Στην απόφαση να προσληφθούν 4 ναυαγοσώστες για τις παραλίες της Στούπας, της Καλόγριας και της Σάντοβας, που έχουν κριθεί πολυσύχναστες για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουνίου έως και τις 31 Αυγούστου, κατέληξε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης.
Η πρόσληψη μπορεί να εγκρίθηκε ομόφωνα, αλλά και σε αυτή τη συνεδρίαση δεν αποφεύχθηκε η αντιπαράθεση της πλειοψηφίας με τη μείζονα μειοψηφία.
Ενημερώνοντας το Συμβούλιο ο δήμαρχος Ι. Μαραμπέας, ανέφερε ότι το 2014 το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας επέβαλε στο Δήμο πρόστιμα που προσεγγίζουν τα 20.000 ευρώ και διευκρίνισε πως δε θα δεχτεί να συμβεί κάτι ανάλογο και φέτος. Πρόσθεσε πως το πρόβλημα συζητήθηκε επιμελώς με το λιμενάρχη Καλαμάτας κατά την επίσκεψή του στο γραφείο του, καθώς και ότι ανατέθηκε σε δικηγόρο η υποβολή ενστάσεων κατά των προστίμων που επεβλήθηκαν στο Δήμο.
Χαρακτήρισε δε «απορίας άξιο πώς οι Λιμενικοί, οι οποίοι έκαναν σωστά τη δουλειά τους, γνώριζαν πότε είχαν ρεπό οι ναυαγοσώστες και επισκέπτονταν εκείνη την ημέρα τις παραλίες, γιατί από μια πρόχειρη ματιά που έριξα, πάρα πολλά πρόστιμα αφορούν εκείνες τις ημέρες που οι ναυαγοσώστες είχαν ρεπό».
Διαξιφισμοί
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Δ. Γιαννημάρας, ανέφερε πως και επί της θητείας του για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, δεν ορίστηκε δικηγόρος, αλλά συνέταξε ο ίδιος την ένσταση στο υπουργείο, με αποτέλεσμα να απαλλαγεί ο Δήμος, παρατηρώντας πως «ο κ. δήμαρχος ήθελε να βάλει δικηγόρο».
Διαμαρτυρίες εξέφρασε και ο Αλεξ. Ρουτζούνης ως προς την αναφορά του δημάρχου για τους λιμενικούς, σημειώνοντας πως «αυτές οι μομφές, επειδή τυγχάνει λιμενάρχης το 2014 να είναι ο αδελφός μου και άλλα γνωστά παιδιά από την περιοχή […]. Η δουλειά τους είναι να κάνουν έλεγχο, διότι αν δεν έχουμε ναυαγοσώστες είτε ο Δήμος φταίει είτε το σύστημα, αν όμως πνιγεί κανένας ποιος θα τρέχει;
Πετάμε κάτι κουβέντες εδώ και αφήνουμε μομφές προς δημοσίους υπαλλήλους ότι κάτι συμβαίνει, πού ήξερε ο λιμενικός, μα αυτή είναι η δουλειά του»
Διευκρινίσεις έδωσε ο κ. Μαραμπέας, αναφέροντας πως δεν εναντιώνεται σε κάποιον, αλλά λέει αυτά που διαπίστωσε με μια απλή έρευνα που έκανε. Όπως σημείωσε, «δεν εγκαλώ κανέναν, απλά εξέφρασα την απορία μου χωρίς να ρίχνω ευθύνες. Είπα ξανά ότι οι λιμενικοί έκαναν σωστά τη δουλειά τους, όμως εξακολουθώ να έχω την απορία, γιατί το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, ενώ γνώριζε το πρόβλημα που υπάρχει σε όλους τους Δήμους, επισκεπτόταν το Δήμο τις ημέρες που οι ναυαγοσώστες είχαν ρεπό».
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου