Διαρκές μούδιασμα σε επιχειρηματίες και καταναλωτές
Υποτονική η φετινή κίνηση στα καταστήματα
Γεμάτοι κόσμο και αυτοκίνητα είναι οι κεντρικοί δρόμοι της Καλαμάτας, όπως και των άλλων περιοχών της Μεσσηνίας. Η γιορτή της Ανάστασης ανήκει στην ελληνική επαρχία. Ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών συνεπάγεται και τόνωση της τοπικής αγοράς. Επί της ουσίας, όμως, αυτό ισχύει μερικώς. Τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, σίγουρα, θα έχουν κίνηση. Για τα υπόλοιπα, η ημέρα της Ανάστασης δε θα σημάνει και το τέλος του δικού τους Γολγοθά.
Η αγορά «σταυρώνεται» μέσα στο κλίμα ανασφάλειας και φόβου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τα διάφορα σενάρια περί αδυναμίας συμφωνίας της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους και αθέτησης της πληρωμής των υποχρεώσεων στους δανειστές της, με όλα τα οικονομικά συμφραζόμενα που αυτό συνεπάγεται, έχουν προκαλέσει ένα διαρκές μούδιασμα σε επιχειρηματίες και καταναλωτές.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η πασχαλινή εορταστική αγορά είναι υποτονική και κινείται φέτος ακόμα χαμηλότερα από τα ήδη χαμηλά περυσινά επίπεδα. Αυτό μου έλεγαν οι επιχειρηματίες που συνομίλησα μαζί τους, χθες το πρωί, ανεβαίνοντας προς την εφημερίδα. Κι όλοι είχαν «πρόσωπο» στην Αριστομένους. Σκεφθείτε τι γίνεται πιο μέσα.
«Η ατμόσφαιρα μυρίζει περίεργα και οι σπασμωδικές κινήσεις πολιτών και επιχειρήσεων αποτυπώνονται στην εκροή 26 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες προς ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μπαούλα» μας ανέφερε ένας από τους επιχειρηματίες.
«Το τελευταίο διάστημα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της αγοράς- ειδικά όσοι ανήκουμε στον κλάδο του εμπορίου και στην εγχώρια βιομηχανία και μεταποίηση – γινόμαστε μάρτυρες της καχύποπτης διεθνούς επιχειρηματικής κοινής γνώμης, όταν απαιτείται να προεξοφλούμε εις ολόκληρο και μάλιστα τοις μετρητοίς τις παραγγελίες που έχουμε ανάγκη από το εξωτερικό, ακόμη κι όταν με τον αντισυμβαλλόμενο έχουμε μακρά σχέση συνεργασίας και προσωπική επαφή», τόνισε ένας άλλος.
Μια σειρά από αναλυτές της αγοράς συμπληρώνουν κι άλλες αιτίες για την κατάσταση που βρίσκεται ο μεγαλύτερος αριθμός των επιχειρήσεων:
Επιστροφές φόρων: Χιλιάδες επιχειρήσεις περιμένουν στην ουρά το Δημόσιο να τους επιστρέψει φόρους. Αυτή τη στιγμή κάθε δικαιούχος περιμένει τουλάχιστον 90 ημέρες για να τους επιστραφεί το ΦΠΑ.
Μόνο μέσα σε μια εβδομάδα στις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ προστέθηκαν ακόμα 4,7 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τον τελικό λογαριασμό στα 561 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες στερούνται σημαντικά ποσά, την ώρα που εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης δεν υπάρχει.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου: Στον πάγο έχει βάλει το Δημόσιο και την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες, οι οποίες ξεπερνούν τα 3,1 δισ. ευρώ. Πλέον θεωρείται δεδομένο ότι οι οφειλές αυτές θα «φουσκώσουν» ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, εάν δε λυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης του Δημοσίου.
Πτώση τζίρου: Στο μόνο «ζεστό» χρήμα που θα μπορούσαν να ελπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η αγοραστική κίνηση. Και αυτή, όμως, τους τελευταίους μήνες πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, εξαιτίας των πολιτικών και οικονομικών αναταράξεων που επικρατούν.
Τέλος, οι παράγοντες της αγοράς συμπληρώνουν ότι η έλλειψη ρευστότητας έχει προκαλέσει ντόμινο. Οι επιχειρήσεις καθυστερούν τις πληρωμές σε προμηθευτές και εργαζόμενους, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να μην ξοδεύουν στην αγορά και ο τζίρος των επιχειρήσεων να μειώνεται διαρκώς.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη