Ακόμα και χθες το πρωί, παρά τις θετικές εξελίξεις των προηγούμενων ημερών, τα οχήματα μεταφοράς χαρτονομισμάτων δε σταμάτησαν το πήγαινε – έλα σε υποκαταστήματα τραπεζών στην Καλαμάτα.
Σε συνομιλία που είχαμε με στελέχη τραπεζών, μας έλεγαν ότι το κλίμα ανάληψης των καταθέσεων δεν έχει αντιστραφεί και, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, κατά το κρίσιμο διάστημα από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι και σήμερα το ποσό που φαίνεται να «σηκώθηκε» από τα υποκαταστήματα της Καλαμάτας, φθάνει ή και ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ!
Από τις συναλλαγές, έγινε μεταφορά χρημάτων σε τράπεζες του εξωτερικού, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που προτίμησαν να τα ξοδέψουν σε καταναλωτικά προϊόντα (ακριβά αυτοκίνητα, διακοπές στο εξωτερικό)! Οι τελευταίοι είναι χαρακτηριστικό δείγμα του πανικού που κυριαρχεί και στην τοπική αγορά.
Από ό,τι φαίνεται, λοιπόν, είτε δεν έχουμε πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει και είμαστε χαμένοι στην κοσμάρα μας, είτε έχουμε καταλάβει αλλά δε μας νοιάζει, και γλεντάμε σαν Ζορμπάδες. Όμως, υπάρχει μια άλλη πιθανή εξήγηση, πιο πειστική, που ενδέχεται να εξηγεί το φαινόμενο εν μέρει.
Σκεφτείτε το εξής: Έστω ότι έχετε πέντε χιλιάδες ευρώ στην τράπεζα, και είστε πεπεισμένοι ότι η χώρα θα πτωχεύσει και θα αποχωρήσει από το ευρώ. Συνειδητοποιείτε ότι μετά την πτώχευση και την επιστροφή στη δραχμή, δύο πράγματα θα συμβούν (μεταξύ άλλων): 1) Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα καταναλωτικά προϊόντα, που είναι εισαγόμενα, είτε θα γίνουν απλησίαστα, καθώς η τιμή τους θα ανέβει, είτε δε θα είναι καν διαθέσιμα. 2) Τα 5.000 ευρώ σας θα γίνουν 5.000 δραχμές, και θα χάσουν την αξία τους ανάλογα με το πόσο θα υποτιμηθεί η δραχμή (πολύ). Αν όντως η χώρα πτωχεύσει, αυτά τα δύο πράγματα θα γίνουν. Οπότε τι κάνετε; Καταναλώνετε.
Πάντως, σύμφωνα με τους συνομιλητές μας, επανέρχονται μνήμες του 2012, όταν οι χρηματαποστολές χαρτονομισμάτων από τη Φρανκφούρτη αυξάνονταν καθημερινά για να καλύψουν το κενό ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τροφοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες με πρόσθετα χαρτονομίσματα, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες για φυσικό χρήμα που προκαλεί η μείωση των καταθέσεων λόγω της ανάληψης μετρητών.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη