Μια εικόνα που είχε… εκλείψει -προσωρινά, όπως αποδεικνύεται- αντίκριζαν και οι Καλαματιανοί χθες πρωί έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών της πόλης: ατελείωτες ουρές.
Συνταξιούχοι, και όχι μόνο, είχαν στηθεί υπομονετικά έξω από τις τράπεζες, περιμένοντας τη σειρά τους για να λάβουν είτε τα 60 ευρώ που δικαιούνται (ημερήσιο όριο ανάληψης) είτε τα 300 ευρώ που μπορούν να λάβουν σωρευτικά αυτή την εβδομάδα.
Κι αυτό, γιατί από τα μεσάνυχτα το κοντέρ μηδενίζει και αρχίζει να «μετράει» η νέα εβδομάδα, στην οποία θα ισχύουν διαφορετικά όρια για τις σωρευτικές αναλήψεις.
Έτσι, όσοι δεν έχουν εξαντλήσει το όριο των 60 ευρώ ανά ημέρα ή των 300 ευρώ που δικαιούνται ως συνολική ανάληψη για αυτή την εβδομάδα, μπορούν να το κάνουν μέχρι τα μεσάνυχτα απόψε. Σε περίπτωση που κάποια ή κάποιες μέρες έκαναν αναλήψεις έως 60 ευρώ ημερησίως, τότε μέχρι τα μεσάνυχτα απόψε δικαιούνται να σηκώσουν μόνον το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 300 ευρώ.
Τι ισχύει από τα μεσάνυχτα
Από τα μεσάνυχτα παραμένει σε ισχύ το ημερήσιο όριο ανάληψης 60 ευρώ, αλλά αλλάζει το όριο της εβδομαδιαίας σωρευτικής ανάληψης, που θα φθάνει πλέον τα 420 ευρώ. Έτσι, από εδώ και στο εξής και μέχρι να αρθούν τα capital controls ή να βγει νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που να ορίζει κάτι διαφορετικό, το κοντέρ για τα 420 ευρώ θα μηδενίζει τα μεσάνυχτα κάθε Παρασκευής.
Με πιο απλά λόγια, από τα μεσάνυχτα, αν κάποιος δεν πάει αύριο να πάρει τα 60 ευρώ, τότε την Κυριακή θα έχει δικαίωμα να βγάλει 120 ευρώ. Αν δεν πάει ούτε την Κυριακή, τη Δευτέρα θα μπορεί να βγάλει 180 ευρώ κ.ο.κ. Αν καμία από τις προηγούμενες ημέρες δεν έχει κάνει κάποια ανάληψη, τότε την Παρασκευή θα μπορεί να βγάλει σωρευτικά τα 420 ευρώ.
Σε περίπτωση που κάποια ή κάποιες μέρες έκαναν αναλήψεις έως 60 ευρώ ημερησίως, τότε μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής θα δικαιούνται να σηκώσουν μόνον το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 420 ευρώ. Αν δεν πάει καθόλου μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, τότε απλά δε θα μπορέσει να κάνει καμία ανάληψη για την εβδομάδα που έφυγε, αφού από τα μεσάνυχτα κάθε Παρασκευής το κοντέρ θα μηδενίζει και θα αρχίζει να μετρά η νέα εβδομάδα.
«Μπλοκαρισμένες» οι επιχειρήσεις
Το «μπλοκάρισμα» που έχει σημειωθεί στις εισαγωγές από επιχειρήσεις και βιομηχανίες λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε το κυβερνητικό συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.
Έτσι, μέσα στο Σαββατοκύριακο, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, αφού λάβει την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος, θα δημοσιεύσει νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία θα γίνονται εισαγωγές ανά επιχείρηση και ανά ημέρα 100.000 ευρώ. Παράλληλα, θα αυξηθεί και το ημερήσιο όριο που μπορούν οι τράπεζες να πραγματοποιούν πληρωμές, από τα 3,5 εκατ. ευρώ στα 5 εκατ. ευρώ.
Επίσης, αναμένεται να δοθεί παράταση στις επιταγές που θα σφραγιστούν. Ωστόσο, θα συνεχιστεί να μη γίνεται η αποπληρωμή τους με μετρητά, αλλά μόνο διατραπεζικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την έλευση των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας θα συζητηθεί και η έκδοση νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα ρυθμίζει το θέμα των capital controls.
Στουρνάρας: Υπομονή δέκα ημέρες
Ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι η σύσκεψη με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου για το θέμα των επιπτώσεων στην αγορά από τους ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων.
Η σύσκεψη έγινε με συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.
Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμη ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας, του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και ο εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ, Γιώργος Βερνίκος.
H κατάσταση με τα capital controls εξελίσσεται ικανοποιητικά και μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα έχουμε επιλύσει τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί, τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Όπως διευκρίνισε, μέχρι στιγμής οι εγκρίσεις που έχουν δοθεί για τις εισαγωγές βρίσκονται πολύ κοντά στο μέσο μηνιαίο επίπεδο των εισαγωγών που πραγματοποιούνταν προ κρίσεως.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε επίσης ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι να χαλαρώσουν περαιτέρω οι περιορισμοί τις επόμενες ημέρες. Ήδη, όπως ανέφερε, το σύστημα λειτουργεί πιο αποκεντρωμένα και το 70% των αποφάσεων λαμβάνεται πλέον από τις ίδιες τις τράπεζες.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης