Τα μικρά φορτηγά των χρηματαποστολών που μετέφεραν χρήματα στις τράπεζες, δείγμα του κλίματος που επικρατεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ των πολιτών, ήταν η εικόνα που κυριάρχησε χθες από το πρωί μέχρι το μεσημέρι στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι προχθές, σε ιδιωτική τράπεζα της Καλαμάτας, ιδιώτης “σήκωσε” περίπου ένα (1) εκατομμύριο ευρώ. Πάλι καλά που δεν τα πήρε μαζί του, αλλά τα τοποθέτησε σε θυρίδα της τράπεζας.
Η κίνηση στα τραπεζικά καταστήματα χθες ήταν αυξημένη, χωρίς ωστόσο να εκδηλωθούν κινήσεις πανικού. Εκτιμάται ότι τις τελευταίες ημέρες βγήκαν από τα ταμεία κάποια εκατομμύρια ευρώ.
Γενικότερα, πάντως, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το 60% των αναλήψεων έγινε σε φυσική μορφή από καταθέτες που «σηκώνουν» ποσά που δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ, υπό το φόβο της επιβολής μέτρων περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Από την άλλη πλευρά, ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 25% – 30% τοποθετήθηκε σε αμοιβαία κεφάλαια με θεματοφυλακή εκτός Ελλάδος, ενώ τα υπόλοιπα εστάλησαν με εμβάσματα σε λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Εκτιμάται ότι μέχρι και την Πέμπτη στην Ελλάδα είχαν διαρρεύσει περί τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που περιόρισε το «μαξιλάρι» ρευστότητας του κλάδου από τον ELA, καθιστώντας αναγκαία μία νέα αύξηση του πλαφόν δανεισμού από το συγκεκριμένο εργαλείο, δεδομένου ότι από τις 12/6 είχε ενισχυθεί κατά μόλις 3,4 δισ. ευρώ
Την αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος (Emergency Liquidity Assistance – ELA) αποφάσισε εκτάκτως την Παρασκευή το μεσημέρι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το ύψος της σχετικής προσαρμογής.
Οι τραπεζίτες, πάντως, είναι ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι δεν έχουν φτάσει τα πράγματα σε σημείο «κόκκινου συναγερμού», παρά το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργήσει η αδυναμία της κυβέρνησης να κλείσει μία συμφωνία με τους δανειστές.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη