Ολυμπιάδα Καλαμάτας: Η επιτυχημένη χρονιά ανεβάζει τον πήχη πιο ψηλά


ΓΙΩΤΑ ΤΣΙΑΛΑ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΣΤΙΒΟΥ…

Η Ολυμπιάδα Καλαμάτας ιδρύθηκε το 2008 από την πρωταθλήτρια του ακοντισμού και νυν προπονήτρια στίβου, Γιώτα Τσιάλα, και ετοιμάζεται να μπει στον 8ο χρόνο της ζωής της με την ώθηση που δίνει η ολοκλήρωση μιας ακόμη ολόπλευρα επιτυχημένης αγωνιστικής περιόδου. Κάτι που «πιστοποιείται» και βαθμολογικά, με τα καλά πλασαρίσματα στα διασυλλογικά και τα πανελλήνια πρωταθλήματα, στα οποία την τελευταία 3ετία ο τοπικός σύλλογος δίνει όλο και πιο δυναμικό «παρών», καθώς παιδιά που ξεκίνησαν ακόμα και σε νηπιακή ηλικία αποκτούν σταδιακά δικαίωμα συμμετοχής και είναι σε θέση να συναγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι συμμετείχε σε πανελλήνιο πρωτάθλημα (για το οποίο απαιτείται η επίτευξη συγκεκριμένων επιδόσεων-ορίων) μόνο η πολλά υποσχόμενη άλτρια Δάφνη Ντουλαπτσή, ενώ φέτος προστέθηκαν οι Μαρία Διαμαντοπούλου, Σταματική Φιλιπποπούλου και ο Βασίλης Γεωργιόπουλος. Η προπονήτριά τους δηλώνει ικανοποιημένη από τη διαρκή βελτίωσή τους, η οποία επιβεβαιώθηκε με την καταγραφή νέων ατομικών ρεκόρ.
Η οικονομική κρίση δεν άφησε ανέγγιχτη την Ολυμπιάδα και σε συνδυασμό με τον αρκετά βροχερό περασμένο χειμώνα, η ακαδημία κατέγραψε μια όχι και τόσο αμελητέα μείωση στις συμμετοχής από περίπου 100 στα 88 παιδιά που έφτασαν μέχρι το τέλος της όμορφης φετινής διαδρομή. «Ήταν πραγματικά πολύ δύσκολη χρονιά κι αν δεν υπήρχε στήριξη από το προεδρείο (επικεφαλής είναι ο Νίκος Τσιάλας και αντιπρόεδρος η Τούλα Χατζηπαναγιώτου) και τους χορηγούς μας, τους οποίους και ευχαριστούμε πολύ, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποια πράγματα» εξηγεί η προπονήτρια του καλαματιανού συλλόγου. Δεν παραλείπει ακόμα να εκφράσει ένα «ευχαριστώ» προς την Ομοσπονδία (ΣΕΓΑΣ) και την περιφερειακή Ένωση (ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πελοποννήσου) και φυσικά στους γονείς των νεαρών αθλητών και αθλητριών που εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε ένα σύλλογο που έχει μικρή ιστορία, αλλά έχει ήδη καταφέρει να κερδίσει μια σταθερή θέση στον αθλητικό χάρτη και κυρίως στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας ως καλά οργανωμένης, αξιόπιστης και πολύπλευρα δημιουργικής κυψέλης αθλητισμού.
Η Γιώτα Τσιάλα τονίζει ότι ο πρωταθλητισμός δεν είναι ο πρωταρχικός σκοπός της Ολυμπιάδας και με ιδιαίτερη έμφαση υπενθυμίζει ότι βάση καταστατικού τα παιδιά του συλλόγου μπορούν να πάρουν μεταγραφή όποτε το επιθυμήσουν, με την ίδια να θυμάμαι τις δικές της θυσίες στο απαιτητικό αυτό μονοπάτι, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο δεύτερο αυτό «κομμάτι».
«Ο πρώτος στόχος είναι να μάθουν τα παιδιά στίβο, να γυμναστούν ολόπλευρα και να περάσουν καλά. Είναι λίγο σπάνιο ένα παιδί να έχει όλο το “πακέτο” των προσόντων για πρωταθλητισμό, καθώς μπορεί για παράδειγμα να έχει το ταλέντο, όχι όμως το κίνητρο ή τη διάθεση. Φυσικά, είναι ευτύχημα να υπάρχουν παιδιά με προσόντα, που πραγματικά το θέλουν και τα στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Μας ενδιαφέρει όμως κι ένα άλλο κομμάτι, αυτό των αθλητικών αποστολών σε άλλες πόλεις που δίνουν στα παιδιά εμπειρίες και παραστάσεις και κυρίως υπευθυνότητα, αυτονομία και ομαδικό πνεύμα. Πέρυσι είχαμε κλείσει τη χρονιά στο Ναύπλιο και φέτος με περίπου 50 αγόρια και κορίτσια κάθε ηλικίας περάσαμε μια καταπληκτική ημέρα στο Ολυμπιακό Στάδιο, μαζί με άλλα 300 παιδιά από τον ΑΣ Ψυχικού, τον σύλλογο Κάλλιστος του παλιού πρωταθλητή Άγγελου Παυλακάκη και το Replace της πρωταθλήτριας του επί κοντώ Έρρικας Πρεζεράκου» μεταφέρει η Γιώτα Τσιάλα.
Η νέα σεζόν έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου στο Στάδιο της Παραλίας και μάλιστα αναμένεται στο τεχνικό τιμ που απαρτίζουν η Γιώτα Τσιάλα και Βάσω Θάνου, να προστεθεί ένα ακόμη μέλος. Η αρχιπροπονήτρια της Ολυμπιάδας μεταφέρει ότι στόχος είναι να έχει ο σύλλογος ακόμα πιο δυναμική παρουσία στα πανελλήνια πρωταθλήτρια, με βλέψεις για 8άδες και 6άδες, καθώς στις τάξεις της αγωνιστικής ομάδας υπάρχουν ήδη πολλά αξιόλογα ταλέντα. Στα πλάνα είναι ακόμα η συμμετοχή στις σκυταλοδρομίες 4×300 και 4×80 που για …τεχνικούς λόγους δεν κατέστη δυνατόν να έχουν ολοκληρωμένη παρουσία φέτος (στα 4×300 πάντως η Μαρία Μουζάκη, Αθηνά Καργάκου, Ηλέκτρα Νικοπούλου και Ξένια Κωσταντοπούλου κατέκτησαν τη 2η θέση στο διασυλλογικό).
Δεν θα μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε το σχόλιο της Γιώτας Τσιάλας για τη δημιουργία και τρίτου πόλου στίβου στην Καλαμάτα, εκτός από τον ιστορικό Μεσσηνιακό, από φέτος και του Ακρίτα. «Είναι για όλους μας καλό, καθώς θ’ ανέβει ο συναγωνισμός και όλοι θα θέλουν να κάνουν παραπάνω πράγματα. Η Καλαμάτα είναι μεγάλη πόλη και σίγουρα υπάρχει χώρος και για τους τρεις συλλόγους. Όπως έχεις επιλογή στο …γιατρό που θα πας, μπορείς να διαλέγεις και το που θα στείλεις το παιδί σου στίβο, ανάλογα με τι προσφέρει το καθένα, πώς δουλεύει… Ο κόσμος ξέρει να κρίνει. Εμείς έχουμε καλή διάθεση προς όλους παρ’ ότι όταν ξεκινήσαμε δεν τα βρήκαμε όλα ρόδινα, και με τον Ακρίτα έχουμε πει ότι θα έχουμε σε κάποιο βαθμό μια αλληλοστήριξη σε αγώνες και εκδηλώσεις» εξηγεί η Καλαματιανή γυμνάστρια.
Τέλος, η Γιώτα Τσιάλα έχει ένα μήνυμα για όσους πιστεύουν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης ο αθλητισμός ανήκει στο περιθώριο: «Δεν υπάρχει πιο σημαντικό πράγμα για τα παιδιά από τον αθλητισμό. Με μια μικρή μηνιαία συνδρομή κερδίζουν εκτός από την υγεία και σε άλλους τομείς, όπως η κοινωνικότητα και η συνεργασία, η ψυχική ισορροπία, η οριοθέτηση στόχων και η προσπάθεια υλοποίησης και από 14 ετών τα ταξίδια για αγώνες που κάνουν τα παιδιά υπεύθυνα, ανοίγουν τους ορίζοντές τους και είναι ό,τι καλύτερο έχουν να θυμούνται οι αθλητές»…

της Χριστίνας Ελευθεράκη