Υπέρ της προστασίας του νερού τάχθηκε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση στην Καλαμάτα του προγράμματος «Υδάτινες Γέφυρες: Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό», το οποίο υλοποιείται από την οργάνωση ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης.
Ο κ. Νίκας τόνισε πως ο Δήμος στηρίζει τις ενημερωτικές προσπάθειες του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και της ΔΕΥΑΚ, που βρίσκονται σε εξέλιξη, επισημαίνοντας τις πρωτοβουλίες του Δήμου μέσω της ΔΕΥΑΚ για καθαρά θαλάσσια νερά, μέσω του αναβαθμισμένου βιολογικού καθαρισμού, αλλά και τις προσπάθειες για άριστη ποιότητα και επάρκεια του πόσιμου ύδατος.
Ακολούθως, έκανε λόγο για την ύπαρξη ζητημάτων στη διαχείριση του νερού, όπως η απώλεια λόγω διαρροών (χάνεται έως και το 20% του νερού), αλλά και η σπατάλη υδάτινων πόρων για άρδευση δένδρων που δεν έχουν ανάγκη, επισημαίνοντας πως για την αντιμετώπιση των απωλειών βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο αντικατάστασης παλιών αγωγών από αμίαντο.
Πρόσθεσε πως ένα επιπλέον ζήτημα είναι ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του βιολογικού καθαρισμού (σε τριτοβάθμιο επίπεδο), προκειμένου το νερό που καταλήγει από αυτόν στη θάλασσα να χρησιμοποιείται στα πάρκα, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόταση που υπήρχε εδώ και 20 χρόνια για δημιουργία λίμνης ηρεμίας στο «Λιθωμένο Φίδι», ώστε ο Νέδοντας να έχει νερό όλο το χρόνο και να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας. Όμως, η κοίτη τσιμεντοστρώθηκε και το θέμα θα το αντιμετωπίσουν οι επόμενες γενιές, αφού αφαιρεθεί το τσιμέντο.
Από την πλευρά της Μεσόγειος SOS, η Λουκία Καλαϊτζή, αλλά και η διευθύντρια της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης Όλγα Κοτσελίδου, αφού ευχαρίστησαν το Δήμο Καλαμάτας και τη ΔΕΥΑΚ για τη συνεργασία, τόνισαν πως το νερό είναι ύψιστης σημασίας κοινωνικό αγαθό, η διαχείριση του οποίου πρέπει να γίνεται μόνο από δημόσιους φορείς.
Ευχαριστίες στη ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, αλλά και στην ΕΔΕΥΑ, που συμπεριλήφθηκε η Καλαμάτα στο πρόγραμμα «Υδάτινες Γέφυρες», απηύθυνε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Ι. Καμβυσίδης, ο οποίος επισήμανε πως σκοπός είναι να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και στην οικονομία του νερού, δηλώνοντας πως θα περιμένει τα αποτελέσματά του.
Δράσεις
Μεταξύ των εκδηλώσεων που διοργανώνουν στην Καλαμάτα η Μεσόγειος SOS και η ΔΕΥΑΚ, θα υλοποιηθούν δράσεις ανάπτυξης συμμετοχικών διαδικασιών, όπου εμπλέκονται ομάδες πολιτών, στελέχη της ΔΕΥΑ, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, εμπειρογνώμονες και άλλοι φορείς, με στόχο τη σύσταση μιας βασικής ομάδας εργασίας που θα αναλάβει την προώθηση των διαδικασιών διαβούλευσης για τη διαχείριση του νερού στην Καλαμάτα, καθώς και την προετοιμασία διαδραστικού συμμετοχικού εργαστηρίου.
Προς τούτο, άλλωστε, πραγματοποιήθηκε συνάντηση χθες το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο, με στόχο την αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης και την καταγραφή, ιεράρχηση, ανάλυση και αντιμετώπιση των ζητημάτων αιχμής σε σχέση με τη διαχείριση του νερού στην πόλη.
Επίσης, σήμερα θα ολοκληρωθεί το διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο των στελεχών της ΔΕΥΑ Καλαμάτας και του Δήμου, με κεντρική στόχευση την υιοθέτηση καινοτόμων μεθοδολογιών για τη βελτιστοποίηση της επικοινωνίας τους με το κοινό και, κατ’ επέκταση, της εξυπηρέτησής του, ενώ το απόγευμα της Τρίτης, στον πεζόδρομο της Αριστομένους, μπροστά στο Δημαρχείο, Καλαματιανοί συμπλήρωσαν δεκάδες ερωτηματολόγια στο πλαίσιο γνωριμίας τους με το πρόγραμμα «Υδάτινες Γέφυρες», αφού κατέγραψαν τα ζητήματα που αναδεικνύουν οι ίδιοι ως κρισιμότερα σε σχέση με τη διαχείριση του αστικού νερού.
Στόχος του προγράμματος, όπως επισήμανε η κα Καλαϊτζή, είναι να απευθυνθεί και στα σχολεία, κάτι που θα γίνει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς και η εισαγωγή της διαβούλευσης και των συμμετοχικών διαδικασιών στη λήψη αποφάσεων, όπως αυτές για τους υδάτινους πόρους.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου