Μαθητές σχολείων οι πρώτοι επισκέπτες, ενώ εθελοντές από όλο τον κόσμο συνδράμουν στο έργο της προστασίας
Από τις 15 Μαΐου ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος του Νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, με τη λειτουργία του Περιβαλλοντικού Σταθμού στον Αγιαννάκη και τη νέα υπεύθυνη Προγραμμάτων Πελοποννήσου, Πολύμνια Νεστορίδου!
Ήδη, χθες, επισκέφθηκαν το Σταθμό οι μαθήτριες και οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Αλφειούσας της γειτονικής Ηλείας, ενώ εθελόντριες και εθελοντές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο συνδράμουν το έργο και τη δράση του Συλλόγου .
Η χθεσινή μέρα στο Σταθμό ήταν ιδιαίτερα όμορφη από την παρουσία των παιδιών, τα νεανικά τους χαμόγελα, τα παιχνίδια, τις ζωγραφιές τους.
Τα παιδιά με τους εκπαιδευτικούς τους πέρασαν ένα ξεχωριστό πρωινό στο περιβάλλον, μέσα στη φύση, στην παραλία! Ενημερώθηκαν για το σημαντικό οικοσύστημα της περιοχής, είδαν την έκθεση που υπάρχει εκεί, επισκέφθηκαν την παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον στο Σταθμό την παρουσίαση για την καρέττα καρέττα και την προστασία της, όπως και την προστασία του οικοσυστήματος, ενισχύοντας έτσι την περιβαλλοντική τους συνείδηση.
Σε δηλώσεις της, η νέα υπεύθυνη Προγραμμάτων Πελοποννήσου, Πολύμνια Νεστορίδου, σημείωσε: «Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ δραστηριοποιείται χρόνια στην περιοχή εδώ. Ξεκινήσαμε το Πρόγραμμα της Πελοποννήσου στις 15 Μαΐου, με πολλούς εθελοντές από διάφορα μέρη του κόσμου, όπως και κάθε χρόνο. Έχει ξεκινήσει και η περιβαλλοντική εκπαίδευση που γίνεται, με διάφορα σχολεία από περιοχές εδώ γύρω, αλλά και πιο μακριά.
Σήμερα (σ.σ. χθες) φιλοξενούμε το Δημοτικό και Νηπιαγωγείο της Αλφειούσας. Μόλις έχω ξεκινήσει κι εγώ! Είμαι καινούργια στον ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη, γιατί όλη αυτή η διαδικασία με τα παιδιά, μέσα από παιχνίδια, καθαρισμούς, δράσεις που κάνουμε στην παραλία, είναι ένας δημιουργικός τρόπος να μάθουν όλα αυτά για τα οποία και οι δάσκαλοί τους τα έχουν ενημερώσει στο σχολείο.
Τα παιδιά είναι πολύ ενθουσιασμένα και βγάζουν όλη τους την ενέργεια. Όταν ρωτάω “τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;”, πάρα πολλά μου λένε “αυτό που είσαι εσύ” ή “θέλω να γίνω εθελοντής όταν μεγαλώσω”.
Νομίζω, κάπως έτσι μπορεί να αλλάξει το όλο σκεπτικό του κόσμου για το περιβάλλον, όχι μόνο για τη θαλάσσια χελώνα, αλλά γενικότερα, να βλέπουμε το περιβάλλον με σεβασμό και εκτίμηση».
Η ίδια, για το στόχο της ενημέρωσης των σχολείων, είπε: «Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που κάνουν τα παιδιά, στόχος είναι να μάθουν για τη δράση μας εδώ, να μάθουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τη θαλάσσια χελώνα, για να εκτιμήσουν το ότι την έχουν στην περιοχή αυτή που ζουν. Επίσης, στόχος είναι να καλλιεργηθούν περιβαλλοντικά, στο πλαίσιο γενικότερα του περιβάλλοντος, όχι μόνο για τη θαλάσσια χελώνα. Μιλάμε για απορρίμματα, ανακύκλωση, κατεβαίνουμε στην παραλία και τους δείχνουμε τα σκουπίδια, ποια από αυτά θα μπορούσαν να έχουν ανακυκλωθεί και σαφέστατα για τη θαλάσσια χελώνα καρέττα καρέττα! Εμείς είμαστε εδώ από 15 Μαΐου που ξεκινήσαμε μέχρι 15 Οκτώβρη και τα σχολεία τα φιλοξενούμε όσο είναι ανοιχτά, δηλαδή τώρα και από το Σεπτέμβρη πάλι. Σε λίγο καιρό θα αρχίσει να αυξάνεται η πυκνότητα της φωλεοποίησης, οπότε θα κατεβαίνουμε στην παραλία και θα τους δείχνουμε και στην πράξη πώς είναι η φωλιά.
Δώδεκα επισκέψεις σχολείων έχουν ήδη προγραμματιστεί μέχρι τώρα. Κάθε χρόνο είναι όλο και αυξανόμενες και με εκπλήσσει πολύ το ενδιαφέρον. Με παίρνουν σχολεία και λίγο κάτω από την Πάτρα. Και είμαστε πολύ ευέλικτοι κι εμείς. Αν είναι ένα μικρό σχολείο και δεν μπορούν να έρθουν, πάμε εμείς και κάνουμε παρουσιάσεις με τους προτζέκτορερς, ζωγραφίζουμε, παίζουμε και τα παιδιά μένουν κατενθουσιασμένα»!
Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος στο διθέσιο Δημοτικό Σχολείο Αλφειούσας, Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος, είπε: «Είναι η πρώτη φορά που επισκεπτόμαστε το Περιβαλλοντικό Κέντρο εδώ στον Αγιαννάκη. Από την πρώτη στιγμή που μας ήρθε στο σχολείο το σχετικό έγγραφο, αγκαλιάσαμε με πολύ θέρμη και εμείς αλλά και οι μαθητές αυτή την πρωτοβουλία. Όπως βλέπετε, τα παιδιά είναι κατενθουσιασμένα. Τους δίνεται για πρώτη φορά η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη χελώνα καρέττα καρέττα, την ιστορία της και οτιδήποτε έχει σχέση με αυτή. Πιστεύω ότι δόθηκε το έναυσμα για να ασχοληθούμε περισσότερο με το θέμα αυτό και, όπως πρέπει άλλωστε, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος».
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
Στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αγιαννάκη ήδη έχουν φθάσει οι πρώτοι εθελοντές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Εμείς μιλήσαμε με τρεις από αυτούς.
Η Άννα από την Ισπανία ήρθε για πρώτη φορά εθελόντρια το 2010, στο Πρόγραμμα του Ρεθύμνου στην Κρήτη, που είναι μια πολύ τουριστική περιοχή. Αυτό που της έχει κάνει εντύπωση στην περιοχή μας είναι πόσο μεγάλος είναι ο βιότοπος του Κυπαρισσιακού για την αναπαραγωγή. Την έχει συγκινήσει πολύ η περιοχή, το ότι έχει τόσες πολλές φωλιές, τόσα πολλά χελωνάκια, η φύση, η παρθένα παραλία. Αυτά της δίνουν διάθεση να βρίσκεται σ’ αυτή την περιοχή σε σχέση με άλλες περιοχές, περισσότερο τουριστικές, που έχουν όμως πολύ λιγότερες φωλιές, λιγότερες χελώνες κι ένα περιβάλλον όχι τόσο φυσικό, αλλά με έντονες παρεμβάσεις από τον άνθρωπο.
Ο Γιάννης Χαλκιάς πρώτη φορά συμμετείχε στο Πρόγραμμα το 2011 και ήταν γι’ αυτόν μια πολύ ωραία εμπειρία. Ο ίδιος ήξερε τις χελώνες από παλιά, επειδή η μητέρα του είναι από την περιοχή και έρχονταν για μπάνιο το καλοκαίρι. Σπούδασε σχετικά με το περιβάλλον, έκανε την πρώτη φορά εθελοντής και μετά αποφάσισε να έρχεται πιο συχνά, ώστε να βοηθά στο πρόγραμμα και, κυρίως, στην ενημέρωση του κόσμου.
Όπως τόνισε: «Είναι μια πολύ σημαντική περιοχή, ως οικοσύστημα, το περιβάλλον αλλά και για τις χελώνες. Χρειάζονται εθελοντές, χρειάζεται κόσμος για να προστατεύσει το περιβάλλον και τις θαλάσσιες χελώνες, για να υπάρχει και σε 20 και 30 χρόνια αυτό το σημαντικό χαρακτηριστικό της περιοχής, που είναι σημαντικό και για τις χελώνες αλλά και για τον κόσμο όλο».
Η Νικόλ από την Ιρλανδία σπουδάζει Ζωολογία και ως πρακτική έπρεπε να ασχοληθεί σε ένα πρόγραμμα για τη φύση. Συζητώντας με συμφοιτητές κάποιος της είπε ότι είχε κάνει εθελοντισμό σχετικά με τις θαλάσσιες χελώνες, όχι στον Κυπαρισσιακό όμως. Αυτή άρχισε να το ψάχνει στο ίντερνετ. Έκανε την έρευνά της και βρήκε το πρόγραμμα του νότιου Κυπαρισσιακού. Είδε ότι είναι πολλοί οι εθελοντές, από πολλές χώρες, με διαφορετικές κουλτούρες, και το περιβάλλον εδώ πολύ φυσικό.
Η ίδια ανέφερε ότι οι κάτοικοι είναι πολύ φιλόξενοι και η εμπειρία τής αρέσει πολύ!
Του Ηλία Γιαννόπουλου