Επιμελητήρια: «Βάλτε τέλος στα σενάρια καταστροφής»
«Η καλύτερη στήριξη στον ιδιωτικό τομέα είναι το οριστικό τέλος στα σενάρια οικονομικής καταστροφής της χώρας» δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων, Βασίλης Κορκίδης.
Όπως υπογραμμίζει στη δήλωσή του, «η ρευστότητα των επιχειρήσεων βρίσκεται πλέον στο ναδίρ, ενώ οι προοπτικές της εγχώριας αγοράς προδιαγράφονται δυσοίωνες, όσο επικρατεί κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Τόσο η αγορά όσο και οι πολίτες έχουν ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, να μπει ένα οριστικό τέλος στα διάφορα σενάρια χρεοκοπίας, διπλού νομίσματος. Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνειδητοποιήσει, ότι χωρίς τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα δεν πρόκειται να επέλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις και εν γένει η ελληνική οικονομία έχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, αρκεί να υπάρξει ηρεμία και να μπορέσουμε όλοι μας να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Έχω επισημάνει πολλές φορές ότι είναι επιτακτική ανάγκη ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και του παρεμπορίου, αλλά, πάνω απ’ όλα, η συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου για την ανάταση της ελληνικής οικονομίας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και οι πολίτες δεν αντέχουν άλλες φορολογικές “εκπλήξεις”. Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί άλλο να πορεύεται μέσα σε ένα κλίμα αποεπένδυσης. Ο τόπος έχει ανάγκη από επενδύσεις. Με δεδομένη τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, μόνο ο ιδιωτικός μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη με θέσεις εργασίας».
Ο κ. Κορκίδης καλεί την κυβέρνηση να πάρει, επιτέλους, όλες εκείνες τις δύσκολες πολιτικές αποφάσεις για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο και να αποκατασταθεί άμεσα η αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές.
Το κλίμα ρήξης δημιουργεί πανικό στην κοινωνία και την οικονομία με απόδειξη τα 26 δισ. ευρώ, που «έφυγαν» από τις ελληνικές τράπεζες.
Το πρώτο τρίμηνο του 2015, αναφορικά με την κατάσταση της αγοράς μπορώ να καταγράψω μόνο αρνητικά πρόσημα, όπως: -20% σε κύκλο και όγκο πωλήσεων, -16% εισαγωγές, -13% εξαγωγές, -2,1% ο αποπληθωρισμός επί 24 μήνες και, φυσικά, αρνητική πιστωτική επέκταση από τις τράπεζες, επί 52 μήνες.
Η καλύτερη στήριξη που μπορεί να προσφέρει κανείς στην ελληνική οικονομία, την αγορά και την επιχειρηματικότητα, είναι να βάλει, επιτέλους, τίτλους τέλους στα διάφορα καταστροφικά σενάρια για το μέλλον της χώρας μας».