Φεστιβάλ και Μέγαρο Χορού: Τα φώτα έσβησαν, τα προβλήματα παραμένουν


Με ένα δικό μας άνθρωπο, τη Λίντα Καπετανέα, έσβησαν, χθες το βράδυ, τα φώτα του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Ενός θεσμού που, αν και… φυσάει κόντρα, καταφέρνει κάθε Ιούλιο να δίνει ξεχωριστό χρώμα στην πόλη. Κι αυτό είναι κοινή διαπίστωση ντόπιων και επισκεπτών, φίλων ή μη του χορού.
Βέβαια, στα χρόνια των μνημονίων, το ερώτημα είναι κατά πόσο θα αντέξει αυτό το πολιτιστικό καράβι να πλέει σε ήρεμα νερά, αφού η χρηματοδότησή του, το οξυγόνο του, κάθε χρονιά μειώνεται, κάνοντας την πορεία του όλο και πιο δύσκολη.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας το θέμα του Φεστιβάλ αλλά και του Μεγάρου, απασχόλησε το Σώμα, έπειτα από παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλη Μάκαρη.
Ο τελευταίος εξέφρασε την αγωνία του περισσότερο για την κατάσταση που επικρατεί, σχολιάζοντας, παράλληλα, την αδράνεια της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε ένα σχέδιο επιβίωσης του θεσμού, αλλά και του κτιριακού συγκροτήματος, για το οποίο δε δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ για να είναι μια εβδομάδα το χρόνο ανοικτό.
 
Παρέμβαση Μανώλη Μάκαρη
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι “το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας αποτελεί σημαντική πολιτιστική υποδομή της πόλης και όλης της Μεσσηνίας, η οποία παραμένει ανεκμετάλλευτη. Λειτουργεί σε τακτική βάση  μόνο  κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Χορού, ενώ τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου παραμένει κλειστό.
Το κόστος κατασκευής του Μεγάρου Χορού ήταν 13 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εκκρεμεί ακόμα η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.  Η απλή ερώτηση είναι: πότε θα αποσβεστεί αυτό το σημαντικό κόστος κατασκευής  του συγκεκριμένου έργου  με τέτοιο  χαμηλό ρυθμό αξιοποίησής του;
Αυτό από μόνο του αποτελεί παράδειγμα κακού προγραμματισμού των δημοσίων έργων, αφού σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη μελέτη βιωσιμότητας.
Μόλις τον Ιούλιο του 2014 παρουσιάστηκε από τη Δημοτική Αρχή με τυμπανοκρουσίες  η μελέτη βιωσιμότητας, με τη δέσμευση ότι θα ακολουθούσε  η εκπόνηση σχεδίου λειτουργίας. Έκτοτε έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς να έχει παρουσιαστεί σχετικό σχέδιο λειτουργίας.
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να προβεί σε ειλικρινή διαβούλευση, με σκοπό την από κοινού εύρεση της καλύτερης δυνατής  αξιοποίησης του Μεγάρου Χορού προς όφελος των δημοτών, έτσι ώστε αυτό να αποτελέσει κοιτίδα Πολιτισμού για όλη την Πελοπόννησο”.
 
Απάντηση δημάρχου Παναγιώτη Νίκα
Από την πλευρά του, ο κ. Νίκας ακούστηκε αισιόδοξος για το θεσμό και τη  λειτουργία του Μεγάρου. Εν πρώτοις, ανακοίνωσε ότι το έργο ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου ξεκόλλησε και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει.
Πρόσθεσε, δε, ότι θα υπάρξει προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας και υπουργείου Πολιτισμού, η οποία αναμένεται να ξεμπλοκάρει τόσο τα χρηματοδοτικά προβλήματα όσο και τα κτηριακά.
Όπως είπε, το Μέγαρο Χορού θα έχει καλλιτεχνικό διευθυντή και θα αποτελέσει τοπόσημο πολιτισμού για τη νότια Πελοπόννησο. Εκτίμησε, δε, ότι μέσα στο 2015 όλα τα θέματα θα έχουν λυθεί.
 
Ένσταση αναδόχου κατά της έκπτωσής του
Τέλος, στην προχθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα της ένστασης του αναδόχου του έργου. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών κήρυξε προ καιρού έκπτωτο τον εργολάβο του Μεγάρου Χορού, όμως αυτό προέβη σε ένσταση. Το Δημοτικό Συμβούλιο την έκανε εν μέρει δεκτή, με αποτέλεσμα ο εργολάβος να μην κηρυχθεί τελικά έκπτωτος, αναφορικά με έργο του οποίου έχει κατασκευασθεί το 98%.
Η Υπηρεσία πιστοποίησε ότι ο ανάδοχος πραγματοποίησε τις εργασίες αρμοδιότητας πολιτικού μηχανικού και εκείνες στον τομέα των ηλεκτρομηχανολογικών, δεν έγιναν όμως οι εργασίες στα τεχνικά σκηνής, όπου εμπλέκονται γερμανικές εταιρείες κατασκευής και πιστοποίησης. Για το τελευταίο θέμα δόθηκε αναβολή.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη