Γιάννης Ηλιάδης: Ο 18χρονος Φιλιατρινός που αποδεικνύει ότι η Ρυθμική δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση…


Το δικαίωμα στη διαφορετικότητα…
Φίλος της εφημερίδας μας ο Χάρης Αγριόπουλος και το filiatranews.blogspot.com που διατηρεί, μας έχει τροφοδοτήσει και στο παρελθόν με αξιόλογα θέματα. Πριν από λίγες μέρες τηλεφώνησε διστακτικά για να ρωτήσει αν μας ενδιέφερε μια συνέντευξη με ένα νεαρό Φιλιατρινό, ο οποίος ασχολείται με τη ρυθμική γυμναστική.
«Μα, δεν είναι μόνο για γυναίκες;» ήταν η άμεση αντίδραση, αλλά και η κρατούσα άποψη, για ένα άθλημα το οποίο είναι ιδιαίτερα οικείο σε εμάς τους Μεσσήνιους, χάρις στο διεθνές μίτινγκ, που έρχεται, μάλιστα, αυτές τις μέρες στην επικαιρότητα, καθώς θα διεξαχθεί στην Τέντα 17-19 Απριλίου, για 23η χρονιά.
Ο Γιάννης Ηλιάδης, όμως, έρχεται να αποδείξει ότι δεν είναι μόνο για γυναίκες και έχει δίκιο στον ισχυρισμό ότι στο εξωτερικό (σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ρωσία κ.α.) υπάρχουν και άνδρες που ασχολούνται με το άθλημα. Σε πολλούς, τους περισσότερους ίσως, δε θα αρέσει η ιδέα αγοριών και ανδρών με κορύνες, στεφάνι και κορδέλα και ο ίδιος ο 18χρονος αθλητής θα γνωρίζει ήδη πολύ καλά πόσο μοναχικός είναι ο δρόμος που έχει διαλέξει, ενώ, παρά τις προσδοκίες του, δε φαίνεται στον ορίζοντα πρόθεση της Ελληνική Γυμναστικής Ομοσπονδίας να εντάξει στο πρόγραμμά της αγώνες ρυθμικής γυμναστικής ανδρών.
Αλλά σίγουρα, ούτε αυτό είναι ικανό να πτοήσει τον 18χρονο Γιάννη, ο οποίος γεμίζει τις ώρες του με αυτό που αγαπά, κόντρα σε στερεότυπα, αρνήσεις και δυσκολίες.
Έχει κάθε δικαίωμα στη διαφορετικότητα και, φυσικά, δεν υπήρχε περίπτωση να αρνηθούμε τη «φιλοξενία» της ενδιαφέρουσας από κάθε άποψη συνέντευξής του -ειδικά από την οπτική ενός μικρού κοριτσιού που μεγάλωνε πριν από λίγες δεκαετίες σε ένα χωριό της Πυλίας με μια μπάλα στα πόδια και είχε την τύχη να πάρει πολλές χαρές μέσα από το γυναικείο ποδόσφαιρο, που ακόμα και στις μέρες μας έχει πολλά οχυρά να κατακτήσει στην Ελλάδα…
Χ.Ε.

Συνέντευξη στον Χάρη Αγριόπουλο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ

Ο 18χρονος Φιλιατρινός που αποδεικνύει ότι η Ρυθμική δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση…

Περίπου πριν από ένα χρόνο… κόλλησε με τη Ρυθμική Γυμναστική ο 18χρονος Φιλιατρινός Γιάννης Ηλιάδης και τα όσα καταφέρνει είναι, πράγματι, εντυπωσιακά. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει την άμεση βοήθεια κάποιας προπονήτριας, έχει τις συμβουλές της καλύτερης: της Ελληνίδας πρωταθλήτριας, Βαρβάρας Φίλιου, την οποία θα δούμε και φέτος από κοντά, στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας στην Τέντα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Μίτινγκ Ρυθμικής Γυμναστικής.

-Γιάννη, ασχολείσαι με την Ρυθμική Γυμναστική. Πώς ξεκίνησες με αυτό το άθλημα;
Ξεκίνησα από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε πέρσι. Όταν είδα την Ελληνίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια, Βαρβάρα Φίλιου, στα προγράμματά της σε μπάλα και στεφάνι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μπακού.

-Πόσες ώρες την ημέρα αφιερώνεις για προπόνηση;
Καθημερινά αφιερώνω 5 ώρες για να προπονούμαι. Αυτές τις ώρες τις κάνω είτε όλες μαζί είτε σπαστά. Ανάλογα με το πρόγραμμά μου. Τον τελευταίο καιρό έχω επιβαρυμένο πρόγραμμα λόγω Πανελληνίων.

-Υπάρχουν κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζεις κατά την προπόνησή σου;
Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη κλειστού γηπέδου με τα κατάλληλα όργανα.
Προπονούμαι μόνος μου. Ήταν δύσκολο μέχρι να μάθω κινήσεις, τρόπο εκτέλεσης κ.λπ. χωρίς την καθοδήγηση ενός προπονητή.

– Καλά. Και πώς μαθαίνεις, ποιος σου δείχνει; Ποιος σε υποστηρίζει;
Με βοηθάει η φίλη μου η παγκόσμια πρωταθλήτρια, Βαρβάρα Φίλιου, την οποία και ευχαριστώ πολύ, που κατέκτησε φέτος τη δεύτερη θέση στο Grand Prix στο Μοσχάτο, και οτιδήποτε χρειάζομαι από τρόπο εκτέλεσης, πληροφορίες κ.λπ., μου τα λέει εκείνη.

-Υπάρχουν προπονητές στην Ελλάδα, και δη στην επαρχία, που να ασχολούνται με τη Ρυθμική Γυμναστική;
Εδώ πέρα, ναι υπάρχουν, και στα Φιλιατρά και ιδιαίτερα στην Καλαμάτα που διοργανώνεται το Kalamata Cup από 16-19 Απριλίου, ο Γυμναστικός Όμιλος Καλαμάτας, κι εδώ στην Κυπαρισσία υπάρχει ο Αθλητικός όμιλος Μαίανδρος. Μετά πάμε Αθήνα.

-Η Ρυθμική Γυμναστική είναι ένα άθλημα το οποίο θεωρείται γυναικείο. Τουλάχιστον αυτό έχει περάσει στον κόσμο, γιατί σε αγώνες μόνο γυναίκες βλέπουμε. Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό το άθλημα;
Κοίτα, με τράβηξε ο χορός, η ακρίβεια στις κινήσεις και η δυσκολία που έχει το άθλημα. Είναι λάθος η άποψη ότι το άθλημα είναι γυναικείο. Ξεκίνησε από άντρες στη Γαλλία και συγκεκριμένα από Γάλλους επαναστάτες. Για το λόγο αυτό κάθε όργανο είναι ένα σύμβολο. Οι κορύνες συμβολίζουν τα ρόπαλα με τα οποία τους χτυπούσαν οι εχθροί. Οι μπάλες συμβολίζουν τις μπάλες από τα κανόνια. Το στεφάνι συμβολίζει τους κλειστούς χώρους που τους κρατούσαν. Και το σχοινάκι συμβολίζει τα σχοινιά με τα οποία τους κρεμούσαν.
Δύο χρόνια αργότερα το άθλημα το πήρε η Αμερική, ενέταξε κάποιες γυναίκες στο πρόγραμμα, αργότερα το πήρε η Ρωσία, που έχουν εμπειρία στο μπαλέτο, ενέταξαν πολλούς άντρες, αλλά περισσότερες γυναίκες. Οι άντρες έκαναν ένσταση, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν και για αρκετά χρόνια έμειναν μόνο γυναίκες στο άθλημα, κι εκεί εντάχθηκε και η κορδέλα.
Οι άντρες άρχισαν να εντάσσονται πάλι από το 2000 και πολλοί βρίσκονται σε Γαλλία και Ρωσία και αλλού. Μόνο η Ελλάδα δεν έχει εκπρόσωπο και θεωρώ ότι έχω μεγάλη ευθύνη ως ο πρώτος άντρας που ασχολείται με αυτό και πιστεύω ότι θα τα καταφέρω.

-Έχεις πάρει μέρος σε αγώνες;
Όχι, γιατί δεν υπήρχαν άντρες και οι προϋποθέσεις γι’ αυτό. Τώρα έχω στόχο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το 2016 και μετά αγώνες στο εξωτερικό. Έχω στήριξη από τους φίλους μου, τους γονείς μου, το σχολείο μου.

-Τώρα πιο άμεσα, τι στόχο έχεις;
Θέλω να περάσω στις πανελλήνιες ΤΕΦΑΑ, γιατί πιστεύω ότι θα δω πιο άμεσα αποτελέσματα και μετά Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Θέλω να ευχαριστήσω ξανά τους φίλους μου και τους γονείς μου που με στηρίζουν, την πολύ καλή μου φίλη παγκόσμια πρωταθλήτρια Βαρβάρα Φίλιου, και τη Μεσσηνία που στηρίζει τα αθλήματα και διοργανώνει το Kalamata Cup, όπου θα συμμετάσχουν πολλές χώρες.