Τελικά το εθνικό… σπορ της φοροδιαφυγής στα τουριστικά θέρετρα δεν αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Αλλά προχωρά σε σημεία και υπηρεσίες που δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς.
Όπως στο κατάστημα αναμνηστικών που βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, το οποίο ανήκει σε έναν κρατικό φορέα, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του Υπουργείου Πολιτισμού. Ακόμα και σε έναν τέτοιο χώρο, η παραβατική συμπεριφορά φαίνεται να αποτελούσε εδώ και καιρό μια καθημερινή πρακτική.
Η αρχή για τον ξετύλιγμα του… μίτου της Αριάδνης έγινε μετά από καταγγελίες τουριστών ότι δεν πήραν απόδειξη από το συγκεκριμένο κατάστημα του Μουσείου της Κνωσού δεν πήραν αποδείξεις για τις αγορές τους. Αυτό κινητοποίησε τους ελεγκτές της εφορίας, οι οποίοι επισκέφτηκαν τον συγκεκριμένο χώρο, παριστάνοντας τους τουρίστες.
Μετά από αρκετή ώρα παρακολούθησης των όσων γίνονταν στο πωλητήριο και καταγραφή των κινήσεων των οκτών υπαλλήλων του καταστήματος, αποφάσισαν να επέμβουν. Και βρέθηκαν εμπρός σε ένα πραγματικά εξοργιστικό σκηνικό παρανομίας και αδιαφάνειας που σίγουρα δεν αρμόζει σε καμιά ιδιωτική επιχείρηση στην ελληνική επικράτεια. Πολύ δε περισσότερο σε έναν χώρο που υπάγεται σε κρατικό φορέα.
Το πρώτο και άμεσα αντιληπτό και από τον πιο αδαή, ήταν ότι δεν έκοβαν αποδείξεις από την ταμειακή μηχανή. Αντ’ αυτού, κατέγραφαν το ποσό που εισέπρατταν σε ένα απλό πρόχειρο βιβλίο. Όταν οι ελεγκτές ανέλαβαν δράση, η δικαιολογία των υπαλλήλων ήταν ότι είναι συνήθης πρακτική, γιατί δεν… προλαβαίνουν να εξυπηρετούν τους πελάτες λόγω φόρτου εργασίας.
Στη συνέχεια, όταν ρωτήθηκαν γιατί δεν χτυπούν αποδείξεις στην ταμειακή μηχανή απάντησαν ότι ήταν χαλασμένη. Όμως μετά από εξέταση, οι εφοριακοί διαπίστωσαν ότι η μηχανή ήταν σε πλήρως λειτουργική κατάσταση. Αυτό πάντως που τους εξέπληξε ήταν το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ταμειακή δεν ήταν καν δηλωμένη στην Εφορία και ήταν… παράνομη.
Στις πιεστικές ερωτήσεις των εφοριακών εμπρός σ’ αυτό το όργιο παρανομιών και παράτυπων ενεργειών, οι υπάλληλοι του καταστήματος πέρασαν πλέον στην τελευταία γραμμή… άμυνας (και παραλογισμού). Υποστηρίζοντας ότι αυτό γίνεται εδώ και χρόνια. Και ότι δεν εκδίδουν αποδείξεις με «άνωθεν εντολές», χωρίς όμως ποτέ να αποκαλύψουν ποιοι ήταν αυτοί η ανώτεροι υπάλληλοι της υπηρεσίας που έδωσαν εντολή για τέτοια παράνομη συμπεριφορά.
Οι ελεγκτές καταλόγισαν 534 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων ταμειακής μηχανής (μόνο για την μία ημέρα που βρίσκονταν εκεί…) ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό και άλλων παραβάσεων φορολογικών και όχι μόνο.
Ο κ. Ξυδάκης
Για το θέμα έγινε γνώστης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος σε δήλωσή του είπε ότι: «Αναμένουμε και επισήμως το πόρισμα των φορολογικών αρχών για να κινήσουμε τάχιστα την πειθαρχική διαδικασία. Μηδενική ανοχή για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον».
Ας ελπίσουμε ότι δεν για άλλη μια φορά ότι η υπόσχεση δεν θα αποδειχθεί φρούδα και ότι η υπόθεση δεν θα χαθεί σε πορίσματα και ΕΔΕ.
Γιατί αν έχουμε φθάσει στο σημείο σε ένα τόσο προβεβλημένο μέρος, μέρα μεσημέρι, υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα να παρανομούν με τόσο οφθαλμοφανή τρόπο, τότε μάλλον έχουμε πολύ σημαντικό πρόβλημα ως κοινωνία.
Πηγή: Πρώτη Θέμα