Η συμπίεση του κόστους παραγωγής, η βελτίωση της ποιότητας και αύξηση παραγωγικότητας, η αύξηση του ποσοστού του ελαιολάδου που τυποποιείται και η διαμόρφωση μιας στρατηγικής για την προώθηση του ελαιολάδου με χαρακτήρα και συνέχεια, είναι οι άξονες προτάσεων που κατέθεσε χθες για το μέλλον του ελαιολάδου της Μεσσηνίας, κατά την ομιλία του στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Elite, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας, Ι. Κυριακόπουλος.
Ο ίδιος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως στη Μεσσηνία σήμερα καλλιεργούνται 15.500.000 ελαιόδεντρα με μέση παραγωγή 50.000 τόνων, ενώ την περίοδο 2014-15 η παραγωγή ήταν 57.000 τόνοι, από τις κορυφαίες σε όλη την Ελλάδα.
Σε αειφορικά συστήματα υπάρχουν 1,3 εκατ. περίπου ελαιόδεντρα ολοκληρωμένης διαχείρισης με παραγωγή 5.000 τόνων και 500.000 περίπου βιολογικής καλλιέργειας με παραγωγή 1.500 τόνων.
Υπάρχουν περίπου 50.000 ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις, με μέσο αριθμό 280-300 ελαιοδέντρων.
Το 2014-15 το εισόδημα ήταν περίπου 250 εκατ. ευρώ μαζί με την επιδότηση, ενώ τα 230 ελαιοτριβεία, 75 τυποποιητήρια ελαιολάδου και 5 πυρηνελαιουργεία που υπάρχουν, δημιουργούν σημαντική μόχλευση στην οικονομία της Μεσσηνίας.
Αναφερόμενος στα στοιχεία διαφοροποίησης του μεσσηνιακού ελαιολάδου, μίλησε για την άριστη ποιότητα, που του δίνει και το ισχυρότατο brand name στην αγορά (λάδι ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ), αλλά και για τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό.
Ο κ. Κυριακόπουλος παρέθεσε κι άλλα στοιχεία, μεταξύ των οποίων ότι το μεσσηνιακό ελαιόλαδο, σε ποσοστό άνω του 95%, ανήκει στην κατηγορία έξτρα παρθένο, με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες).
Πρόσθεσε πως σήμερα παράγονται 5.000 έως 6.000 τόνοι ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας στα όρια της τέως επαρχίας Καλαμάτας και σημείωσε ότι η επικείμενη επέκταση του ΠΟΠ σε ολόκληρη τη Μεσσηνία, σε συνδυασμό με την ποιοτική υπεροχή και το ισχυρό brand name, αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω προώθηση του μεσσηνιακού ελαιολάδου στην αγορά.
Προβλήματα και προτάσεις
Ακολούθως, αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στην πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση, την τυποποίηση, αλλά και την εμπορία.
Μιλώντας για τις προοπτικές, έκανε λόγο για μείωση του κόστους εισροών, μείωση ΦΠΑ, ορθολογικό τρόπο καλλιέργειας με επιστημονική υποστήριξη (παραδείγματα ολοκληρωμένης διαχείρισης).
Τάχθηκε υπέρ της αύξησης παραγωγικότητας μέσω επέκτασης της εκμηχάνισης, αύξησης των αρδεύσιμων εκτάσεων και διερεύνησης δυνατότητας για πυκνές φυτεύσεις δέντρων ανά στρέμμα (όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν), επιλογής κατάλληλου εργατικού προσωπικού, συνεχούς και εντατικής ενημέρωσης ελαιοπαραγωγών και ελαιοτριβέων για κατάλληλους χειρισμούς με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας, σταδιακής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των ελαιοτριβείων με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας και την παραγωγή ελαιολάδου με τις προβλεπόμενες απαιτήσεις υγιεινής και ασφάλειας.
Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της πλήρους λειτουργίας του εργαστηρίου ελαιολάδου Καλαμάτας (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) για υποστήριξη των προσπαθειών διατήρησης και βελτίωσης της ποιότητας του μεσσηνιακού ελαιολάδου, αλλά και της συνέχισης της ήδη πολύ καλής παρουσίας του ΤΕΙ Καλαμάτας, με έμφαση στον τομέα γευσιγνωσίας.
Επισήμανε, δε, την ανάγκη αξιοποίησης και αλλαγής της νομοθεσίας για τη διάθεση ελαιολάδου με στόχο την αύξηση του τυποποιημένου ελαιολάδου, την εντατικοποίηση των ελέγχων για την πάταξη της νοθείας, την αυστηροποίηση του κυρωτικού πλαισίου και την απλούστευση των ελεγκτικών διαδικασιών, την αξιοποίηση ευκαιριών αύξησης των μεριδίων του μεσσηνιακού ελαιολάδου στις νέες αγορές, τη συμμετοχή σε σημαντικές εκθέσεις και διαγωνιστικές διαδικασίες αξιολόγησης με στόχο την αναγνωρισιμότητα του μεσσηνιακού ελαιολάδου, την καθιέρωση στους χώρους εστίασης στη Μεσσηνία τυποποιημένων συσκευασιών μεσσηνιακού ελαιολάδου, αλλά και την ανάπτυξη και διεύρυνση του συνεταιριστικού κινήματος σε υγιή βάση με νέα φιλοσοφία, μακριά από κομματικές λογικές, στελεχωμένο με επαγγελματικό και εξειδικευμένο προσωπικό, όπως και την ανάγκη ανάπτυξης συνεργασιών.
Για τη νέα ΚΑΠ
Λάβρος κατά της νέας ΚΑΠ ήταν ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, Ι. Κολυβάς, ο οποίος έκανε λόγο για έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να μην έχουν όραμα, να σύρονται από τις εξελίξεις και να κάνουν λιγότερα από ό,τι επιβάλλουν οι συνθήκες, σημειώνοντας πως δεν έχουν σχέση με τους Ντελόρ, Σούμαν και άλλους πολιτικούς.
Ο κ. Κολυβάς είπε πως η νέα ΚΑΠ δεν επιβλήθηκε, αλλά η εφαρμογή της αποφασίστηκε από το υπουργείο, και πρόσθεσε πως σημαίνει μεγαλύτερες ευθύνες. Τη χαρακτήρισε άδικη για την ελαιοκαλλιέργεια, αφού θα μειωθεί η βασική ενίσχυση. Μίλησε για τα θετικά και τα αρνητικά της σημεία, για τη μείωση κατά 15% της άμεσης ενίσχυσης, παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα μείωσης αλλά και αύξησης της ενίσχυσης, ενώ για τη Μεσσηνία ανέφερε ότι όποιος ελαιοκαλλιεργητής είναι και καλλιεργητές σταφίδας, το 2018 θα έχει απώλεια της ενίσχυσης έως και 45%.
Καινοτομία και ελαιοκαλλιέργεια
Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Κυπαρισσίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ανέφερε πως δεν έγινε διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ, ενώ κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στις καινοτομικές προσεγγίσεις και στη γεωργία ακριβείας στην ελαιοκαλλιέργεια, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, που εφαρμόστηκαν στην περιοχή ευθύνης της υπηρεσίας του, από τα οποία προέκυψαν ιδιαιτέρως θετικά στοιχεία για την ελαιοκαλλιέργεια με τη χρήση της νέας τεχνολογίας.
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν έως αργά το βράδυ, ενώ ολοκληρώνονται σήμερα με τη διοργάνωση εξειδικευμένων σεμιναρίων, που θα ξεκινήσουν στις 10.30 το πρωί.
Στο σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνεται ακόμη εκδήλωση γαστρονομίας, αλλά και απονομή βραβείων του διαγωνισμού ποιότητας ελαιολάδου «Πανέλαιον».
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου