Αυξάνονται τα τέλη ύδρευσης στο Δήμο Μεσσήνης για να καλυφθεί “τρύπα”

Αυξάνονται τα τέλη ύδρευσης στο Δήμο Μεσσήνης για να καλυφθεί “τρύπα”

Στην απόφαση αναπροσαρμογής των τελών ύδρευσης στο Δήμο Μεσσήνης προχώρησε με πρόσφατη, κατά πλειοψηφία, απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Μεσσήνης, που είναι πλέον υπεύθυνη για όλο το Δήμο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «άνοιγμα» των 356.500,66 ευρώ μεταξύ εσόδων και εξόδων (λιγότερα τα έσοδα από τα έξοδα) με βάση τα στοιχεία του 2013.
Τα μέτρα αυτά, που θα ισχύσουν σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες με εξαίρεση τη Δημοτική Κοινότητα Μεσσήνης, προβλέπουν την καθιέρωση ενιαίου παγίου 12 ευρώ ανά εξάμηνο (πλέον 3 ευρώ τέλος συντήρησης υδρομέτρου ανά εξάμηνο), επιβολή ειδικού τέλους 30% επί της αξίας νερού για τη μελέτη, κατασκευή και επέκταση των έργων ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και την καθιέρωση κλιμακωτής τιμολόγησης σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες, εκτός των Δ.Ε Αίπειας, Πεταλιδίου και Τρικόρφου, που ήδη έχουν κλιμακωτό τιμολόγιο.
Συγκεκριμένα, τα τιμολόγια σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες, που σήμερα έχουν ενιαία τιμή ανεξαρτήτως κατανάλωσης, μετατρέπονται σε κλιμακωτά ως εξής: Η πρώτη κλίμακα να είναι από 0-200 κυβικά με την ισχύουσα σε κάθε Τοπική Κοινότητα τιμή και η δεύτερη κλίμακα να είναι από 200- 999999 κυβικά με την τιμή της κάθε Τοπικής Κοινότητας προσαυξημένη κατά 50%.

Αύξηση εσόδων
Τα συνολικά έξοδα στον τομέα της ύδρευσης, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Επιχείρησης Δημ. Λεμπέσης, είναι 1.033.381,.02 ευρώ. Ο κ. Λεμπέσης παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει διαφορά 48.283,43 στα έσοδα και τα έξοδα της Δημοτικής Ενότητας Αίπειας, 84.393,96 για τη Δ.Ε. Ανδρούσας, 35.226,97 ευρώ για τη Δ.Ε. Αριστομένη, 24.261.99 ευρώ για τη Δ.Ε. Βουφράδος, 74.220,07 για τη Δ.Ε. Ιθώμης, 88.832,91 ευρώ για τη Δ.Ε. Πεταλιδίου και 1.287,33 ευρώ για τη Δ.Ε. Τρικόρφου, με αποτέλεσμα να υπάρχει το άνοιγμα των 356.500,66 ευρώ.
Ο κ. Λεμπέσης σημείωσε πως η τιμολογιακή πολιτική πρέπει να στηρίζεται στους παρακάτω άξονες: να είναι δίκαιη και κατανοητή απέναντι στους καταναλωτές, να δημιουργεί τα νόμιμα έσοδα και να δημιουργεί κίνητρα για οικονομία στο νερό.
Έτσι, προχώρησε στη διατύπωση της πρότασής του, λέγοντας πως με την καθιέρωση ενιαίου παγίου 12 ευρώ, ανά εξάμηνο (πλέον 3 ευρώ τέλος συντήρησης υδρομέτρου ανά εξάμηνο), εκτιμάται ότι τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 164.510 ευρώ ετησίως.
Από την επιβολή ειδικού τέλους 30% επί της αξίας νερού για τη μελέτη, κατασκευή και επέκταση των έργων ύδρευσης και αποχέτευσης, υπολογίστηκε πως τα έσοδα θα ανέλθουν σε 147.000 ευρώ, ενώ από την καθιέρωση κλιμακωτής τιμολόγησης στις Τοπικές Κοινότητες, που δε διαθέτουν, τα έσοδα ύδρευσης αναμένεται να αυξηθούν κατά 51.050 ευρώ ετησίως, με αποτέλεσμα να καλυφθεί με το σύνολό τους το «άνοιγμα» των 362.560 ευρώ.

Διαφωνία Βλαχοδημητρόπουλου
Ωστόσο, η πρόταση βρήκε αντίθετο το δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας Σάκη Βλαχοδημητρόπουλο. Όπως είπε, « όταν το συγκεκριμένο θέμα το φέραμε ως Δημοτική Αρχή, τότε η θέση της μειοψηφίας ήταν αρνητική, διότι υποστήριζε ότι “είναι αμαρτία να πληρώνει ο κόσμος” και ότι υπήρχαν προγράμματα με φωτοβολταικά με τα οποία θα εξοικονομούσαμε ηλεκτρικό ρεύμα στα αντλιοστάσια (η ενέργεια για τα αντλιοστάσια θα προερχόταν από τα συγκεκριμένα συστήματα), με έσοδα περίπου 350.000 ευρώ, ποσό που θα ισοσκέλιζε τα τέλη ύδρευσης. Ακόμα αναμένουμε την εν λόγω μελέτη για τα φωτοβολταϊκά».
Δήλωσε πως είναι αρνητικός και πρότεινε στο συμβούλιο την απόσυρση του θέματος και να έρθει για ψήφιση η μελέτη για τα φωτοβολταϊκά, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, καθώς ήταν ο μοναδικός που μειοψήφησε.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο αντιδήμαρχος Ν. Ξενόγιαννης ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη η μελέτη για τα φωτοβολταϊκά και πρόσθεσε ότι όταν ετοιμαστεί, θα συζητηθεί στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜ, προκαλώντας την απορία του κ. Βλαχοδημητρόπουλου, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί να γίνεται γνωστό, κατά την ψήφιση του θέματος, ότι θέλει χρόνο η συγκεκριμένη μελέτη και δεν ειπώθηκε από το σημερινό δήμαρχο, τότε που ήταν μειοψηφία.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου