Διάταξη του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ότι όσοι χρωστούν στα ταμεία (και στον ΟΓΑ), θα υποχρεώνονται να βάζουν ως υποθήκη σπίτια ή άλλα ακίνητα, ακόμη κι αν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.
Αυτό αναφέρει το άρθρο 17 του νομοσχεδίου για τα «Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας» που πέρασε από δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εργασίας. Η συγκεκριμένη διάταξη θα έχει εφαρμογή, όχι μόνο σε όσους υποβάλουν αίτηση ρύθμισης από εδώ και πέρα, αλλά και στους οφειλέτες οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί στις 100 δόσεις.
Η διάταξη θα εφαρμοστεί μετά τις 26 Ιουνίου, που λήγει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων και σε πρώτη φάση θα είναι στοχευμένη σε οφειλέτες που κατά το παρελθόν έχουν εγκαταλείψει ρυθμίσεις, καθώς και σε όσους τις χρησιμοποιούν, όχι για να ξεχρεώσουν, αλλά για να παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα είσπραξης χρημάτων από το Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 17 αναφέρει τα εξής:
Οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης διατηρούν το δικαίωμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε:
α) να εγγράφουν υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη
β) να μη χορηγούν αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη
γ) να προβαίνουν σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του φορέα και μέχρι του ύψους των οφειλών, κατά τις διατάξεις του άρθρου 83 του KEΔE.
Στην περίπτωση αυτή τα ποσά των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη συμψηφίζονται με τις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης, όπως αυτές ορίζονται στην απόφαση του αρμόδιου οργάνου του ασφαλιστικού φορέα.