«Εικαστικό οδοιπορικό στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας» είναι ο τίτλος μιας μοναδικής έκθεσης ζωγραφικής με έργα τα οποία επώνυμοι αλλά και ντόπιοι καλλιτέχνες εμπνεύσθηκαν από την ιστορική Παλιά Πόλη.
Ειδικότερα, οι 21 ζωγράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι: Γιώργος Σταθόπουλος, Θανάσης Μακρής, Γιάννης Στεφανάκις, Τάσος Αριδάς, Κώστας Αργύρης, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Μπουντανιώτης, Στάθης Ανδρουτσάκης, Κατερίνα Λαμπροπούλου και οι Κυπαρίσσιοι Ελένη Τζιώρτζη, Χρήστος Παζαΐτης, Πέρσα Παρίσου, Βασίλειος Δημητρακάκης, Άννα Διπλαράκη, Κατερίνα Χρονοπούλου, Διώνη Αριδά και Ευαγγελία Αντωνίου. Επίσης, συμμετέχουν 4 ζωγράφοι από την Πάτρα, οι Διονυσία Μπελεγρή, Καλλιρρόη Τσιλιμάγκου, Παναγιώτης Καρώνης και Φωτεινή Καλαβεσσίου.
Η όλη εκδήλωση αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια για την ανάδειξη και τη σωτηρία της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας. Εμπνευστής και διοργανωτής είναι το «Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» που χρόνια τώρα, με προσωπικά χρήματα των ιδρυτών του, έχει ξεκινήσει μια διαρκή προσπάθεια μέσα από διαφορετικές και ποικίλες δράσεις για να προστατευθεί η Παλιά Πόλη, κηρυγμένη ως ιστορικός τόπος, αρχαιολογικός χώρος και διατηρητέος οικισμός.
«Για άλλη μια φορά στόχος μας είναι η πανελλαδική προβολή της Κυπαρισσίας και η ανάδειξη της αξίας της Παλιάς Πόλης», όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του καταλόγου των έργων που έχει εκδώσει το «Πρόγραμμα». «Να δουν και να διακρίνουν μια Παλιά Πόλη με διαχρονική αξία, ιστορία και ομορφιά, σε μια απίθανη σμίξη βουνού και θάλασσας, που πρέπει να προστατευθεί, να αναδειχθεί και να αναπτυχθεί ήπια, με απόλυτο σεβασμό στο ιστορικό, στο δομημένο και στο φυσικό περιβάλλον. Μια Παλιά Πόλη, όπου φορείς, Αρχές και κάτοικοι με γνώση και αγάπη θα συμμετέχουν, ώστε να σφυρηλατηθεί η μοναδική, πολιτισμική της φυσιογνωμία».
«Στην υλοποίηση αυτής της έκθεσης και της εκδήλωσης θεωρούμε σημαντική την ευγενική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας, που με αίσθημα ευθύνης και διαχρονική συμβολή στη διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου στηρίζει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα» τονίζει σχετικά η Τζίμα Ιμιρζιάδη, πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο τέχνης και πολιτισμού ΑΘΗΝΑΪΣ, Καστοριάς 34, Βοτανικός, το Σάββατο 4 Απριλίου. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 5.30 το απόγευμα με χαιρετισμούς του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη και του δήμαρχου Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα και θα συνεχίσει με ομιλήτριες τις κυρίες Χριστίνα Πιερροπούλου, αρχιτέκτονα μηχανικό και δρ. Κωνσταντίνα Γερολύμου, αρχαιολόγο, με θέμα «Αρχιτεκτονική παράδοση και σύγχρονη δόμηση στο πλαίσιο της προστασίας και ανάδειξης των μνημείων στην Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας».
Ομιλητής θα είναι, επίσης, ο κ. Κώστας Α. Καραδήμας, αρχιτέκτων, αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΜΠ, με θέμα «Η αναγνώριση της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας από την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ».
Τρίτος ομιλητής θα είναι ο κ. Νίκος Ιμιρζιάδης, συνιδρυτής του «Προγράμματος», με θέμα «Η Παλιά Πόλη, πυλώνας ανάπτυξης».
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν τα έργα που προέκυψαν από το χρωστήρα των ζωγράφων, καθώς και μια έκθεση με σύγχρονες και παλιές φωτογραφίες της Παλιάς Πόλης. Ακόμη, θα παρουσιασθούν στιγμιότυπα από τη φιλοξενία των ζωγράφων στην Κυπαρισσία και οι στιγμές δημιουργίας τους.
Ιστορικό
Η συνολική δράση ολοκληρώθηκε σε δύο στάδια. Το δεύτερο είναι η εν λόγω έκθεση που οργανώνεται στις 4 και 5 Απρίλη. Το πρώτο αφορούσε στην πρόσκληση προς τους ζωγράφους να συμμετέχουν στην προσπάθεια ανάδειξης και σωτηρίας της Παλιάς Πόλης.
Οι ζωγράφοι, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, φιλοξενήθηκαν από το «Πρόγραμμα» στην Κυπαρισσία, ώστε «να ζήσουν και να εμπνευσθούν από την Παλιά Πόλη». Στην υλοποίηση αυτής της πρόσκλησης πρωτοστάτησε ο Κυπαρίσσιος ζωγράφος, Τάσος Αριδάς, τον οποίο το «Πρόγραμμα» ευχαριστεί. Επίσης, οι ζωγράφοι ξεναγήθηκαν στην Παλιά Πόλη από την Τζίμα και τον Νίκο Ιμιρζιάδη, περπάτησαν στα καλντερίμια και στις γειτονιές, ανέβηκαν στο ενετικό κάστρο και ενημερώθηκαν για την ιστορία της. Η έμπνευση και η δημιουργικότητά τους απεικονίζεται στα 70 έργα ζωγραφικής και χαρακτικής που εκτίθενται στους χώρους της Αθηναΐδας και ενισχύουν το αίτημα να σωθεί η Παλιά Πόλη, πριν να είναι πολύ αργά.