Όλο και περισσότερους οπαδούς ανά τον κόσμο κερδίζει η επιτραπέζια ελιά, που καταγράφει αύξηση κατανάλωσης 167,4% τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) βάσει των στοιχείων του 2013. Μάλιστα, συγκριτικά με τη δεκαετία του 1990, οι ποσότητες που καταναλώνονται παγκόσμια σήμερα είναι 2,7 φορές μεγαλύτερες, όπως προκύπτει από τη μελέτη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση παρουσιάζουν χώρες όπως η Αίγυπτος (από 11.000 το 1990/91 στους 330.000 τόνους ελιάς το 2014-’15), η Αλγερία (από 14.000 τόνους στους 215.000) και η Τουρκία (από 110.000 τόνους στους 360.000 τόνους), ωστόσο συνολικά, το μεγαλύτερο μερίδιο της αύξησης αυτής αποδίδεται σε χώρες που είναι μέλη του IOC.
Πρωταγωνιστής στην κατά κεφαλήν κατανάλωση ελιάς αναδεικνύεται παγκοσμίως η Αλβανία με 14,8 κιλά ετησίως. Με μεγάλη απόσταση ακολουθεί ο Λίβανος με 5,6 κιλά/κατ’ άτομο ετησίως και στη συνέχεια η Τουρκία, η Συρία, η Αλγερία και η Αίγυπτος (μεταξύ 4 – 4,7 κιλών/ κατ’ άτομο, το χρόνο), η Ιορδανία (3,6 κιλά), το Ισραήλ (3 κιλά), η Λιβύη (2,3 κιλά), η Τυνησία (2 κιλά) και η Ουρουγουάη (1,2 κιλά).
Αντίστοιχα, οι υπόλοιπες χώρες (Μαρόκο, Αργεντινή, Ιράκ και Ιράν) καταναλώνουν ανάμεσα σε 1 κιλό και 0,6 κιλά επιτραπέζιας ελιάς ετησίως.
Πολύ χαμηλότερα στην κατανάλωση ελιάς βρίσκεται η Ελλάδα μαζί με Βουλγαρία, Λουξεμβούργο και Γαλλία, με κατανάλωση επιτραπέζιας ελιάς που φτάνει το 1,8 – 1 κιλό ετησίως. Τελευταίες στην κατάταξη έρχονται οι υπόλοιπες χώρες με ετήσια, ατομική κατανάλωση περί τα 0,4 κιλά επιτραπέζιας ελιάς.
Ευρωπαϊκή υπόθεση η παραγωγή
Περισσότερη ζήτηση για επιτραπέζια ελιά και μάλιστα κατά 81,5% σημειώνουν και οι ευρωπαϊκες χώρες, συγκριτικά με το 1990. Συγκεκριμένα, από τους 346.400 τόνους ελιάς που «έτρωγαν» οι Ευρωπαίοι το 1990-’91, το 2014-’15 φτάσανε τους 629.000 τόνους, γεγονός ενδεικτικό της μεγάλης απήχησης του προϊόντος και στην ενδοκοινοτική αγορά.
Ηγέτης στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς για την Ε.Ε. είναι η Ισπανία, ενώ από άποψη κατανάλωσης είναι πρώτη στην Ε.Ε. με 4 κιλά κατ. κεφ. ετήσια κατανάλωση, ακολουθούμενη από τη Μάλτα (3,8 κιλά), την Κύπρο (3 κιλά) και την Ιταλία (2,4 κιλά).
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Asemesa, της ισπανικής ομοσπονδίας εξαγωγέων και τυποποιητών επιτραπέζιας ελιάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε τις εξαγωγές της το 2014 κατά 12,51%.
Μεγάλες χώρες, μεγάλες ανάγκες
Αξιόλογες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της αγοράς του προϊόντος διακρίνονται στη Βραζιλία και τη Ρωσία, χώρες εκτός του IOC. Βάσει μελέτης, οι δύο χώρες έχουν ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση 0,5 κιλό επιτραπέζιας ελιάς, ένα νούμερο που όμως δεν αντιστοιχεί με ακρίβεια στην πραγματικότητα, καθώς οι ποσότητες που καταναλώνονται στη χώρα διαιρούνται με τον τεράστιο πληθυσμού των χωρών αυτών, σύμφωνα με το IOC.
Δυνατότητες μεγαλύτερης ανάπτυξης της αγοράς του προϊόντος έχουν και χώρες που παράγουν και καταναλώνουν ελιές, επίσης εκτός του IOC, όπως η Χιλή, η Παλαιστίνη, η Σαουδική Αραβία και το Περού, οι οποίες καταναλώνουν μεταξύ 1,9 – 1,3 κιλά ετησίως και κατά κεφαλήν.
Επιπλέον, σημαντικές δυνατότητες έχει η επιτραπέζια ελιά να αναπτύξει περισσότερο την αγορά της και στην Αυστραλία και τον Καναδά (κατανάλωση 0,8-0,9 κιλά/ ετησίως/ άτομο), αλλά και στη Σουηδία και τις ΗΠΑ (μόλις 0,7 κιλά).
Πηγή: agronews.gr, Τζουβάνου Αλεξάνδρα