Με περί τους 70 μετανάστες και μετανάστριες, τα παιδιά των οποίων απολάμβαναν παιχνίδι και δραστηριότητες, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Φιλοσοφικό Κέντρο του Δήμου Μεσσήνης ενημερωτική ημερίδα για το έργο: «Πρόγραμμα πληροφόρησης, ευαισθητοποίησης και παροχής συμβουλευτικής σε μητέρες μετανάστριες».
Όπως είναι γνωστό, το εν λόγω έργο αφορά στη λειτουργία κέντρων πληροφόρησης, ευαισθητοποίησης και παροχής συμβουλευτικής σε μητέρες μετανάστριες, παράλληλα σε 8 πόλεις της χώρας, με τη Μεσσήνη να είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Μεσσηνίας. Τα υπόλοιπα κέντρα λειτουργούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης, το Βόλο και τις Σέρρες.
Το έργο υλοποιεί το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων, το Εurotraining, η Civis Plus, ενώ στο Δήμο της Μεσσήνης το υποστηρίζει η ΚΕΑΔΗΜ (Κοινωφελής Επιχείρηση Αλληλεγγύης Δήμου Μεσσήνης).
Χαιρετισμοί
Η πρόεδρος της ΚΕΑΔΗΜ, Γωγώ Παναγοπούλου, καλωσορίζοντας όλους στην εκδήλωση, είπε: «Είμαστε ένας μικρός Δήμος στη Νότια Ευρώπη, στο σταυροδρόμι όμως τριών ηπείρων. Ο καθένας από εμάς διαμένει κάποια μέτρα ή λίγα χιλιόμετρα από την Αρχαία Μεσσήνη, εκεί που γεννήθηκε το φως της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, της Αλληλεγγύης, και έχουμε υποχρέωση το φως να το διατηρήσουμε σε εποχή, μάλιστα, που και εμείς αντιμετωπίζουμε ως χώρα και έθνος τη χλεύη των υποτιθέμενων φίλων μας της Ευρώπης».
Η κα Παναγοπούλου αναφέρθηκε χαρακτηριστικά και στην παροιμία «έχει ανάγκη αυτός που του έδωσες το ψάρι, αλλά του έχεις ξαναδώσει. Άμα θες να τον βοηθήσεις, μάθε τον να ψαρεύει από μόνος του, να σωθεί από μόνος του», καταλήγοντας πως «αυτό είναι το διακύβευμα, ο νόμιμος μετανάστης να ζει χωρίς φοβίες», ενώ τόνισε ότι η δράση με αποτέλεσμα για τον άνθρωπο χωρίς διακρίσεις χρώματος, θρησκείας, διαβατηρίου είναι ψηλά στην ατζέντα.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γ. Τσώνης, τόνισε ότι είναι τιμή που η Μεσσήνη συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα μαζί με άλλες 7 μεγάλες πόλεις. Σημείωσε πως ο σκοπός και ο στόχος του προγράμματος είναι διπλός, όχι μόνο οι ωφελούμενοι και το οικογενειακό τους περιβάλλον, αλλά και για την ίδια την τοπική κοινωνία, δεδομένου ότι η διαδικασία της ένταξης έχει αμφίδρομο χαρακτήρα.
«Θα συνεχίσουμε με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο ή πρόγραμμα, ώστε να είμαστε χρήσιμοι ως Δήμος και όχι μόνο ευχάριστοι», υπογράμμισε καταλήγοντας.
Ο πρόεδρος του ΚΕΑΝ, Στ. Μηλιώνης, παρουσίασε το ΚΕΑΝ και τις δράσεις του, καθώς και άλλα προγράμματα μεταναστευτικού περιεχομένου που έχουν εκτελεστεί.
Η δημοτική σύμβουλος Καλαμάτας, Αναστασία Μπελογιάννη, ως εκπρόσωπος του Δήμου Καλαμάτας, έχοντας υπάρξει μετανάστρια, αναφέρθηκε σε πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν. Δήλωσε τη χαρά και την ικανοποίησή της που η ΚΕΑΔΗΜ υποστηρίζει το πρόγραμμα και κλήθηκε από τη Γωγώ Παναγοπούλου σε μελλοντικές συνεργασίες.
Προτάσεις και εμπειρίες από την έως τώρα εφαρμογή του προγράμματος κατέθεσαν η κοινωνική λειτουργός Εύα Γιαννοπούλου και η σύμβουλος εργασίας Μαρία Κορομηλά.
Τέλος, ο δικηγόρος Β. Μπρακουμάτσος, αφού αναφέρθηκε σε θέματα μεταναστευτικού χαρακτήρα, χρησιμοποιώντας το στίχο «το μερτικό μου από τη χαρά», ζήτησε ένα μικρό κομμάτι χαράς και ικανοποίησης για τους συντελεστές του προγράμματος και τη μετανάστρια μητέρα.
Στο διάλογο που ακολούθησε με τους μετανάστες για ζητήματα που αντιμετωπίζουν, προέκυψε ως σημαντικότερο η ανάγκη να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν ελληνικά.
Στην εκδήλωση, παρέστη και ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης, Ν. Ξαρχάκος.