Τα γκισέ των υποκαταστημάτων και τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων «έχουν πάρει φωτιά»
Τις τελευταίες μέρες κάθε μήνα η Καλαμάτα και όχι μόνο… αναστενάζει στα γκισέ των τραπεζών και στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων. Άλλοι για να πάρουν το μισθό ή τη σύνταξή τους, κι άλλοι για να πληρώσουν δάνεια, εφορία και ό,τι άλλο έχει πέσει στο… κεφάλι μας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Το ίδιο συμβαίνει και αυτές τις ημέρες. Ουρές στις τράπεζες από νωρίς το πρωί είναι η εικόνα που παρατηρεί κανείς. Ενδεικτικά, χθες το πρωί υπάλληλος ανοίγοντας το καφέ που εργάζεται παρατήρησε ότι λείπουν μια σειρά από καρέκλες. Η πρώτη του σκέψη ήταν ότι κάποιος τις έκλεψε. Στη συνέχεια, όμως, παρατήρησε ότι στην παρακείμενη τράπεζα αρκετά άτομα κάποιας ηλικίας κουράστηκαν να περιμένουν όρθιοι να ανοίξει και προσπαθούσαν να μειώσουν την αγωνία τους, αλλά και την κούρασή τους, με τις καρέκλες του καταστήματος.
Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που λαχτάρησαν, ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, καθώς μέχρι προχθές το απόγευμα δεν είχε πιστωθεί στους λογαριασμούς τους η σύνταξη του Μαΐου. Αρκετοί πήγαν προχθές το απόγευμα στα κοντινότερα ΑΤΜ, προκειμένου να κάνουν ανάληψη των συντάξεων τους. Όμως, σε όσα Μηχανήματα Αυτόματης Ανάληψης και εάν δοκίμαζαν, χρήματα δεν υπήρχαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές και να κυριαρχούν διάφορες σκέψεις και σενάρια.
Ευτυχώς, η κατάσταση άρχισε να ομαλοποιείται, ενώ η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έβγαλε καθησυχαστική ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι από χθες Τετάρτη πιστώθηκαν κανονικά οι λογαριασμοί με τις συντάξεις του ΙΚΑ Μαΐου, αλλά και τις συντάξεις του Δημοσίου.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Ο πανικός κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες στα τραπεζικά υποκαταστήματα, καθώς οι καταθέτες σπεύδουν να σηκώσουν τα χρήματα τους, αφού η οικονομική αβεβαιότητα και η πολιτική των Βρυξελλών, έχει… γκρεμίσει κάθε ίχνος ελπίδας στους πολίτες.
Οι πληροφορίες από τις τράπεζες κάνουν λόγο για μικροκαταθέτες, οι οποίοι αποσύρουν τα μικροποσά που διατηρούσαν στους λογαριασμούς τους για να τα βάλουν στο «σεντούκι», υπό το φόβο απειλής των καταθέσεων.
Όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, ο φόβος στους καταθέτες ότι δε θα μπορούν να σηκώσουν τα χρήματά τους είναι διάχυτος, καθώς σπεύδουν να σηκώσουν τις καταθέσεις τους και να κρατήσουν τα λεφτά στο σπίτι τους για μεγαλύτερη ασφάλεια. Το μεγαλύτερο ποσοστό χρημάτων που αποσύρεται να είναι από λογαριασμούς ταμιευτηρίου, παρά τις προσπάθειες των τραπεζιτών να τους καθησυχάσουν ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας και δε θα έχουν ζήτημα ανάληψης από τα ΑΤΜ.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη