Εικόνες εγκατάλειψης παρουσιάζει η παιδική χαρά στο Πάρκο του ΟΣΕ Κυπαρισσίας, δίπλα στην κεντρική πλατεία της πόλης, εξαιτίας της προκλητικής αδιαφορίας των υπευθύνων του Δήμου, καθιστώντας την επικίνδυνη προς χρήση!
Το τραγικό του θέματος έγκειται στο γεγονός ότι αυτή η παιδική χαρά, αυτός ο μικρός παιδότοπος και χώρος αναψυχής για μικρά παιδιά και γονείς, επαναλειτούργησε μόλις πριν από δύο χρόνια, ύστερα από πρωτοβουλία και δαπάνες του Συλλόγου Γυναικών Κυπαρισσίας «ΓΑΙΑ», με προσωπική εργασία των γυναικών και χορηγίες επαγγελματιών, καθώς επί δέκα χρόνια ουσιαστικά δε λειτουργούσε, επειδή ο Δήμος δεν είχε δείξει κανένα, μα κανένα ενδιαφέρον.
Οι γυναίκες, πριν από δύο χρόνια, πήραν την απόφαση και ανέλαβαν την πρωτοβουλία για ανακαίνιση, αποκατάσταση και επαναλειτουργία της παιδικής χαράς και κατάφεραν να την κάνουν και πάλι όμορφη, καθαρή, «ανθρώπινη», φιλική και ασφαλή. Ένα πραγματικό στολίδι στο κέντρο της Κυπαρισσίας για να χαίρονται ξέγνοιαστα το παιχνίδι τους τα μικρά παιδιά και να απολαμβάνουν τη βόλτα τους οι γονείς! Μάλιστα, στα μέσα Ιουλίου του 2013, ο Σύλλογος Γυναικών, με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας της παιδικής χαράς, διοργάνωσε μια όμορφη γιορτή για μικρούς και μεγάλους, με πολύ κέφι και ευχάριστη διάθεση. Λιγότερο από δύο χρόνια μετά, όμως, η παιδική χαρά μπορεί να μην έχει περιέλθει στο χάλι που είχε πρωτύτερα, παρουσιάζει, ωστόσο, εικόνες εγκατάλειψης και είναι επικίνδυνη προς χρήση.
Ο επισκέπτης αντικρίζει με απορία και θλίψη σκουπίδια κάθε λογής, παιχνίδια – κούνιες ξεχαρβαλωμένες, χορτάρια που φτάνουν και ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις το μισό μέτρο, ακόμη και ανθρώπινα περιττώματα δίπλα σε κούνιες και άλλα παιχνίδια. Αντί για χώρος αναψυχής και παιχνιδιού, έχει «καταστεί», δυστυχώς, υπαίθριο αφοδευτήριο και κανείς δε δείχνει να νοιάζεται.
«Ποιότητα ζωής δεν είναι και η καθαρή και ασφαλής παιδική χαρά; Μας παρέχουν ποιότητα ζωής από το Δήμο, όπως άφησαν και έγινε η παιδική χαρά στο κέντρο της πόλης;», μας είπε, με εμφανή τη θλίψη αλλά και την αγανάκτηση, μητέρα δύο παιδιών που περνούσε έξω από την παιδική χαρά την ώρα που ήμασταν στο χώρο, για να διαπιστώσουμε την κατάσταση ύστερα από καταγγελίες κατοίκων.
Όπως σε προηγούμενα ρεπορτάζ έχουμε γράψει, οι Δήμοι όλης της χώρας υποχρεούνται να πιστοποιήσουν από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου τις «παιδικές χαρές» που διαθέτουν και, σε κάθε διαφορετική περίπτωση, να τις κλείσουν. Με αφορμή τραγικό περιστατικό ακρωτηριασμού μικρού παιδιού σε παιδική χαρά στα Γιάννενα, σε σχετική ανακοίνωσή του το ΥΠΕΣ αναφέρει πως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι παιδικές χαρές οφείλουν να λάβουν ειδική πιστοποίηση, η οποία χορηγείται από το υπουργείο Εσωτερικών κατόπιν τριπλού ελέγχου: πρώτον, της Τεχνικής Υπηρεσίας του οικείου Δήμου, δεύτερον, ενός εκ των διαπιστευμένων προς τη διενέργεια ελέγχων φορέων από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης και, τρίτον, της τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου Παιδικών Χαρών της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Όσες παιδικές χαρές δε διαθέτουν την αντίστοιχη πιστοποίηση, πρέπει να σφραγίζονται.
Στην Κυπαρισσία, άραγε, τι θα γίνει με την παιδική χαρά στο Πάρκο του ΟΣΕ, με την εγκατάλειψη που εμφανίζει;
Του Ηλία Γιαννόπουλου