας, έπειτα από σύμβαση που θα υπογραφεί με το Δήμο. Ο τελευταίος θα διαθέσει για την αμοιβή του αναδόχου δέκα χιλιάδες ευρώ, όπως έχει αποφασίσει σε προηγούμενη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο κ. Κατσίβελας σημείωσε ότι το πρόβλημα με τα αδέσποτα πρωτίστως είναι πρόβλημα που δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι, προσθέτοντας πως «είναι κοινή απαίτηση της κοινωνίας να δράσουμε».
Σχετικά με δημιουργία και λειτουργία καταφυγίου περίθαλψης και προσωρινής φιλοξενίας, είπε: «Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και όλες τις εμπειρίες, όπου είχαν δημιουργηθεί οργανωμένες μονάδες φιλοξενίας όλων των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ότι αυτά ήτανε μια αποτυχία. Ουσιαστικά ήτανε ένας χώρος ο οποίος αφενός δεν προσέφερε τίποτα και ήτανε ένα μάζεμα απλό χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς συνθήκες και χωρίς προδιαγραφές, αφετέρου, διογκωνότανε ένα πρόβλημα, μιας και εκεί είχανε κάνει έναν επίσημο χώρο που πετάγανε ό,τι θεωρείται ζωή μέσα απ’ τα ζώα. Δηλώνω ευθαρσώς ότι ο Δήμος αυτή τη στιγμή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να δημιουργήσει ειδικό χώρο, κυνοτροφείο, και να είναι η πιο πολιτισμένη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση, εκτός κι αν το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσει ότι πρέπει να δημιουργηθεί ειδικό τέλος προς τη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας!
Όταν αρχίζεις μια τέτοια υπόθεση – να ξέρετε – δεν υπάρχει τελειωμός κι εγώ δεν πρόκειται να εισηγηθώ στο Δημοτικό Συμβούλιο να φτάσουμε να δημιουργήσουμε έναν τέτοιο χώρο ολοκληρωμένης φροντίδας ζώων συντροφιάς, διότι ο Δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Κατά συνέπεια, οφείλουμε να επιλέξουμε άλλες στρατηγικές.
[…] Καταναλώσαμε πάρα πολύ χρόνο, βρήκαμε πάρα πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους, με υψηλή ευαισθησία και με υψηλή γνώση, μιλήσαμε, συνεργαστήκαμε και αποφασίσαμε ο Δήμος Τριφυλίας να φύγει απ’ την απραξία, να εγκαταλείψει το κενό. Και αποφασίσαμε να διαθέσουμε και πόρους και να ανοίξουμε το πουγκί του Δήμου, το φτωχό, και να βγάλουμε κάποια χρήματα για ν’ αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα.
Δε φιλοδοξούμε και δεν πιστεύουμε ότι είναι το καλύτερο πρόγραμμα, ότι δεν είναι κάτι με παρατηρήσεις, ότι είναι κάτι το οποίο δεν παίρνει διορθώσεις, και θα ήταν και άστοχο. Όμως, το βέβαιον είναι ότι είναι καλύτερο να κάνεις κάτι απ’ το να μην κάνεις τίποτα. Έτσι στρατηγικό εταίρο σ’ αυτή την προσπάθεια επιλέξαμε να είναι – κι όπως προβλέπει ο νόμος – ένα νομικό πρόσωπο, η Φιλοζωική Εταιρεία της Καλαμάτας. Πολύ διακεκριμένα άτομα αυτής της δραστηριότητας είναι και κάτοικοι της περιοχής μας, τους οποίους θέλουμε στενούς συνεργάτες. Νομίζω θα δώσουνε και την ψυχή τους σ’ αυτή την προσπάθεια».
Επίσης, θύμισε προηγούμενη απόφαση του Σώματος για διάθεση δέκα χιλιάδων ευρώ για ιατρική φροντίδα, εμβολιασμό, σήμανση και στείρωση των αδέσποτων. Πρόσθεσε, δε, ότι χρειάζεται ενημέρωση και γι’ αυτό θα γίνει και μια μεγάλη καμπάνια, η οποία θα είναι διαρκής: «Στρατηγική του Δήμου είναι να βγάλει τα σκυλιά από τα κέντρα της πόλης. Στα κέντρα της πόλης τα μαζεύουν οι ταβέρνες, εμείς οι ίδιοι που απλόχερα, με λίγο ψωμάκι με λαδάκι, λίγο σουβλάκι, λίγο κοτοπουλάκι, τα μάθαμε να έρχονται, να μένουνε δίπλα μας και να τα συντηρούμε. Αν θέλετε, κι ο τρόπος που γίνεται η συλλογή των απορριμμάτων και των υπολειμμάτων τροφής από τα διάφορα μαγαζιά των πόλεων ουσιαστικά συντηρεί ένα φαύλο κύκλο παρουσίας σκυλιών μέσα στα κέντρα της πόλης, εκεί που παίζουν τα παιδιά, εκεί που υπάρχει τέτοια δραστηριότητα. Άρα, σε δεύτερο στάδιο έχουμε ως στόχο να εξασφαλίσουμε και τροφή για όλα τα αδέσποτα σκυλιά και, τεχνηέντως, να τα βγάλουμε από τα κέντρα της πόλης σε λιγότερο δημοφιλείς περιοχές».
Ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοτικών και τοπικών συμβούλων που συμφώνησαν πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, με κάποιους εξ αυτών να αναφέρουν και τη δημιουργία καταφυγίου προσωρινής φιλοξενίας, ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Τ.Κ. Περδικονερίου, Σωκράτη Καναβού, που είπε πως πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, επειδή όλοι πάνε και παρατάνε τους σκύλους τους στο χωριό και αυτό έχει γεμίσει αδέσποτα, και Αρμενιών, Παναγιώτη Καλογερόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι εκεί υπάρχει ένας χώρος, περιφραγμένος, όπου κάποιοι άνθρωποι έχουν συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό σκύλων, τους οποίους φροντίζουν, αλλά υπάρχει μεγάλη όχληση σε όλο το χωριό.

Του Ηλία Γιαννόπουλου