Χαρακτηρίζεται ως εξωτικός παράδεισος με τις φυσικές πισίνες και τους καταρράκτες στην καρδιά της Μεσσηνίας
Στα θέματα που συζήτησε ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, στην πρόσφατη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα του ΕΣΠΑ, ήταν και οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν άμεσα, προκειμένου να αναδειχτεί ακόμη περισσότερο η περιοχή στο Πολυλίμνιο, τόπος που αποτελεί πόλο επίσκεψης πολλών τουριστών.
Συγκεκριμένα, για την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και την ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών, οι οποίοι σημειωτέον είναι αρκετοί, κυρίως τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο, απαιτείται μια σειρά παρεμβάσεων, όπως: (α) εκπόνηση δασοτεχνικής μελέτης για την ανάδειξη του εσωτερικού χώρου των μονοπατιών, δημιουργία θέσεων θέας, σήμανση, καθαρισμοί μονοπατιών, κατασκευή γεφυρών κ.λπ., (β) εκπόνηση ολοκληρωμένου διαχειριστικού σχεδίου ανάδειξης του οικισμού Χαραυγής, (γ) διαμόρφωση του υφιστάμενου μονοπατιού ως εναλλακτική πρόσβαση του Πολυλιμνίου, μήκους περίπου 200 μ., από το χωριό προς το σημείο του πάρκινγκ, με εργασίες πλακόστρωσης και (δ) ανάπλαση πλατείας και οδών εντός του οικισμού της Χαραυγής.
Δε γνωρίζουμε το αποτέλεσμα της συνάντησης κι αν οι προτάσεις του δημάρχου θα βρουν ευήκοα ώτα, αλλά εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι η φήμη της περιοχής ξεπερνά τον τρόπο με τον οποίο μέχρι σήμερα οι Δημοτικές Αρχές έχουν δράσει για την αξιοποίησή της.
Πρόσφατο δημοσίευμα αναφέρει ότι “μπορεί τώρα που το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά το ενδιαφέρον να τραβούν οι παραλίες, ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό μέρος που μπορεί να απολαύσει κανείς τις βουτιές του. Η μοναδική φύση της Ελλάδας προσφέρει και άλλες επιλογές. Όπως λίμνες, καταρράκτες και ποτάμια ιδανικά για ιδιαίτερες αποδράσεις. Το Πολυλίμνιο στη Μεσσηνία ξεχωρίζει. Το σκηνικό, που παραπέμπει σε “Γαλάζια Λίμνη”, κόβει την ανάσα. Λίμνες και καταρράκτες που διέρχονται από το Φαράγγι του Πολυλιμνίου σχηματίζουν σε πολλά επίπεδα λίμνες και καταρράκτες. Και αν και μέχρι πρόσφατα οι λίμνες ήταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό, πλέον έχουν αξιοποιηθεί και αποτελούν ένα όχι μόνο μαγευτικό, αλλά και οργανωμένο προορισμό.
Σε μια διαδρομή συνολικά τριών χιλιομέτρων στο Πολυλίμνιο υπάρχουν 15 διαδοχικές λίμνες με παράξενα ομολογουμένως ονόματα (Kαδούλα, Μαυρολίμνα, του Τυχερού, του Ιταλού, του Πανάγου, της Σταθούλας και άλλα), αλλά και ένας καταρράκτης, της Κάδης, που ρίχνει τα νερά του από ύψος 25 μέτρων».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη