Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) έδωσε στη δημοσιότητα τις τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου για το α΄ εξάμηνο της εφετινής ελαιοκομικής περιόδου 2014/15.
Σύμφωνα με αυτές, στην 1η θέση βρίσκεται η Ιταλία με 5,83 ευρώ/κιλό (τέλη Μαΐου 2015). Λογικό αν σκεφθούμε ότι εφέτος η Ιταλία πέρασε μια καταστροφική χρονιά μειωμένης εσοδείας και με πολλά ποιοτικά προβλήματα. Στην 2η θέση βρίσκεται η Ισπανία με 3,61-3,56 ευρώ/κιλό (τέλη Μαΐου), επιβεβαιώνοντας ότι αυτή ρυθμίζει την παγκόσμια αγορά.
Η μεγάλη έκπληξη είναι η Τυνησία, η οποία βρίσκεται στην 3η θέση με 3,43 ευρώ/κιλό. Ότι είχε μια παραγωγή ρεκόρ περί τους 300 χιλιάδες τόνους κι ωστόσο διατηρεί αυτές τις υψηλές τιμές, πιστοποιεί ότι είναι μια σοβαρή χώρα με αποτελεσματική ελαϊκή πολιτική υπέρ του προϊόντος και των παραγωγών του.
Η δυσάρεστη έκπληξη είναι η Ελλάδα στην 4η θέση με τις χαμηλότερες τιμές 3,09 ευρώ/κιλό. Αν αναλογιστούμε ότι έχει το υψηλότερο κόστος παραγωγού και (υποτίθεται) την καλύτερη ποιότητα, τότε ο ελαϊκός τομέας έχει υποχωρήσει σε επίπεδο… εθνικής ποδοσφαίρου.
Ωστόσο, η αισιοδοξία πεθαίνει τελευταία, κάποιοι συνεχώς γράφουν ότι οι τιμές στην Ελλάδα ανέβηκαν, ότι ανεβαίνουν, ότι εκτοξεύονται, ότι θα ξεπεράσουν τα 5 ευρώ.
Καμαρώνουν, επίσης, και διατυμπανίζουν το γεγονός ότι εφέτος οι “εξαγωγές” (στην πραγματικότητα οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές) χύμα στην Ιταλία γνώρισαν μια τεράστια άνοδο. Λογικό και αναπόφευκτο, αφού η Ιταλία εφέτος δεν είχε λάδι ούτε να βάλει στη σαλάτα της, όπως ακριβώς είχε συμβεί πέρυσι (2013/2014) στην Ελλάδα.
Άρα, προς τι οι πανηγυρισμοί αντί για βαθιά περισυλλογή; Ήδη το “εθνικό μας προϊόν” έχει υποβιβαστεί “στη Β’ Εθνική” (με ποδοσφαιρική ορολογία), αλλά δυστυχώς δεν θέλουμε να το καταλάβουμε.
Πηγή: Βασίλης Ζαμπούνης, olivenews.gr