Ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο η λειτουργία στη Μεσσήνη, μέσω της ΚΕΑΔΗΜ, Κέντρου Ευαισθητοποίησης, Πληροφόρησης και Παροχής Συμβουλευτικής σε μητέρες μετανάστριες. Πρόκειται για τη συμμετοχή της ΚΕΑΔΗΜ στη δράση «Πληροφόρηση- εξυπηρέτηση πολιτών τρίτων χωρών νομίμως διαμενόντων στη χώρα», με εταίρους το ΚΕΑΝ, την Eurotraining και τη Civis Plus.
Όπως γνωστοποίησε χθες, σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της ΚΕΑΔΗΜ, Γωγώ Παναγοπούλου – Μπρακουμάτσου, η ΚΕΑΔΗΜ είναι ένα μεγάλο γρανάζι της αυτοδιοικητικής μηχανής και μπήκε μπροστά με τη βοήθεια της Ευρώπης, στο πλαίσιο της συνολικότερης πολιτικής της Ε.Ε. για την ένταξη των μεταναστών στους κόλπους της και την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού.
Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι η πληροφόρηση μητέρων μεταναστριών για θέματα μεταναστευτικού καθεστώτος και εξεύρεσης εργασίας, καθώς και η διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε υπηρεσίες υγείας και ασφάλισης και σε φορείς εκπαίδευσης και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.
Επιμέρους στόχος του έργου είναι η πληροφόρηση και η παρότρυνσή τους για ενεργό συμμετοχή σε συλλογικές μορφές οργάνωσης ως σημαντικοί δίαυλοι επικοινωνίας με την κοινωνία υποδοχής. Παράλληλα με τις ενημερωτικές συνεδρίες, τα παιδιά των ωφελούμενων μητέρων θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης. Θα παρέχεται γεύμα τόσο στις μητέρες μετανάστριες όσο και στα παιδιά τους και τελικός στόχος, εκτός της ίδιας της παροχής του γεύματος, είναι οι ωφελούμενοι να εξοικειωθούν τόσο με την υγιεινή διατροφή όσο και με το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής που χαρακτηρίζει την ελληνική κουζίνα.
Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται και σε άλλες επτά πόλεις στην Ελλάδα, ενώ από τη Μεσσηνία συμμετέχει μόνο η Μεσσήνη. Σε κάθε κέντρο θα διεξαχθούν 4 ενημερωτικοί εβδομαδιαίοι κύκλοι των 30 ωρών από αρμόδιους επιστήμονες και σε κάθε εβδομαδιαίο κύκλο θα συμμετέχουν 20 μητέρες μετανάστριες με τα ανήλικα τέκνα τους.
Τελικά ωφελούμενοι θα είναι όχι μόνο οι μητέρες μετανάστριες, αλλά και το οικογενειακό τους περιβάλλον και η ίδια η τοπική κοινωνία, δεδομένου ότι η διαδικασία της ένταξης έχει αμφίδρομο χαρακτήρα και αφορά στην αμοιβαία προσαρμογή τόσο των ίδιων των μεταναστών όσο και των κατοίκων.
Γ. Τσώνης
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γ. Τσώνης, επισήμανε πως έχει δεσμευτεί προεκλογικά ότι δε θα αδιαφορήσει για κανένα πρόβλημα, αλλά μαζί με τους συνεργάτες του θα γυρίσει σελίδα ο Δήμος.
Ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε πως «η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει γίνει μηχανή για την παραγωγή αποτελέσματος και ορατού έργου, μηχανή σύγχρονη, οι παλαιού τύπου μηχανές είναι στη διάθεση της αυτοδιοίκησης για μερεμέτια μόνο και οι πελατειακές σχέσεις καθημερινότητας έχουν αποσυρθεί.
Ακόμη και η καθημερινότητα, η κοινωνική παρουσία του Δήμου σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και κυρίως αυτές με ιδιαιτερότητα, η παρουσία του και η βοήθεια σε όλους τους συμπολίτες, προϋποθέτει πλέον γνώση, αναζήτηση βοηθημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεχή ενημέρωση. Δεν μπορούμε να αφήσουμε ούτε λεπτό χαμένο από το χρόνο και κάθε ευρώ πρέπει να εντάσσεται σε κάποια δραστηριότητά μας, γιατί είναι αυτό που λέμε για την αυτοδιοίκηση: ο χρόνος είναι χρήμα, το χρήμα είναι χρόνος και όλα μαζί έργο, έργο, έργο.
Οι προκλήσεις για εμάς που έχουμε την ευθύνη του Δήμου μεγάλες. Οι προκλήσεις για συνεχή σκέψη, προγραμματισμό και δράση μεγαλύτερες. Η ανάπτυξη, ο πρωτογενής τομέας, η Παιδεία, η ανεργία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, ο αθλητισμός, η καθημερινότητα, αλλά κύρια η κοινωνική εγρήγορσή μας, η κοινωνική παρουσία μας και αρωγή σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης και όχι μόνο, μας υποχρεώνουν να σκεφτούμε πιο πολύ. Δε φτάνει μόνο η ευαισθησία. Ο πολίτης που έχει ανάγκη δεν επαιτεί, αλλά χρειάζεται την επιβεβλημένη βοήθεια από τον τελευταίο ίσως πυλώνα ή στήριγμα στον κοινωνικό ιστό, που είναι ο κάθε Δήμος, και εμείς αυτό το μήνυμα το έχουμε λάβει, το έχουμε εμπεδώσει. Το πρόβλημα θα το πολεμήσουμε και στο τέλος θα πετύχουμε».
Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη δράση, σημείωσε πως «έχουμε προτεραιότητα και ιεράρχηση των δράσεών μας , αλλά σε καμία περίπτωση δε θα αφήνουμε αναξιοποίητο οτιδήποτε βρίσκουμε με κόπο και προσπάθεια και μας προσφέρεται ειδικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμη ειδικότερα ό,τι αφορά σε προσφερόμενο πρόγραμμα για την κοινωνική ανάταξη και συνοχή, αφού ο Δήμος μας δεν ξοδεύει ούτε ένα ευρώ, απλά εργάζεται, συνεργάζεται και υλοποιεί».
του Χάρη Χαραλαμπόπουλου