«Αυτό που αντίκρισα με έκανε μαινόμενο ταύρο. Ντράπηκα με ό,τι είδα, λυπήθηκα που είδα κάτι τέτοιο να συμβαίνει επί της δημαρχοντίας μου. Ο αγώνας αρχίζει και δε θα σταματήσει, αν δεν τελειώσει αυτό το αίσχος».
Με τα λόγια αυτά συνόδευσε χθες το μεσημέρι, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Οιχαλίας, Αριστείδης Σταθόπουλος, την αναφορά του στο θέμα της ρύπανσης της ΒΙΠΕ Μελιγαλά.
Έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ζητώντας «την εφαρμογή της νομοθεσίας, να σταματήσει η ρύπανση που υποβαθμίζει τον τόπο και προσβάλλει τη νοημοσύνη μας».
Προειδοποίησε, δε, πως, αν δεν σταματήσει αυτή η κατάσταση, θα προβεί σε ανακοινώσεις από τη Δευτέρα για το ποιος και πού ρυπαίνει τη ΒΙΠΕ, ενώ θα υποβληθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου.
Απαράδεκτη η κατάσταση στη ΒΙΠΕ
Όπως ανέφερε, συναντήθηκε την Πέμπτη με τους προέδρους των Κοινοτήτων Τσουκαλεΐκων, Αποστ. Μπάρδη, Σκάλας Νικ. Κανελλόπουλο, Κατσαρού Περ. Σταυρόπουλο και Σολακίου Παν. Κόσσυβα και ο τελευταίος του πρότεινε να δουν «από κοντά τη ρύπανση σε όλο το μεγαλείο της».
Όπως είπε στη συνέχεια, «η κατάσταση στη ΒΙΠΕ, όλα τα χρόνια τώρα, είναι απαράδεκτη. Αν και φτιάχτηκε βιολογικός καθαρισμός λόγω ΒΙΠΕ, καμία επιχείρηση, παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΤΒΑ, δεν έχει έρθει στη Δημοτική Αρχή, για να διαθέσει τα απόβλητά της στο βιολογικό. Τα απόβλητα, θεωρητικά μεταφέρονται σε βυτιοφόρα και πάνε σε συγκεκριμένους χώρους. Όμως, αυτό είναι για τους αφελείς. Η πραγματικότητα είναι άλλη.
Την ερχόμενη εβδομάδα, αν κάτι δεν πάει καλά, θα ανακοινώσω όσους ρυπαίνουν. Έχω μία επιφύλαξη μικρή, γιατί θα πρέπει να αποδειχτεί. Δεν πάει άλλο αυτή η ΒΙΠΕ με την έλλειψη των υποδομών και τη διοχέτευση των αποβλήτων μέσω των ομβρίων, που δημιουργεί πρόβλημα ρύπανσης.
Από την αρχή ήταν λάθος ο χώρος για τη ΒΙΠΕ και επιβάλλεται να μη γίνουν άλλες επιχειρήσεις που να ρυπαίνουν, να είναι επιχειρήσεις μεσαίας και χαμηλής όχλησης και όσες ήδη λειτουργούν, να βελτιώσουν τη λειτουργία τους».
Σε άλλο σημείο, ανέφερε: «Αυτή η μαραζωμένη ΒΙΠΕ δεν προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών, με αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται και θέσεις εργασίας». Και πρόσθεσε: «Ποιο μεγάλο αστέρι γέμισε το ένα τρίτο της ΒΙΠΕ με φωτοβολταϊκά; Τι θα κάνει; Πολύ πολύ να έχει ένα φύλακα. Αυτή είναι η ανάπτυξη; Αυτές είναι οι θέσεις εργασίας στη ΒΙΠΕ, που μόνη της εικόνα έχει την εγκατάλειψη; Τα αγριόχορτα κοσμούν την περιοχή. Το οδόστρωμα είναι χάλια, η εξυπηρέτηση στους εγκατεστημένους είναι υποβαθμισμένη και πανάκριβη.
Όμως, ουδείς ανέλεγκτος και η ΒΙΠΕ έχει σοβαρό μερίδιο για τη ρύπανση. Υπάρχει, ας πούμε, για παράδειγμα μια εταιρεία που θεωρητικά δε λειτουργεί, αν και υπάρχουν πληροφορίες περί του αντιθέτου και αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα αποβλήτων.
Ζητάμε να μάθουμε αν λειτουργεί ή όχι αυτή η εταιρεία και να δούμε τι θα κάνει η ΕΤΒΑ για τη δύσμοιρη ΒΙΠΕ, που ενώ υπάρχουν προγράμματα αναβάθμισης, δεν τα έχει εκμεταλλευτεί, όπως συμβαίνει στη ΒΙΠΕ Ξάνθης, όπου η είσοδός της έχει λουλούδια. Αυτή είναι η σωστή συμπεριφορά της ΕΤΒΑ και όχι η εγκατάλειψη και η αρνητική εικόνα».
Τα λύματα στο Δεσπότη
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα λύματα, είπε πως καταλήγουν στον Δεσπότη: «Ντροπή και αίσχος, μόνο αυτό ταιριάζει στους εγκατεστημένους στη ΒΙΠΕ, που ρυπαίνουν αδίστακτα τον τόπο, οδηγούν σε απόγνωση τους κατοίκους, δημιουργούν σοβαρά ζητήματα στην υγεία και ρύπανση στο περιβάλλον. Τόσο δραχμοφονιάδες είναι, ώστε να μην κάνουν τα απαιτούμενα; Ρυπαίνουν απροκάλυπτα, όμως η ασυδοσία έφτασε στο τέλος της. Σύντομα η ΒΙΠΕ θα τεθεί σε σωστή λειτουργία και θα καταδικαστούν στα μάτια του κόσμου, όσοι ασελγούν κατά της κοινωνίας. Η υγεία δεν παζαρεύεται ούτε και η μόλυνση του περιβάλλοντος, και είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτές τις δράσεις».
Ακολούθως γνωστοποίησε ότι κατέθεσε αναφορά στον εισαγγελέα για να τηρηθεί η απόφαση της Π.Ε. Μεσσηνίας για την απομάκρυνση των πρώτων υλών από συγκεκριμένο πυρηνελαιουργείο, καθώς η προθεσμία έληγε χθες.
Δήλωσε πως αν δε γίνει ό,τι πρέπει, ο Δήμος θα είναι μπροστάρης με τους προέδρους των Κοινοτήτων και με ολόκληρη την τοπική κοινωνία, σημειώνοντας πως «έχουμε την υποχρέωση να μπούμε μπροστά σε θέματα υγείας των πολιτών και προστασίας του περιβάλλοντος». Διαβεβαίωσε τους κατοίκους πως η Δημοτική Αρχή δε θα μείνει απαθής και προειδοποίησε πως η επόμενη εβδομάδα θα είναι Μεγάλη Εβδομάδα για όσους ρυπαίνουν, ενώ καλώντας τα Μέσα να μεταβούν στη ΒΙΠΕ, είπε πως «αυτό που θα δείτε, δεν είναι το αποτέλεσμα ακραίου φαινομένου, αλλά ασυδοσίας και αχαρακτήριστης συμπεριφοράς και πράξης κάποιου ή κάποιων εγκατεστημένων στη ΒΙΠΕ».
Επίσκεψη στο χώρο
Στην επίσκεψη που έγινε στη ΒΙΠΕ, ο πρόεδρος της Σκάλας, Ν. Κανελλόπουλος, ανέφερε πως η διαρροή συνεχίζεται, τα λύματα πέφτουν στο φρεάτιο και καταλήγουν στον Δεσπότη. Επικαλούμενος πληροφορίες είπε πως ο πυρήνας δεν έχει απομακρυνθεί από τις δεξαμενές, ως έπρεπε, και ζήτησε από τον εισαγγελέα και τις υπηρεσίες να πράξουν τα δέοντα.
Σχολίασε, δε, πως η απάντηση της εταιρείας που δημοσιοποιήθηκε και αναφέρει πως επρόκειτο για κατασκευαστικό ατύχημα, «όπως βλέπετε κι εσείς, σήμερα διαψεύδεται, αφού συνεχίζεται η ροή του λιόζουμου».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κατσαρού, Π. Σταυρόπουλος, ανέφερε ότι ξεκίνησαν οι πρόεδροι την προσπάθεια και βοηθήθηκαν από το Δήμο, σημειώνοντας πως «η κατάσταση δεν πάει άλλο. Τόσα χρόνια μολύνει, ρυπαίνει, αέριοι ρύποι, λύματα. Η περιοχή πεθαίνει, χλωρίδα, πανίδα καταστρέφονται. Κάποιες ημέρες μετά το σταμάτημα της λειτουργίας της μονάδας, τα λύματα βγήκαν και πάλι στους δρόμους. Το οικόπεδο είναι πλημμυρισμένο με λύματα που μέσω του Δεσπότη καταλήγουν στη θάλασσα. Μόλις 200 μέτρα από εδώ, είναι η γεώτρηση που υδρεύει τον Μελιγαλά. Ούτε νερό θα πιούμε;
Οι αρμόδιοι θα πρέπει να κάνουν κάτι να σταματήσει το φαινόμενο αυτό, χωρίς να σταματήσει η λειτουργία του εργοστασίου».
Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος, Κ. Δημητρακόπουλος, ανέφερε: «Μετά όλα αυτά, διαπιστώνεται πως η πρόταση που κατέθεσα στο Δ.Σ. για επιβολή περιβαλλοντικού τέλους, δικαιώνεται από τη συνεχόμενη και επίμονη όχληση που έχουμε από αυτές τις επιχειρήσεις. Άρα, είναι μονόδρομος η επιβολή του συγκεκριμένου τέλους για να κατασκευάσουμε έργα που θα προστατεύσουν την περιοχή. Το περιβαλλοντικό τέλος είναι από τη φύση του ανταποδοτικό».
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου