Μόνο δύο ναυαγοσώστες διαθέτει ο Δήμος Τριφυλίας για πέντε πολυσύχναστες παραλίες, καθώς μόνο τόσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις οκτώ θέσεις ναυαγοσωστών τις οποίες είχε αποφασίσει και ανακοινώσει σχετικά ο Δήμος.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, σε συνεδρίασή του στις 19 Μαΐου, έλαβε απόφαση για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου έως 3 μήνες για ναυαγοσωστική κάλυψη και πυρασφάλεια. Συγκεκριμένα, η απόφαση ήταν για 8 ναυαγοσώστες και 6 άτομα για πυρασφάλεια. Σύμφωνα, δε, με όσα είπε κατά τη διάρκεια της εισήγησης του θέματος ο δημαρχεύων στη συνεδρίαση, Γιάννης Μερκούρης, το Λιμεναρχείο Πύλου έχει χαρακτηρίσει ως πολυσύχναστες τις παραλίες του Δήμου: Άι – Λαγούδη, Καλό Νερό, Στόμιο, Λαγκούβαρδο και Χρυσή Ακτή – Μάτι.
Η υπ’ αριθμ. 142/2015 απόφαση Δ.Σ περί προσλήψεως προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου έως τρεις (3) μήνες για ναυαγοσωστική κάλυψη και πυροπροστασία, εστάλη για έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και έλαβε την με αρ. πρωτ. 43151/2724/03-06-2015 εγκριτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου. Ακολούθως, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, εξέδωσε ανακοίνωση ότι ο Δήμος Τριφυλίας θα προβεί στην πρόσληψη έξι ΥΕ εργατών πυροπροστασίας και οκτώ ΔΕ ναυαγοσωστών, ενώ οι αιτήσεις θα υποβάλλονταν έως και τη Δευτέρα 8 Ιουνίου.
Μόνο δύο, ωστόσο, εκδήλωσαν ενδιαφέρον και κατέθεσαν σχετική αίτηση για πρόσληψη. Όπως η νομοθεσία ορίζει, ο δήμαρχος Τριφυλίας εξέδωσε απόφαση πρόσληψης, στις 11 Ιουνίου, στην οποία αναφέρεται ότι ο ένας ναυαγοσώστης θα απασχοληθεί στην παραλία του Λαγκούβαρδου και ο άλλος στην παραλία του Άι – Λαγούδη Κυπαρισσίας.
Η, δε, απασχόλησή τους, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψαν, άρχισε στις 13 Ιουνίου και λήγει στις 31 Αυγούστου. Όμως, οι δύο ναυαγοσώστες δεν επαρκούν για τις παραλίες που ορίζεται να απασχολούνται, αφού για να καλυφθεί η κάθε μία την ημέρα απαιτούνται τουλάχιστον δύο βάρδιες! Αυτονόητο είναι πως οι δύο ναυαγοσώστες θα επιτηρούν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθένας εξ αυτών, κάθε μέρα, την παραλία όπου βρίσκονται πέραν του ωραρίου, αλλά δε λύνεται το πρόβλημα! Και δε λύνεται, επειδή οι τρεις από τις πέντε πολυσύχναστες παραλίες έχουν μείνει τελείως ακάλυπτες και χωρίς ναυαγοσωστική προστασία.
Η κάλυψη από ναυαγοσώστες των «πολυσύχναστων» παραλιών είναι ζήτημα πολύ σοβαρό και απαιτείται από τη Δημοτική Αρχή να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για να βρεθούν και τοποθετηθούν. Δε θα πρέπει να παραβλέπεται, άλλωστε, ότι η παραλία του Καλού Νερού και η παραλία του Άι – Λαγούδη Κυπαρισσίας έχουν βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία και ένα από τα κριτήρια είναι και η φύλαξη από ναυαγοσώστη. Άκρως αναγκαία είναι και η φύλαξη ναυαγοσώστη στο Στόμιο και το Μάτι (Χρυσή Ακτή), όπως και στις παραλίες σε Ελαία, Αγιαννάκη, Βουνάκι.
Βεβαίως, από πολλούς λέγεται πως για το ότι δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες ευθύνη φέρει και ο Δήμος. Μπορεί μεν να πήρε απόφαση το Δ.Σ., αλλά άργησε πολύ, καθώς η διαδικασία θα έπρεπε να έχει γίνει από Φεβρουάριο – Μάρτιο και όχι στις 19 Μαΐου. Αυτό είχε ως συνέπεια να καθυστερήσει και να “πάει πίσω” όλη η διαδικασία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενδιαφέρον, αφού σχεδόν όλοι είχαν «κλείσει» για άλλες περιοχές πολύ νωρίτερα.
Είναι δυνατόν, όμως, να μείνουν χωρίς ναυαγοσώστες οι παραλίες;
Σημειώνεται, δε, πως με την ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα με το άρθρο 7 «Υποχρεώσεις εκμεταλλευομένων λουτρικές εγκαταστάσεις» του Π.Δ. 23/2000, οι εκμεταλλευόμενοι τις λουτρικές εγκαταστάσεις, οι Δήμοι δηλαδή, υποχρεούνται στην πρόσληψη ικανού αριθμού ναυαγοσωστών.
Του Ηλία Γιαννόπουλου