Με το μείζον θέμα του Κυπαρισσιακού κόλπου θα «καταπιαστεί» απόψε το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας στη συνεδρίασή του, που ξεκινά στις 7 το απόγευμα στο Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας. Αυτή, βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά και, όπως βάσιμα εκτιμάται, ούτε και η τελευταία που το Σώμα συζητά και προφανώς αποφασίζει – εκφράζοντας πολιτική θέση – για τον Κυπαρισσιακό κόλπο, την προστασία και ανάπτυξή του.
Στο Δ.Σ. Τριφυλίας τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί αρκετές συνεδριάσεις για το θέμα αυτό, υπάρχουν δε σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις επί σειράς ζητημάτων που σχετίζονται άμεσα με την προστασία και την ανάπτυξη της περιοχής.
Ιστορικό
Σημειώνεται πως η Ελλάδα κατηγορείται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την πιθανότητα να της επιβληθεί πρόστιμο εκατομμυρίων ευρώ, καθώς «η παράβαση αφορά: α) τον αντίκτυπο διαφόρων έργων και δραστηριοτήτων στην περιοχή Natura 2000 GR2550005 “Θίνες Κυπαρισσίας” (προτεινόμενος τόπος κοινοτικής σημασίας – ΠΤΚΣ από την 1η Απριλίου 1997, και Τόπος Κοινοτικής Σημασίας, ΤΚΣ, από την 1η Σεπτεμβρίου 2006) και πιο συγκεκριμένα στο είδος προτεραιότητας Caretta caretta και σε οικότοπους αμμοθινών, συμπεριλαμβανομένου και του οικότοπου προτεραιότητας 2250* Θίνες παραλιών με juniperus spp και β) την παράλειψη λήψης των αναγκαίων μέτρων, ώστε να θεσπιστεί και να τεθεί σε εφαρμογή ένα αποτελεσματικό σύστημα αυστηρής προστασίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη συγκεκριμένη περιοχή, προκειμένου να αποφευχθούν, αφενός, οποιαδήποτε παρενόχληση του είδους αυτού κατά την περίοδο αναπαραγωγής του και, αφετέρου, οποιαδήποτε δραστηριότητα που ενδέχεται να επιφέρει βλάβη ή καταστροφή των περιοχών αναπαραγωγής του».
Η παράβαση αυτή δε, συσχετίζεται άμεσα με το γεγονός της προώθησης επιχειρηματικής – εμπορικής δραστηριότητας ανέγερσης παραθεριστικών κατοικιών (real estate) στην περιοχή, που αποτελεί τον πυρήνα του οικότοπου και στην οποία έγιναν παρεμβάσεις με δρόμους και καταστροφή αμμοθινικών σχηματισμών. Αφού οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν λάμβαναν μέτρα και επέτρεπαν στην περιοχή την ασυδοσία, περιβαλλοντικές Οργανώσεις προέβησαν σε καταγγελίες στην Ε.Ε. Η Ε.Ε. Αφού εξέτασε τις καταγγελίες, έστειλε επιθεωρητές να ελέγξουν την κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή, συνέταξε Αιτιολογημένη Γνώμη – Παράβαση 2011/2156 – Προστασία ειδών προτεραιότητας στον Τόπο Κοινοτικής Σημασίας “Θίνες Κυπαρισσίας” και παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η Ελληνική Πολιτεία, λοιπόν, όφειλε και οφείλει να λάβει μέτρα, να θέσει όρους και να θεσπίσει θεσμικό πλαίσιο προστασίας του Κυπαρισσιακού κόλπου και δη για την περιοχή που είναι τόπος Κοινοτικής Σημασίας, “Θίνες Κυπαρισσίας”. Πάντως, έχουν περάσει πολλά χρόνια «ένοχης» αδράνειας, όμως οι κυβερνήσεις δεν έχουν λάβει μέτρα. Αυτό είχε σαν συνέπεια σε όλο το εύρος του Κυπαρισσιακού κόλπου να «ορέγονται» τα «φιλέτα» επιχειρηματικά συμφέροντα, αδιαφορώντας για το περιβάλλον, το οικοσύστημα και τη θαλάσσια χελώνα, καθώς επίσης και να εντείνονται οι πιέσεις, οχλήσεις και βλάβες στο οικοσύστημα, αφού προκαλούνταν καταστροφές από δραστηριότητες.
Για την προωθούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα, το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας, σε μια ιστορική, όπως έχει χαρακτηριστεί, συνεδρίασή του, μεσημέρι Μεγάλης Πέμπτης (2 Μαΐου) του 2013, έλαβε μια επίσης ιστορική απόφαση, λέγοντας ηχηρότατο «ΟΧΙ» στην “επένδυση” στην Ελαία, έτσι όπως αυτή προωθείται να υλοποιηθεί με κατασκευή και πώληση κατοικιών. Το Σώμα αποφάσισε με είκοσι ψήφους ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως φέρεται προς υλοποίηση από το φάκελο που έχει κατατεθεί στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Τριφυλίας, καθώς και σύμφωνα με όσα άκουσαν από τους εκπροσώπους της εταιρίας ΝΕΟΣ ΚΟΤΙΝΟΣ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ – που συμμετείχαν στη συνεδρίαση – δεν είναι σύμφωνη με το πνεύμα της προστασίας του περιβάλλοντος και με την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής.
Λίγες μόλις μέρες αργότερα, στις 15 Μαΐου 2013, το δημοτικό συμβούλιο είπε ομόφωνα όχι σε καθολικές απαγορεύσεις και περιορισμούς στην περιοχή Natura 2000 “Θίνες Κυπαρισσίας”, ναι στην ανάπτυξη με ήπια προστασία και συγκεκριμένα «όχι στην ερημοποίηση της περιοχής, ναι σε μορφές ήπιας ανάπτυξης, να μπει το πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος προκειμένου να τεθούν κανόνες προστασίας στην τελική απόφαση για τη διαμόρφωση των κανόνων να έχει γνώμη το δημοτικό συμβούλιο…». Η συγκυβέρνηση τότε, για να δείξει δείγματα στην Ε.Ε. ότι κινείται στην κατεύθυνση της προστασίας του Κυπαρισσιακού κόλπου, δια του ΥΠΕΚΑ, εξέδωσε απόφαση αναστολής οικοδομικών και άλλων δραστηριοτήτων στην περιοχή μέχρι τη θέσπιση θεσμικού πλαισίου προστασίας, η οποία διαρκώς ανανεώνεται και ισχύει μέχρι και σήμερα. Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, δια του ΥΠΕΚΑ, συνέταξε Σχέδιο Π.Δ. το οποίο προέβλεπε και πρότεινε τη δημιουργία περιφερειακού πάρκου, με αντιδράσεις από περιβαλλοντικές Οργανώσεις, φορείς, συλλόγους και κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι κατήγγειλαν πως ουσιαστικά το Σχέδιο Π.Δ. αφήνει ανοιχτά παράθυρα για τη τσιμεντοποίηση της περιοχής, επιτρέποντας τη δόμηση ακόμα και στον πυρήνα του οικότοπου, καθώς «φύτευε» μεταξύ των Περιοχών Προστασίας της Φύσης ΠΠΦ3 και ΠΠΦ4 ζώνη «γεωργικής γης» (ΠΟΙΚ4) για να ικανοποιήσει την προωθούμενη επιχειρηματική επένδυση.
Σε συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, στις 26 Αυγούστου 2014, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της Τριφυλίας είπαν ηχηρό «όχι στη δόμηση – όχι στην τσιμεντοποίηση» και γνωμοδότησαν έτσι, αρνητικά, επί της «πρότασης» συγκεκριμένης διάταξης – ρύθμισης του Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό κόλπο, σύμφωνα με την οποία μεταξύ δύο Περιοχών Προστασίας της Φύσης, αμμοθινών και δάσους Ελαίας (από Ελαία έως Αγιαννάκη) «αφήνεται» εκτός έκταση – ζώνη η οποία χαρακτηρίζεται γεωργική, μπορεί να οικοδομηθεί και είναι η συγκεκριμένη έκταση στην οποία προωθείται επιχειρηματική δραστηριότητα ανέγερσης παραθεριστικών κατοικιών.
Την επόμενη κιόλας μέρα, το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας, στην τελευταία του συνεδρίαση της προηγούμενης δημοτικής περιόδου, τάχθηκε θετικά στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό κόλπο, παρά τις αντιδράσεις και διαφωνίες συλλόγων, φορέων και κατοίκων στην πρόταση για δόμηση σε συγκεκριμένη Ζώνη στην Ελαία. Το ΣτΕ, πριν λίγους μήνες ωστόσο, απέρριψε το συγκεκριμένο Σχέδιο Π.Δ. που προέβλεπε τη δημιουργία Περιφερειακού Πάρκου και με αυτή την απορριπτική του απόφαση, έδωσε εντολή στην ελληνική Πολιτεία και συγκεκριμένα στο ΥΠΕΚΑ, για τη σύνταξη Σχεδίου Π.Δ. προστασίας του Κυπαρισσιακού κόλπου, με θέσπιση μέτρων και κανόνων προστασίας αλλά και ανάπτυξης, με τη θέσπιση Εθνικού Πάρκου. Παράγοντες της δημοτικής Αρχής Τριφυλίας και ο ίδιος ο δήμαρχος, Παναγιώτης Κατσίβελας, τονίζουν ότι στο Εθνικό Πάρκο θα απαγορεύεται η δόμηση σε όλη την έκτασή του. Από την άλλη, όμως, ο αρμόδιος υπουργός αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος στις αρχές του καλοκαιριού επισκέφθηκε το Καλό Νερό και την Ελαία, απάντησε σε όσα λένε από τη δημοτική Αρχή Τριφυλίας, χαρακτηρίζοντάς τα «κινδυνολογία». Είχε επισημάνει δε ότι θα υπάρχουν οικιστικές ζώνες, καθώς στόχος είναι η προστασία της φύσης αλλά, ταυτόχρονα, και η ανάπτυξη στην περιοχή.
Σήμερα, πάντως, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας, όλοι και όλες, οφείλουν δημόσια, ανοιχτά, υπεύθυνα, σοβαρά και χωρίς μισόλογα και λεκτικά παίγνια να πάρουν θέση. Οι περισσότεροι εξ αυτών άλλωστε έχουν ήδη τοποθετηθεί, καθώς ήταν δημοτικοί σύμβουλοι και κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο.