Ξεκίνησε χθες στην Καλαμάτα το 1o Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς (φωτογραφίες)


«Το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Καλαμάτας φιλοδοξεί να καταγράψει, να ενισχύσει και να κατοχυρώσει σε διεθνές επίπεδο όλες τις τάσεις στον τομέα της ελαιοκομίας, προσκαλώντας στην πόλη μας μεγάλα ονόματα της ελληνικής αρχικά και στη συνέχεια της εξωτερικής θεσμικής παρουσίας εκπροσώπων και φορέων στο ελαιόλαδο και την ελιά. 
Στοχεύουμε στη διάχυση των εξελίξεων και την άμεση επαφή με επιστήμονες, τυποποιητές και μεγάλους οργανισμούς και επιχειρήσεις σε όλα τα γνωστά κέντρα λήψης των αποφάσεων στον τομέα της ελαιοκομίας.
Η σύμπραξη και η συνεργασία για την καθιέρωση του φεστιβάλ, που θα συμπεριλαμβάνει συνέδρια, εκθέσεις και γαστρονομία, με ανάδειξη ενός μοναδικού σε κύρος διεθνούς διαγωνισμού, αποτελεί τον κύριο στόχο της προσπάθειάς μας, που θα συνεχίσει χωρίς αποκλεισμούς και με ισότιμη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων και εκπροσώπων.
Η πρώτη μας προσπάθεια θα εξελιχθεί και θα αναβαθμισθεί με τη σύσταση μόνιμης οργανωτικής επιτροπής με αποφασιστικό ρόλο σε όλους τους μετέπειτα σχεδιασμούς μας.
Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τα ελαιοκομικά προϊόντα μας, και θα πρέπει να τη βοηθήσουμε να εξελίσσεται αποτελεσματικά, στον τόπο που γεννήθηκε και αναπτύσσεται, τη Μεσσηνία, με το δυνατό όνομα Καλαμάτα», επισήμανε χθες, κατά την έναρξη του Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Elite ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας και υπεύθυνος της διοργάνωσης, Μιχάλης Αντωνόπουλος.
Ο κ. Αντωνόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι «τα Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς αποτελούν το σημαντικότερο θεσμό για τον κλάδο της ελαιοκομίας σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Η προσπάθειά μας τα τελευταία δύο χρόνια ήταν επίπονη, αλλά με τη συνεχή υποστήριξη συνεργατών και φίλων του καλαματιανού ελαιόλαδου και ελιάς, προσδοκούμε τα επόμενα χρόνια να προσφέρουμε πολύ περισσότερα και να αναδείξουμε, εκτός της χώρας μας, την αξία των ιστορικών ποιοτικών προϊόντων του τόπου μας. 
Στην περιοχή μας, που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ελαιοκομικές ζώνες της Μεσογείου, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια σημαντική ζήτηση και γενικότερο ενδιαφέρον για ελιά και ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα. Η αναμενόμενη επέκταση του ΠΟΠ σε όλο το νομό θα έχει θεαματικά αποτελέσματα στο όνομα – φήμη και την ταυτότητα του ποιοτικού ελαιολάδου, γνωστού σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές του πλανήτη. Το μερίδιο στις αγορές έχει αυξητική τάση και το ίδιο συμβαίνει και με τις τιμές. Με λίγα λόγια, μας αναγνωρίζουν όλο και περισσότεροι ποιοτικοί καταναλωτές».
Την έναρξη του Φεστιβάλ, που συνδιοργανώνεται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, κήρυξε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Π. Βλαχογεωργακόπουλος, ενώ μετά τον κ. Αντωνόπουλο και τους χαιρετισμούς που απηύθυναν οι παριστάμενοι, μίλησε ο  Τζανέτος Καραμίχας, πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ, πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου (Ε.Δ.Ο.Ε.Ε.), μέλος του Προεδρείου της COPA / COGECA, με θέμα «Οι προοπτικές ανάπτυξης της ελαιοκομίας και ο συνεργατισμός».
Η χθεσινή πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Είδαν τα μάτια μας γιορτές» του Στ. Χαραλαμπόπουλου, προσφορά της εταιρείας παραγωγής «Περίπλους», σε συνεργασία με το «Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας».
Οι εργασίες της σημερινής δεύτερης ημέρας, θα ξεκινήσουν στις 10.30 το πρωί.   

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας