Μόνο στη… «σταύρωση» φαίνεται ότι έμεινε και φέτος το Πάσχα για τους επιχειρηματίες της Μεσσηνίας, καθώς ο φόβος για τις επικείμενες εξελίξεις με τις διαπραγματεύσεις Αθήνας και Βρυξελλών και η γενικότερη κακή ψυχολογία που κυριαρχεί στην αγορά, ιδιαίτερα τους τελευταίους δύο μήνες, δεν επέτρεψαν την κορύφωση της περιόδου στους – κατά παράδοση- θετικούς ρυθμούς.
Οι εντυπώσεις που ήδη είχαν σχηματιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, από συζητήσεις μας με επιχειρηματίες της αγοράς, επιβεβαιώθηκαν σε απόλυτο βαθμό και από τα πρώτα συμπεράσματα για την περίοδο, από την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη.
Όπως σημείωσε σε δηλώσεις της στο «Θάρρος», «η φετινή εορταστική περίοδος ήταν, ίσως, από τις χειρότερες των τελευταίων χρόνων. Η πτώση της αγοράς ήταν πρωτοφανής. Εκτός από τα καταστήματα που παραδοσιακά έχουν κίνηση αυτές τις ημέρες (λαμπάδες, παιδικά) και αυτά της εστίασης και της ψυχαγωγίας, οι υπόλοιποι υπήρξαν ημέρες που δεν είδαν να μπαίνει στο μαγαζί τους ούτε ένας πελάτης! Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι είχαν μειώσει όσο γίνεται πιο πολύ το επίπεδο κέρδους τους.
Αν δεν καταλήξει γρήγορα σε κάτι θετικό αυτή η ιστορία με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών, θεωρώ ότι μέχρι τον Ιούνιο, το αργότερο, τα προβλήματα θα έχουν οξυνθεί σε τέτοιο βαθμό, που τα λουκέτα στα καταστήματα θα πολλαπλασιαστούν.
Ξέρετε, μπορεί όλοι να βλέπατε τις τελευταίες ημέρες κίνηση στους δρόμους, κι όντως έτσι ήταν, αλλά αυτό δεν αποτυπώθηκε και στην αγορά, στο σύνολό της. Ό,τι… λίπος υπήρχε, έχει πλέον χαθεί και τώρα το λιανικό εμπόριο “τρώει τις σάρκες του”. Κι αν δεν αλλάξει η εικόνα, η αιμορραγία των νέων στο εξωτερικό θα συνεχιστεί και εμείς θα καταστούμε ένα κράτος που θα το κατοικούν αλλοδαποί και γέροντες».
«Η αγορά», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η κυρία Ψηλάκη, «εκτός από την απογοητευτική πασχαλινή περίοδο, είναι υποτονική το πρώτο τρίμηνο του έτους και κινείται φέτος κατά περίπου 20% χαμηλότερα από τα ήδη χαμηλά περυσινά επίπεδα».
Πρόσθεσε, δε, ότι όλοι προσμένουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών, διότι, όπως ανέφερε, κάθε θετική απόφαση, που θα δώσει αίσιο τέλος στο οικονομικό ζήτημα της χώρας, θα δώσει άμεσα και μιαν ανάσα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που για άλλη μια φορά βιώνουν το «μαρτύριο της σταγόνας» και βλέπουν τις δραστηριότητές τους να υπόκεινται σε «αργό θάνατο».
Μόλις, λοιπόν, «κλειδώσει» η πολυπόθητη συμφωνία, τότε «μόνο θα τελειώσει ο Γολγοθάς και η Σταύρωσή μας, θα έρθει η λύτρωση της αγοράς και η “Ανάσταση” της κοινωνίας και οικονομίας μας» σχολίασε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας.
Κατά την ίδια, η ρύθμιση με τις 100 δόσεις έδωσε μιαν ανάσα και στον επιχειρηματικό κόσμο να κλείσει ή να δρομολογήσει λύσεις στις υποχρεώσεις του προς την εφορία και το ασφαλιστικό του ταμείο, αλλά, από την άλλη, αυτό το μικρό οικονομικό περίσσευμα ρευστότητας το στερήθηκε η χειμάζουσα αγορά.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη