Δαντική κόλαση σε περίπτωση grexit

Δαντική κόλαση σε περίπτωση grexit

Αλλά και έπαινοι για την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στην Ευρωβουλή

Στο τέλος θα βγουν όλοι χαμένοι. Αυτό το απαισιόδοξο συμπέρασμα, που επανέλαβε το πρωί της Τετάρτης στην Ευρωβουλή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, βγάζουν και οι περισσότεροι αναλυτές στο Βερολίνο ύστερα από τη Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup της Τρίτης.
Το γεγονός ότι οι Έλληνες εκπρόσωποι εμφανίστηκαν εκ νέου χωρίς αναλυτικό πρόγραμμα καταγράφεται ως κακός οιωνός. Αυτό ενισχύει την εκτίμηση ότι οι πιθανότητες του grexit, της έξωσης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αυξήθηκαν τώρα κατά πολύ.
Και ότι η Ευρώπη θα βγει στο σύνολό της τραυματισμένη, σε περίπτωση που η σύνοδος κορυφής της προσεχούς Κυριακής αποφασίσει ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ελλάδα – κάτι που θα ισοδυναμούμε με τη χρεοκοπία της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Ο μεγαλύτερος χαμένος θα είναι φυσικά η Ελλάδα. Όχι λίγα γερμανικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να εκπονούν σενάρια δαντικής κόλασης για την περίπτωση που η χώρα επιστρέψει στο ευρώ: εξαθλίωση, αποσταθεροποίηση, αναταραχές.
Ταυτόχρονα διαπιστώνουν όμως ότι στο λόγο του στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το πρωί της Τετάρτης, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ένα καινούριο πρόσωπο: πιο ευρωπαϊκό και πιο διαλλακτικό. Από την άλλη, δεν παύουν να εκθειάζουν τη σκληρή στάση της Άνγκελα Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής – σε αντίθεση με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως οι «New York Times» και η «Washington Post», τα οποία ασκούν δριμύτατη κριτική στην καγκελάριο για την αδιαλλαξία της και (με αφορμή το «κούρεμα» στα γερμανικά χρέη το 1953) την παντελή έλλειψη ιστορικής μνήμης.
Όταν μιλά η καγκελάριος, οι άλλοι σωπαίνουν. Με εξαίρεση τους «συνήθεις ύποπτους», ήτοι τους εγνωσμένους οπαδούς του grexit, που χύνουν χωλή και φαρμάκι σε twitter εναντίον του κ. Τσίπρα, οι υπουργοί του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών απέφυγαν να σχολιάσουν δημόσια το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής.
Αυτό ισχύει και για τον αντικαγκελάριο και πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος τη νύχτα της Κυριακής εμφανίστηκε πολύ πιο σκληρός από την κα Μέρκελ, δηλώνοντας, ότι με το δημοψήφισμα κόπηκαν όλες οι γέφυρες συνεννόησης των δανειστών με την Ελλάδα.
Τη Δευτέρα, ωστόσο, αναγκάστηκε να ανακαλέσει τη δήλωσή του. Ο λόγος: Η αυστηρή κριτική που του ασκήθηκε προηγουμένως στο κομματικό προεδρείο από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος. Παρόλα αυτά, ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του παραμένουν δύσπιστοι έναντι της Αθήνας.
«Ύστερα από το δημοψήφισμα τίθεται το ερώτημα αν οι Έλληνες θα είναι πιο πρόθυμοι να αποδεχθούν και να εφαρμόσουν τους όρους των συμφωνιών» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Κάρστεν Σνάιντερ. Η δική του απάντηση στο ερώτημα ήταν: Όχι, δε θα θέλουν.
Από την άλλη, ωστόσο, είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς το κατά πόσο τέτοιες δηλώσεις είναι προϊόν νηφάλιας ανάλυσης, ή μέσο πίεσης που αποβλέπει στο να κάνει την Αθήνα πιο ενδοτική. Όχι σπάνια, οι ίδιοι πολιτικοί, που απειλούν δημόσια με Θεούς και Δαιμόνους, δηλώνουν κατ’ ιδίας ότι δεν επιδιώκουν πραγματικά το grexit, επειδή αυτό θα ήταν και για τους δανειστές η χειρότερη δυνατή λύση. Και αυτό όχι μόνο άμεσα, με την απώλεια των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που τους οφείλει η Ελλάδα, αλλά και μακροπρόθεσμα – με τις ανωμαλίες που θα προκαλέσει το grexit στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και στα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής.
Το τοπίο παραμένει, λοιπόν, θολό – παρόλο που αντικειμενικά (ύστερα μάλιστα και από το λόγο του κ. Τσίπρα στην Ευρωβουλή) το πιθανότερο σενάριο είναι εκείνο κατά του grexit.
Πηγή: Χειλάς Νίκος, ΒΗΜΑ