Ελένη Αλειφέρη: «Το ερώτημα είναι, ναι ή όχι στο ευρώ»

Ελένη Αλειφέρη: «Το ερώτημα είναι, ναι ή όχι στο ευρώ»

Ανέντιμο, διχαστικό, αντιδημοκρατικό και μη έγκυρο χαρακτήρισε το δημοψήφισμα η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αυτοπαγιδεύτηκε.
Εξ αρχής, δε, τόνισε ότι οι δηλώσεις της δε στοχεύουν στο «να κάνει πολιτική», να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση ή να ενισχύσει οποιονδήποτε πολιτικό φορέα ή πρόσωπο.
 
«Αυτοπαγιδευτήκαμε»
Χαρακτηρίζοντας τις στιγμές δύσκολες και δραματικές, η κα Αλειφέρη επισήμανε ότι μοναδικό μέλημα πρέπει να είναι πώς θα είναι το μέλλον των Ελλήνων και πώς θα βγούμε από την αυτοπαγίδευσή μας: «Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα, πίστευα ότι δεν είναι απλώς ριψοκίνδυνο, αλλά πολύ επικίνδυνη ενέργεια για τον ελληνικό λαό. Είναι μια ενέργεια που σε καμία περίπτωση, με οποιαδήποτε εξέλιξη, δε θα ήταν θετική και επωφελής για την Ελλάδα και σίγουρα δεν ήταν διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια κανενός. Δε θα έπρεπε να έχει γίνει αυτή η εξαγγελία δημοψηφίσματος. Το δημοψήφισμα και το ερώτημα, όπως έχει τεθεί, είναι παραπλανητικό. Είναι ερώτημα εγκλωβισμού και σίγουρα διχαστικό και εν πολλοίς θα το πω, ψυχαναγκαστικό. Από τη μία πλευρά, καλούν το λαό να πει όχι σε κάποια μέτρα, αλλά δεν του λέμε τις συνέπειες του όχι. Και από την άλλη, τον βάζουμε στη θέση του ενόχου αν πει ναι.  Γι’ αυτό το θεωρώ μη έντιμο και μη δημοκρατικό. Και στην ουσία σημασία έχει τι λέμε μόνοι μας ή το τι λέμε με εκείνους που συνομιλούμε; Άρα το όχι σημαίνει εκτός διαπραγμάτευσης και ότι είναι το ναι στην αξιοπρέπεια. Πιστεύει κανείς ότι αυτό που ζούμε αυτές τις ημέρες είναι αξιοπρεπές για τους Έλληνες;».
 
«Μονόδρομος το ναι»
«Στις διαπραγματεύσεις πράγματι οι εταίροι μας δανειστές δε δείχνουν την αναμενόμενη για εμάς τους Έλληνες αλληλεγγύη και ενδεχομένως να είναι και εκβιαστικοί.  Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να υποκύψουμε σε αυτόν τον εκβιασμό ή να μεταφέρουμε αυτό τον εκβιασμό στον ελληνικό λαό. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Με τις εξελίξεις που ζούμε αυτές τις ημέρες δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι το ερώτημα είναι άλλο από το ναι ή όχι στο ευρώ, ναι ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζούμε καταστάσεις που όλοι μας πρέπει με σύνεση να δούμε ποια θα είναι η στάση μας, ώστε με νηφαλιότητα ο ελληνικός λαός να αποφασίσει την παραμονή του στο ευρώ. Όχι, βέβαια, με τις καλύτερες συνθήκες. Είναι φανερό ότι η ζημιά που έχει επέλθει είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το ναι όμως σημαίνει ότι μένουμε στη διαπραγμάτευση. Πράγματι η λιτότητα είναι πολύ κακή, αλλά η άλλη πλευρά σημαίνει φτώχεια και απόγνωση για το σύνολο του ελληνικού λαού», κατέληξε η κα Αλειφέρη, ευχόμενη να αποδώσουν οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής.

Της Βίκυς Βετουλάκη