H ακτινογραφία έδειξε Εντατική για τους επαγγελματίες της Μεσσηνίας

H ακτινογραφία έδειξε Εντατική για τους επαγγελματίες της Μεσσηνίας

Η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Καλαμάτας και Νομού Μεσσηνίας και ο πρόεδρός της, Θανάσης Βασιλόπουλος, μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα που δοκιμάζει τις αντοχές της τοπικής οικονομίας, αλλά και όσων δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, αποφάσισαν να… πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα.
Με παρακαταθήκη μια σειρά μελετών άλλων συναφών φορέων, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε χαρτογράφηση των προβλημάτων της οικονομίας στη Μεσσηνία και μέσα από αυτή να προτείνουν πολιτικές αντιμετώπισής τους.
Τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται φιλόδοξα, βαρύγδουπα ή ακόμα και ασαφή, αλλά στην πραγματικότητα φτιάχνουν έναν οδικό χάρτη που μπορεί να δώσει, έστω, ένα μικρό φως στην άκρη του τούνελ.
Θεωρούμε ότι το σημαντικό σε μία ακόμα μελέτη δεν είναι αυτά καθεαυτά τα συμπεράσματά της. Το ουσιαστικότερο είναι ότι πέντε χρόνια μετά τη χρεοκοπία, με την οικονομία και την κοινωνία διαλυμένες, θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που πορευόμαστε και από τα επουσιώδη να περάσουμε στα ουσιώδη. Κι αυτό είναι να αρχίσουμε – επιτέλους- να κουβεντιάζουμε σοβαρά, μέρα-νύχτα, για το τι θα θέλαμε να κάνουμε στη Μεσσηνία, είτε στο πλαίσιο των μνημονίων είτε και πιο πέρα από αυτά, από μόνοι μας. Ποιες είναι οι λύσεις που χρειαζόμαστε για να μειώσουμε τα λουκέτα και την ανεργία. Μόνο έτσι μπορούμε να βρούμε κάποια διέξοδο…
 
Η μελέτη
Η μελέτη με τίτλο «Μελέτη αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης και των προοπτικών ανάπτυξης τοπικής Ομοσπονδίας ΓΣΕΒΕΕ» εντάσσεται στη δράση υποστήριξης των Ομοσπονδιών μελών της ΓΣΕΒΕΕ, με σκοπό την εκπόνηση σχεδίου δράσεων και παρεμβάσεων της ΟΕΒΕ Ν. Μεσσηνίας, αποβλέποντας στην ενίσχυση του ρόλου της, ώστε να επιτελέσει αποτελεσματικά το έργο της εκπροσώπησης της ΓΣΕΒΕΕ στην τοπική κοινωνία.
Σύμφωνα το παραπάνω σκεπτικό, στόχοι της μελέτης είναι η σε βάθος κατανόηση της παρούσας κατάστασης της Ομοσπονδίας, ώστε να σκιαγραφηθούν οι προοπτικές της, που θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη των δράσεών της και των παρεμβάσεών της την επερχόμενη τριετία.
Η εικόνα του νομού, ως προς το μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής, είναι ανάλογη με εκείνη της Περιφέρειας και της χώρας, δηλώνοντας σταδιακή μείωση πληθυσμού την καταγραφείσα δεκαετία (2001-2011). Αυτό σε ποσοστό αποτυπώνεται μείον 4,4%.
Η πολυπληθέστερη πληθυσμιακή ηλικιακή ομάδα το 2011, με μεγαλύτερη ένταση στις γυναίκες, είναι η ομάδα ηλικιών 65+, χωρίς όμως να υπερέχει σημαντικά από τη δεύτερη ηλικιακή ομάδα 45-64. Φαίνεται ακόμα ότι διαχρονικά μειώνονται τα ποσοστά των νεότερων και παραγωγικότερων ηλικιών, έναντι των πιο ώριμων, καθώς η μεταβολή του πληθυσμού κατά ηλικιακή κατηγορία είναι αρνητική, με μεγαλύτερη ένταση στις ηλικιακές ομάδες 15-29 και 0-14.
Η μεγαλύτερη ένταση στη μείωση των νεανικών ηλικιών έναντι των ωριμότερων υποδηλώνει ότι ο ρυθμός ανανέωσης του πληθυσμού στο νομό ελαττώνεται με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για το φαινόμενο της δημογραφικής γήρανσής του, αν δε ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα αποδόμησης των διαρθρωτικών διαχρονικών στρεβλώσεων των δημογραφικών δομών που επηρεάζουν τη γήρανση, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Ο δείκτης γήρανσης του νομού είναι 1,74 σε αντίθεση με τα 1,67 και 1,34 του δείκτη στην Περιφέρεια και στο σύνολο της χώρας. Όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης γήρανσης, τόσο πιο «γερασμένος» είναι ο πληθυσμός. Τα δεδομένα μάς δείχνουν πως ο πληθυσμός είναι «γερασμένος», με αποτέλεσμα να έχουμε αρνητικές συνέπειες σε τομείς όπως η οικονομία και η κοινωνία, αφού η συντήρηση του γεροντικού πληθυσμού προϋποθέτει την ουσιαστική κατανομή των διαθέσιμων οικονομικών πόρων.
Αναφορικά με την ανεργία, από το σύνολο των ανέργων του νομού, ήτοι 10.455 άτομα, το 39,3% ή 4.113 άτομα είναι «νέοι άνεργοι» (ΕΣΥΕ, απογραφή πληθυσμού 2011).
Συγκρίνοντας τα στοιχεία της απογραφής του 2011 με την προηγούμενη απογραφή (2001), και βασιζόμενοι σε δεδομένα του μόνιμου πληθυσμού, παρατηρείται σημαντική αύξηση της ανεργίας (μεταβολή 48%) στο νομό, η οποία όμως είναι χαμηλότερης έντασης από αυτή της Περιφέρειας (60%), καθώς και της χώρας (68%).
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο νομός καταγράφει σημαντική ένταση στην αύξηση της ανεργίας από το 2008 και μετά, με ποσοστά μεταβολής της τάξεως του 77% και 64% για τα έτη 2009/2010 και 2010/2011. Σημειώνεται ακόμα η αύξηση της ανεργίας στο νομό (τη δεκαετία 2004-2014) κατά μέσο όρο κατά 13% έναντι του 11% που είναι ο μέσος όρος σε επίπεδο χώρας.
Κατά το 2012, το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στο Νομό Μεσσηνίας ανήλθε σε 12.851 ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά -8,18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η μείωση αυτή, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, είναι υψηλότερη από το μέσο όρο της Περιφέρειας και της χώρας. Όπως και στην περίπτωση της οικονομικής δραστηριότητας του νομού παρουσιάζεται σταδιακή μείωση του κατά κεφαλή ΑΕΠ από το 2007 και μετά, με κατά μέσο όρο -2,83%.
 
Οικονομικά στοιχεία
Από τα βασικότερα σημεία που αναδείχθηκαν από τις συζητήσεις και τις συνεντεύξεις είναι η συρρίκνωση που έχει υποστεί η οικονομία της Μεσσηνίας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των φορολογικών μέτρων.
Μάλιστα, σύμφωνα με μια έρευνα που διενεργήθηκε από το Επιμελητήριο της Μεσσηνίας, η οικονομία της Μεσσηνίας βρισκόταν σε φάση συρρίκνωσης ήδη από το 2010. Γράφεται χαρακτηριστικά: «Η οικονομία της Μεσσηνίας παραμένει σε φάση συρρίκνωσης. Οι περαιτέρω πτώσεις στη γενική οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να γίνονται όλο και λιγότερο αντιληπτές, ενδεχομένως υποδεικνύοντας ότι το επιχειρηματικό κλίμα πλησιάζει ή βρίσκεται ήδη στον οικονομικό πυθμένα. Αυτή η κατάσταση, βέβαια, κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι.
Όσο η ζήτηση παραμένει ιδιαίτερα υποτονική και οι τράπεζες αυστηρά επιλεκτικές, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντλούν από τα ήδη περιορισμένα αποθεματικά τους, οι θέσεις εργασίας λιγοστεύουν και τα ποσοστά χρεοκοπιών παραμένουν υψηλά».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη