Στις 13 Ιουλίου με θετική εισήγηση στην αρμόδια Επιτροπή της Κομισιόν
Προς το τέλος βαδίζει, όπως όλα δείχνουν, το σίριαλ που κρατάει ήδη από το 2009 (!) σχετικά με την επέκταση της ζώνης παραγωγής του ελαιολάδου ΠΟΠ «Καλαμάτα» σε όλο το Νομό Μεσσηνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του agro24, το θέμα θα συζητηθεί με θετική εισήγηση στην αρμόδια Επιτροπή της Κομισιόν στις 13 Ιουλίου, έπειτα από αναβολή που πήρε στις 9 Ιουνίου, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα των ελαιοπαραγωγών του νομού.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο φάκελο τροποποίησης του ΠΟΠ Καλαμάτας, που κατατέθηκε από την Ένωση Μεσσηνίας, περιλαμβάνονται και 13 χαρακτηριστικά ποιότητας (μεταξύ άλλων: η οξύτητα κάτω από 0,5, το φρουτώδες πάνω από 3, το πικρό και το πικάντικο πάνω από 2). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι παραγωγοί και τα ελαιουργεία της ζώνης να αναβαθμίσουν τις προδιαγραφές τους.
Κοινή διαπίστωση όλων είναι η ανάγκη για αναβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος και η επέκταση της καλλιέργειας επιτραπέζιας ελιάς στο Νομό Μεσσηνίας.
Αποτελεί κοινό τόπο, πλέον, ότι τα πιστοποιημένα και επώνυμα προϊόντα δίνουν υπεραξία στο προϊόν και για την καλύτερη προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) κρίνεται σκόπιμο να συσταθεί τοπικός φορέας διαχείρισης.
Βέβαια, η επέκταση της γεωγραφικής ζώνης παραγωγής του ελαιολάδου θεωρείται ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή στην αντίληψη των ΠΟΠ στην Ελλάδα. Χρειάζεται να εφαρμοστεί ο βασικότερος στόχος του θεσμού των ΠΟΠ, η προστασία του προϊόντος. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει προστασία.
Η θεωρία ότι έχουμε το καλύτερο σύστημα ελέγχου στον κόσμο και είμαστε σε θέση να παρακολουθήσουμε το λάδι που φεύγει από τη Μεσσηνία και πηγαίνει στο Παρίσι, μας φαίνεται ότι ανήκει στην κατηγορία των αστείων!
Δυστυχώς, οι προδιαγραφές δεν είναι τέλειες και θέλει δουλειά στις προδιαγραφές. Θέλει δουλειά στο σύστημα εφαρμογής, θέλει δουλειά στο σύστημα ελέγχου. Τα οποία θέλουν συζήτηση με τους ενδιαφερομένους, όχι με τους γραφειοκράτες.
του Αντώνη Πετρόγιαννη