Περισσότερες από πέντε φορές, σε χθεσινές του δηλώσεις, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας τόνισε ότι «στο εθνικό πάρκο (που προωθείται να θεσπιστεί από το υπουργείο ΠΑΠΕΝ μετά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ για τον Κυπαρισσιακό κόλπο) θα απαγορεύεται η δόμηση…».
Ο κ. Κατσίβελας επισήμανε ότι αυτό έγινε σαφές και ξεκαθαρίστηκε στη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, την Παρασκευή το απόγευμα στην Αθήνα.
Ο ίδιος, για μια ακόμη φορά, εξαπέλυσε πυρά κατά του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ» και επισήμανε ότι ο Δήμος θα προσφύγει σε ένδικα μέσα, ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά της θέσπισης εθνικού πάρκου.
Επίσης, αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στο θέμα του σχεδίου Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό, σημειώνοντας: «Αυθαίρετα στο ΣτΕ, που κρίθηκε το σχέδιο Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό, αποφασίστηκε να γίνει εθνικό πάρκο (σ.σ. η περιοχή από το Επιτάλιο μέχρι το λιμάνι Κυπαρισσίας)», τόνισε: «Όταν μιλάμε για εθνικό πάρκο, μιλάμε – και έγινε σαφές απ’ τη συνάντηση που είχα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, τον κ. Τσιρώνη – ότι θ’ απαγορευτεί σ’ αυτό το χώρο κάθε δόμηση εκτός οικισμού!
Όπως ακριβώς είχα παρουσιάσει κι εγώ στο Δημοτικό Συμβούλιο και τότε κάποιοι ήθελαν να παραπλανήσουν, τόσο τους Τριφύλιους όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι δεν είναι έτσι. Έγινε σαφές απ’ αυτή τη συνάντηση ότι, όταν μιλάμε για εθνικό πάρκο, επαναλαμβάνω, απαγορεύεται οποιαδήποτε δόμηση εκτός οικισμού. Κατά συνέπεια, αυτή η εξέλιξη είναι πολύ κακή για το μέλλον όλου του Δήμου Τριφυλίας και, βεβαίως, του βορείου τμήματος της Τριφυλίας και της πόλεως της Κυπαρισσίας και επιβεβαιώνονται όλες οι ανησυχίες που είχαμε ως Δημοτική Αρχή.
Βεβαίως, αυτό το πράγμα δε θα μείνει έτσι. Θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο, διότι δεν μπορούμε να δεχτούμε την υποβάθμιση τόσο της ζωής μας όσο και της προοπτικής μας. Και βεβαίως, είμαστε σε συνεργασία με όλους τους Δήμους που εφάπτονται, που έχουν αναφορά στον Κυπαρισσιακό κόλπο.
Ο υπουργός μού είπε ότι πιθανότατα την Παρασκευή να είναι στον Κυπαρισσιακό κόλπο και στην περιοχή της Ελαίας, και νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε μορφή διεκδίκησης. Θέλω να επισημάνω ότι δεν υπάρχει καμία νομοθεσία που να επιβάλει το να γίνει εθνικό πάρκο. Εμείς υποστηρίζουμε την προοπτική του περιφερειακού πάρκου. Είμαστε οι κάτοικοι αυτής της περιοχής από χιλιάδες χρόνια, συμβιώνουμε σ’ αυτό το οικοσύστημα, το οποίο και σεβόμαστε και προστατεύουμε και συντηρούμε. Αυτό το οποίο μου έγινε κατανοητό είναι ότι, τελικά, το μέλλον του Κυπαρισσιακού κόλπου δε βρίσκεται στα χέρια των δημοτών και του Δήμου της Τριφυλίας, δεν είναι στα χέρια του υπουργείου, αλλά είναι στα χέρια του “ΑΡΧΕΛΩΝ”, ο οποίος φαίνεται ότι με τις δημόσιες και παγκόσμιες διασυνδέσεις που έχει καθορίζει το μέλλον μας. Φάνηκε ένα υπουργείο ότι ακούει τις επιταγές του “ΑΡΧΕΛΩΝ” και αφήστε με να έχω το δικαίωμα να υποστηρίζω ότι και άλλες δομές του Δημοσίου μας επηρεάζονται από αυτούς. Αυτό το οποίο είναι βέβαιο, είναι ότι η περιοχή ανήκει στους δημότες, ανήκει στο Δήμο και ο Δήμος είναι αυτός που πρέπει να έχει – και οι πολίτες του – τον πρώτο λόγο για το πώς θα χρησιμοποιηθεί και πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η περιοχή».
Στη συνέχεια, ανέφερε πως «καταλάβαμε ότι υπάρχει πρόθεση του υπουργείου, κάποιες απ’ τις περιοχές οι οποίες αναφέρονται ως περιφερειακό πάρκο, να εξαιρεθούν κι εδώ έρχεται ο “ΑΡΧΕΛΩΝ” να κάνει επιλεκτικές επιλογές, αν θα φύγει το τάδε κτήμα του τάδε κυρίου ή της τάδε κυρίας, και δεν είναι μια γενική στρατηγική η οποία πρέπει ν’ ακολουθηθεί.
Στόχος του υπουργείου είναι να περιορίσει την έκταση αυτού που έχει χαρακτηριστεί ως περιφερειακό πάρκο και να το μετονομάσει σε εθνικό, σε μικρότερη έκταση. Αλλά για μας είναι μεγάλο το ζητούμενο. Το να προσθέσουμε άλλα 50 στρέμματα ή 100 στρέμματα που οι πολίτες θα μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, είναι το ελάχιστο και η μπανανόφλουδα την οποία εμείς ούτε θα δεχτούμε ούτε θα πατήσουμε…».
Ο κ. Κατσίβελας είπε ότι θα θέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και «θα γίνει ενημέρωση της κοινωνίας και όλων των φορέων της περιοχής, ώστε οι πολίτες να είναι και ενήμεροι, αλλά και βεβαίως να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους».
Σε ερώτηση του «Θ», από πού προκύπτει η απαγόρευση δόμησης εκτός οικισμών, καθώς ούτε και στο σχετικό νόμο του 2011 για τη βιοποικιλότητα αναφέρεται κάτι τέτοιο, ο δήμαρχος Τριφυλίας σημείωσε: «Έγινε σαφές ότι το μόνο που επιτρέπει είναι περιφερειακή και εκτός εθνικού πάρκου (σ.σ. δόμηση). Μέσα στο εθνικό πάρκο απαγορεύεται κάθε δόμηση εκτός οικισμού. Έγινε σαφές από τις υπηρεσίες του υπουργείου και μάλιστα εξεπλάγην και ο υπουργός όταν ενημερώθηκε επ’ αυτού. Οι υπηρεσίες του υπουργείου το έκαναν σαφές και εξεπλάγην ο υπουργός ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε δόμηση εκτός οικιστικής ζώνης».
Σε άλλη ερώτηση, για το ποια θα είναι η έκταση του εθνικού πάρκου, σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή τα σχέδια είναι από το σημείο του λιμανιού (της Κυπαρισσίας) μέχρι και το Επιτάλιο. Και το θέμα είναι ότι θέλουν να περιορίσουν – τώρα κουβεντιάζουν – όλη την έκταση του πάρκου. Οποιαδήποτε δόμηση επιτρέπεται εκτός του προσδιοριζόμενου εθνικού πάρκου».
Τόνισε, δε, ότι «ο Δήμος θα προσφύγει σε κάθε ένδικο μέσο, έστω και στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και συμπλήρωσε πως πρόκειται να γίνει συνάντηση του υπουργείου με φορείς, Δήμο και μελετητή για την έκταση και τα όρια του εθνικού πάρκου.
του Ηλία Γιαννόπουλου