Τα Ελαιοκομικά Προϊόντα Πιστοποιημένης Ποιότητας (Ελ3Π) επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, έπειτα από αίτημά τους, και συζήτησαν με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, θέτοντας τα παρακάτω ζητήματα:
1. Εθνική Ιχνηλασιμότητα
Σύμφωνα με τον κανονισμό 2568/91 θα πρέπει μέχρι 31 Μαΐου 2015 να τεθεί σε εφαρμογή σύστημα ιχνηλασιμότητας από το ελαιοτριβείο μέχρι και την εμφιάλωση ελαιολάδων και πυρηνελαίων. Η καθιέρωσή του θα μπορούσε να επιφέρει πολλαπλά οφέλη: διαφάνεια στις συναλλαγές, περιορισμό του παρεμπορίου και της νοθείας, προστασία του καταναλωτή, αύξηση των φορολογικών εσόδων, αξιόπιστα στοιχεία για τη χάραξη της ελαϊκής πολιτικής.
Το υπουργείο γνώριζε το θέμα όχι μόνο από το 2013, όταν ψηφίστηκε ο σχετικός κανονισμός, αλλά και όταν στις 3/6/2014 ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση. Ωστόσο, η χώρα μας άφησε ανεκμετάλλευτα τα 2 χρόνια προετοιμασίας και τώρα πρέπει «να τρέξει», διαφορετικά μπορεί να απειληθεί ακόμη και με διορθώσεις (πρόστιμα).
Τα Ελ3Π διαβεβαίωσαν τον κ. Αποστόλου ότι επειδή επιχειρήσεις μέλη τους έχουν εφαρμόσει στην πράξη και μάλιστα από τον ελαιώνα μέχρι τον καταναλωτή σύστημα ιχνηλασιμότητας πιστοποιημένο κατά ISO 22005, γι’ αυτό και είναι σε θέση να αναλάβουν την υλοποίηση του έργου, συνδράμοντας τις υπηρεσίες του υπουργείου, ώστε ως χώρα να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση και υποχρέωση με τον καλύτερο τρόπο.
2. Ρευστότητα
στις εξαγωγικές επιχειρήσεις
Τα Ελ3Π ζητούν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στις εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου (ιδιωτικές και συνεταιριστικές) για το κρίσιμο εξάμηνο μετά τη συγκομιδή, η οποία να καλύπτει το 50% τουλάχιστον βάσει των τιμολογίων εξαγωγής. Ανάλογη απόφαση είχε ληφθεί το 2011 από το υπουργείο Οικονομικών.
3. Υποχρεωτική τοποθέτηση επώνυμων σφραγισμένων φιαλιδίων ελαιολάδου πάνω στα τραπέζια εστιατορίων, ξενοδοχείων, καφέ (Ηο.Re.Ca), όπως ακριβώς έχει εφαρμοστεί σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, ιδίως σε μια τουριστική χώρα όπως η Ελλάδα. Η σημερινή κατάσταση με τα ανώνυμα «λαδόξυδα» πολυκαιρισμένα και αγνώστου περιεχομένου συχνά αποτελεί δυσφήμηση του «εθνικού μας προϊόντος». Επίσης, αυτό το μέτρο θα ωφελήσει και τους κατά τόπους παραγωγούς, ελαιοτριβείς και τυποποιητές.
4. Δημιουργία νέας κατηγορίας εξτρίσιμου (premium) με αυστηρότερα όρια και ποιοτικά κριτήρια του σημερινού έξτρα. Σήμερα κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά ένας πληθωρισμός από «έξτρα», που έχει αποδειχθεί ότι μεγάλο μέρος τους συνιστούν εξαπάτηση των καταναλωτών και αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των καλών παραγωγών. Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει το υπουργείο είναι να «χαρτογραφήσει» τα ελληνικά ελαιόλαδα, ώστε να τεκμηριωθεί η ποιοτική τους υπεροχή και το να καταγραφεί το προφίλ τους.
5. Χylella Fastidiosa
Mε δεδομένο ότι η εξάπλωσή της αποτελεί έναν τεράστιο κίνδυνο, τα Ελ3Π ζητούν την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων αποτροπής. Ειδικότερα ζητούν να καθιερωθεί μια μόνο πύλη εισόδου (π.χ. το λιμάνι της Πάτρας), όπου θα ελέγχεται κάθε εισαγωγή φυτικού υλικού που είναι πιθανός ξενιστής της Χylella.
6. Προστασία και προώθηση των ΠΟΠ/ΠΓΕ
Εδώ και χρόνια τα Ελ3Π ζητούν και έχουν προτείνει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, ώστε να προστατευθούν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό οι πραγματικοί παραγωγοί ελαιολάδων και επιτραπέζιων ελιών ΠΟΠ/ΠΓΕ. Σήμερα υπάρχει πληθωρισμός καταχωρισμένων ονομασιών με ελάχιστη όμως εμπορικής τους αξιοποίηση.
7. Ίδρυση Συμβουλίου Τομεακής Ελαϊκής Πολιτικής (ΣΤΕΠ)
Τα Ελ3Π κατέθεσαν πρόταση για τη θέσπιση του ΣΤΕΠ, το οποίο θα καταγράφει τις απόψεις και προτάσεις του ελαιοκομικού τομέα, λειτουργώντας και ως σύμβουλος του υπουργείου.
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου των Ελ3Π στη σύσκεψη συμμετείχαν ο κ. Λευτέρης Πλατανισιώτης (ΓΑΙΑ Τρόφιμα ΑΒΕΕ) και ο κ. Δημήτρης Πολυμενάκος (Μαξούλι), καθώς και ο διευθυντής Βασίλης Ζαμπούνης.
Στη σύσκεψη, επίσης, μετείχε ο γραμματέας του υπουργού Δημήτρης Ζιώγας, ενώ κατά τη διάρκειά της κλήθηκαν και υπηρεσιακοί παράγοντες, οι κ.κ. Διον. Γραμματικός και Κωστ. Σταυρόπουλος.
Πηγή: olivenews.gr