Σύντομα θα εγκριθεί οριστικά και θα δοθεί και επίσημα στη δημοσιότητα η μελέτη που πραγματοποίησε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) για το κόστος παραγωγής ελαιολάδου στις χώρες μέλη του. Από τη μελέτη προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία για το μέσο όρο του κόστους παραγωγής (σε ευρώ/κιλό):
Μέσος όρος όλων των χωρών που συμμετείχαν 2,57: Ιταλία 3,95, Ισπανία 2,76, Ελλάδα 2,47, Πορτογαλία 2,35, 7 χώρες της Μεσογείου 2,72, 2 χώρες της Λατινικής Αμερικής 3,37. Πρωταθλήτριες στο φθηνό ελαιόλαδο είναι η Τυνησία με 1,70 και το Μαρόκο με 1,91 ευρώ/κιλό.
Άρα, το ελληνικό ελαιόλαδο δεν είναι πιο ακριβό από τα ανταγωνιστικά του, ακόμη και από το ισπανικό. Ιδίως, μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη και τις ποιοτικές διαφορές. Συνεπώς, πρέπει να ψάξουμε αλλού για να βρούμε τα αίτια της καθήλωσης των ελληνικών εξαγωγών σε μονοψήφια μερίδια σε όλες τις αγορές του κόσμου.
Η μελέτη ανέλυσε 7 τύπους ελαιοκαλλιέργειας. Η πιο διαδεδομένη –με 33,4% του συνόλου- είναι σε ιδιαίτερα επικλινή, μη αρδευόμενα εδάφη. Εδώ οι διαφορές είναι ακόμη πιο έντονες (σε ευρώ/κιλό): Μέσος όρος 11 χωρών 3,50: Ιταλία 3,97, Ισπανία 3,56, Πορτογαλία 3,38, Ελλάδα 2,54, 7 χώρες της Μεσογείου 3,40. Και εδώ πρωταθλήτριες στο φθηνό ελαιόλαδο είναι η Τυνησία με 1,92 και το Μαρόκο με 1,93 ευρώ/κιλό.
Πηγή: Βασίλης Ζαμπούνης, olivenews.gr